"הכללים משתנים" – ראיון עם שגיא גבריאל, ראש תחום ההדברות במשרד להגנת הסביבה
גבריאל: "כבר בשבוע הקרוב נפרסם את הרשימה הכוללת את הנושאים הנדרשים בכל חלק של הכשרת המדבירים, נזמין את נציגי המכללות לפגישת הבהרה והסברים ונצא לדרך. הדרישות לא פשוטות ואנחנו לא מורידים את הרף. השוק עובר תהליך לא קל אבל לטווח הארוך מדובר בהסדרה אמיתית של התחום".
לפני כחודש פרסמנו כתבה העוסקת בהשלכות חוק ההדברה החדש על הכשרת המדבירים מזווית הראיה של המכללות ושל התלמידים בענף. לצד הרצון לתת מענה לדרישות החדשות, ניכר כי התחום עדיין אינו ערוך ליישם את החוק. עלו שאלות בדבר הפערים בין הכשרת המדבירים על פי שתי קטגוריות ההדברה החדשות: מדביר ביתי ומדביר שטח פתוח לבין ההכשרה הקודמת, והוצגה הבעייתיות של תלמידים שהוכשרו ונבחנו תחת התקנות הישנות ועברו רק חלק מהבחינות, אשר נופלים כרגע בין הכיסאות מבחינת הסמכתם כמדבירים.
את הכתבה מהגיליון הקודם תוכלו לקרוא כאן.
פנינו לשגיא גבריאל, ראש תחום ההדברות באגף מזיקים והדברה של המשרד להגנת הסביבה, במטרה לקבל מענה לשאלות, לתהיות ולטענות שעלו בכתבה.
"ראשית, הדבר הגדול והמשמעותי שקרה הוא העובדה שחוק ההדברה החדש עבר. הכללים משתנים עכשיו כשמה שהיה קודם אינו תקף עוד.
המטרה שלנו היתה להסדיר את ההכשרה ולוודא כי אדם לא יעסוק בהדברה אלא אם הוכשר וקיבל תעודה. המדינה לוקחת אחריות על הענף עד לקבלת הרשיון וכמובן גם בפיקוח וליווי מקצועי בהמשך.
החוק שעבר שם אותנו במקום מתקדם, גם ביחס למדינות מתקדמות וכעת נותר לבצע וליישם אותו בפועל.
המשרד להגנת הסביבה השלים בימים אלה את רשימת הנושאים לבחינה. הרשימה כוללת דרישות לא פשוטות ואנחנו לא מורידים את הרף, אלא מייצרים מיקוד ותיעדוף שיקל מצד אחד על המדבירים להתמקצע בפעילות העיקרית שלהם ומצד שני לעמוד בקריטריונים המקצועיים הנדרשים.
אנו מפרידים בין מדביר שלב א' שיוסמך רק לעבודה בדירות ומשרדים, מה שנקרא 'מדביר ביתי', לבין מדבירים בעלי רישיון רחב יותר להדברה בכל שאר המצבים: דירות, משרדים, מבני ציבור, תעשייה ובשטח הפתוח. כדאי לשים לב לכך שגם בתחום הדירות מוגבל הרישיון הראשון (שלב א') להדברת הדירות בבניין בלבד ולא את האזורים המשותפים לכלל הדיירים ולא את תשתיות המבנה כגון מערכות ביוב וחשמל (אא"כ יש פחות מ 16 דירות בבניין).ההבחנה בין שני הרישיונות מתבססת על כך ש 90% מהעבודה של מדביר בדירות היא בהדברת תיקנים, נמלים, מכרסמים ופרעושים. ההכשרה הספציפית הזו מאפשרת מיקוד והכשרה מדויקת למדביר שנותנת מענה לעיקר העבודה שלו.
כמובן שתהליך הרישוי ידרוש ממדביר ביתי להכיר ולזהות את כל סוגי המזיקים, כך שידע מתי נדרש במקום מדביר עם הכשרה נרחבת יותר.
