כשהעיר והכפר מתקרבים: גיבוש מדיניות הדברה לאומית
ד"ר רן שאולי, עמית "ממשק" בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, מספר על המיזוג ההולך וגובר של אזורי מגורים ואזורים חקלאיים ועל ההשלכות הבריאותיות והסביבתיות המדאיגות אשר הביאו את השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות ליזום את כנס "לקראת גיבוש מדיניות הדברה לאומית" יחד עם שותפים מהממשל, האקדמיה, התחבורה האזרחית, התעשיה וארגוני החקלאים והמדבירים. הזמנו אותו לדבר על הכנס ועל גיבוש המדיניות.
צפיפות + עירוב מגורים ושדות = סכנה בריאותית וסביבתית חמורה
ישראל היא מדינה חריגה מהרבה בחינות. אחת מהן היא הצפיפות הגדולה ביחס לרוב מדינות ה OECD והעולם, בייחוד בחלקה המרכזי של המדינה. בחינה נוספת היא העירוב והמיזוג של בתי מגורים ושדות חקלאיים. עוד לפני מדידה של חשיפה ישירה לחומרי הדברה, מדידה של המרחק בלבד של מגורי אדם משדות מראה שכשליש מהבתים בישראל בנויים במרחק של עד 200 מטרים משדות.
בשנים הקרובות ייבנו במרכז הארץ שכונות מגורים בבניה רוויה המיועדות בעיקר לזוגות צעירים הממוקמות בתוך שדות. כל שנה מאושרות למעלה ממאה אלף יחידות דיור כאלה. כיוון שמדובר בקרקעות זמינות אשר קל לשנות את ייעודן ולשווקן כאזורי מגורים הממוקמים מול הנוף הירוק. אותו נוף ירוק מספק שירותים סביבתיים חשובים, אך באותה עת הוא גם מקור לרחף ולרסס של חומרי הדברה עם פוטנציאל פגיעה באדם ובסביבה. ההערכות מדברות על בנייה ואכלוס של עד כשני מיליון בני אדם במרכז הארץ בעשר השנים הקרובות, אשר יעלו את אחוזי החשיפה לעד כשישים אחוזים.
בגלל העירוב הגובר של אזורי מגורים ואזורים חקלאיים, נוצרות השפעות של שימוש בחומרי הדברה תברואיים על החקלאות והשפעות של שימוש בחומרי הדברה חקלאיים על אזורי המגורים. כך, למשל, חומרי הדברה בהם משתמשים בחקלאות משפיעים על חרקים מאביקים ועל דבורי דבש. מנגד, חומרי הדברה חזקים ביותר המשמשים לחקלאות ודורשים תנאי שימוש מחמירים מגיעים בקלות לשימוש תברואי.
באופן טבעי, ככל שהמרחק בין שדות למקומות מגורים קטן, גדלה החשיפה של אנשים לרסס ולרחף. גם לאחר תום פעולות הריסוס עלולות שאריות חומר לשהות באוויר עד לפרק זמן של שבוע ובהינתן תנאים אקלימיים וטופוגרפיים מתאימים גם להגיע לקומות עליונות במגדלי מגורים.
בנוסף, כיוון שרוב המשתכנים החדשים במגדלי המגורים צפויים להיות משפחות עם ילדים, יש לקחת בחשבון את הרגישות המיוחדת שלהם לחשיפה לחומרי הדברה
נוסף על אלה יש בעיה מבנית בריבוי משרדי הממשלה המטפלים בנושא ההדברה, כל אחד בתחומו: משרד הבריאות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, המשרד לאיכות הסביבה, ומשרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים חולקים כולם את האחריות אך גם כפופים למערכות שיקולים שונות. היעדר איחוד רשויות ותיאום ראוי בין המשרדים השונים, גורמים לבעיות של בטיחות עובדים (המדבירים התברואיים והמיישמים בחקלאות), בעיות בהשפעה של הדברה על הסביבה, על אוכלוסיות שכנות , לבעיות של התמודדות עם פסולת של חומרי הדברה, של פיקוח ורגולציה של חומרים ושל רישוי מדבירים ומיישמים. ללא חומרי הדברה לא נוכל לייצר מזון ולקיים חיים היגייניים ובריאים. אך בניגוד לתחום התרופות, למשל, בו יש רגולציה ופיקוח ראויים, בתחום ההדברה הם חסרים.
כנס לקראת גיבוש מדיניות הדברה לאומית
הכנס שנערך ב 12.9.17 נועד לנסח מסמך גיבוש המלצות למדיניות כוללת בנושאים של רישוי, תקינה, אכיפה, יישום, הסברה, הדרכה ועוד והיווה מהלך יוצא דופן של שיתוף הציבור בשלב מוקדם, לפני קבלת ההחלטות על ידי הממשלה. בכך היווה הכנס מהלך דמוקרטי ראוי ברמה לאומית. יש לקוות למהלכים דומים בתחומים אחרים המשפיעים על כלל הציבור.
שר החקלאות הגיע לכנס, בירך את הבאים והבהיר את החשיבות הרבה של הנושא. נציגים ממשרדי החקלאות ופיתוח הכפר (אשר ארח את הכנס), משרד הבריאות, המשרד לאיכות הסביבה, ומשרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים הגיעו גם הם ולקחו חלק בכנס.
הכנס נחלק לשני חלקים: הרצאות ושולחנות עגולים. בחלקו הראשון, מרצים מהפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב הרצו על רגולציה סביבתית בעולם, בהקשר של רגולציה של חומרי הדברה, אחריהם כל אחד ממשרדי הממשלה השונים הציג את מדיניות ההדברה שלו. לאחר מכן הרצו מרצים ממנהל המחקר החקלאי, האוניברסיטה העברית והדסה עין כרם על ההדברה והשפעותיה: בחקלאות, בבריאות הציבור ובכלכלה.
בחלקו השני של הכנס התקיימו ארבעה שולחנות עגולים במקביל ובכל אחד מהם נציגים של כל הסקטורים הרלוונטיים. הדיונים בשולחנות היו פתוחים לקהל הרחב שהוזמן להשקיף עליהם. שני יושבי ראש עמדו בראש כל שולחן, אשר כלל אנשי אקדמיה, חברות מסחריות, ארגוני סביבה, חקלאים, מדבירים, ואנשי ממשל , כל אחד תרם מהזווית המקצועית או האישית שלו לדיון.
בסיכום היום כונסה מליאה, בה הציגו יושבי הראש את שנאמר בשולחנות. בימים אלו שוקדים השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות על מסמך מסכם אשר יתחיל תהליך הדיינות שסופו בהמלצה לגיבוש מדיניות הממשלה. המסמך יוגש למנכ"לי משרד הבריאות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, המשרד לאיכות הסביבה, ומשרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים.
השירותים להגנת הצומח שמחים וגאים על הסכמת משרדי הממשלה הרלוונטיים לצעד זה של שיתוף ציבור. על אף האינטרסים המנוגדים של המשרדים השונים, ושל נציגי הסקטורים השונים, הם ישבו יחד בכנס וניהלו דיונים ומו"מ מכובדים ומכבדים. אנו מקווים שתהליך המפגש וההידברות ימשיכו לכדי גיבוש מדיניות לאומית בנושא קריטי זה לסביבה, לחיים ולבריאות של כולנו.