כמו כן, כל מדביר ידרש להכיר את הביולוגיה של המזיקים ואת פעילויות המניעה הבסיסיות שניתן לבצע עוד לפני שימוש בחומרי הדברה, כחלק ממגמה עולמית וארצית של הדברה משולבת ומניעת התבססות של מזיקים.
המדרג שבנינו יאפשר למכללות למקד את הלימודים ואת ההכשרה שהן מעניקות וזאת מבלי לגרוע מנושאים כללים וחשובים כגון בטיחות וטוקסיקולוגיה. החוק החדש לא מוריד את הרף. הדרישות הן גבוהות, לא קל לעבור את הבחינות וזה בהחלט חלק מסטנדרטים חדשים של מקצועיות. הגדרנו בחוק גם הכשרה מעשית בשטח כדי לאפשר לתלמידים להיפגש עם המזיקים פנים אל פנים, לחוות בעצמם את המזיקים בבתי הגידול שלהם, להרגיש את השטח. הדרישה היא חד-משמעית ולא מתפשרת. מי שלא ידע לזהות מזיקים – לא יהיה מדביר.
בימים הקרובים, ובעז"ה כבר בשבוע הקרוב, נפרסם את רשימת הנושאים לבחינה ונזמין את נציגי המכללות לפגישת הבהרה והסברים, על מנת שאפשר יהיה לצאת לדרך.
ברור לכולם שהכל מתחיל בהכשרה הניתנת למדבירים בקורס הדברה. עד היום לא היתה למשרד להגנת הסביבה סמכות בנושא זה. החוק החדש משנה גם את זה. לאחר השלמת כתיבת התקנות המתאימות לחוק, המשרד יפקח על תכנית הלימודים במכללות, אשר תדרוש את אישור המשרד.
בנוגע לאותם תלמידים אשר נבחנו בבחינה האחרונה, כל מי שנבחן עד היום לפי השיטה הישנה ועבר את הבחינות בכתב ובע"פ, קיבל היתר הדברה מלא. מי שעבר רק חלק מהבחינה, חרקים או מכרסמים, קיבל רשיון מוגבל והיתר להדברה רק של החלק שעבר. מדובר במצב כלאיים ובאילוץ שהחוק החדש דורש ואני מצפה ממדביר כזה, שיבחן מחדש ושישלים את ההסמכה שלו, הפעם לפי תנאי החוק החדש.
אני מאמין שמי שרואה בהדברה את ייעודו המקצועי, הופך אותו לעיסוק המרכזי שלו ומחליט להתמקצע בתחום, לא ירצה מגבלות על עבודתו ולא יסתפק בהסמכה הבסיסית של מדביר ביתי, אלא יכוון להכשרה הנרחבת של מדביר שלב ב'- במבנים ובשטח פתוח. כפי שאני רואה את זה, מדובר במעין סטאז' שיתרחש באופן טבעי. מדביר יעשה בשלב הראשון רישיון למדביר ביתי ולאחר תקופה מסויימת של עבודה בשטח, ימשיך לשלב השני. השלב השלישי, קבלת היתר איוד לא משתנה ודורש רשיון נוסף, כמו היום.
מדובר בתהליך לא קל שהענף עובר, אבל לטווח הארוך מדובר בהסדרה אמיתית וחיונית של התחום. לפעמים במקרים פרטניים של אנשים מסויימים, נשבר הלב על מדבירים שנופלים בין הכיסאות וכושר ההתפרנסות שלהם נפגע. אבל אין ברירה אחרת אם אנחנו רוצים לשמור על הרף בענף ולקדם אותו. אני מכיר באופן אישי אנשים שהתעקשו, חזרו להיבחן והצליחו לעבור את המבחן. נכון לעכשיו אין מגבלה על כמות הפעמים שמותר לחזור ולהיבחן בכתב, אך זה נושא שעלינו לבחון בהמשך.
למרבה הצער, אין סינון אמיתי בכניסה למכללות. מדובר בגוף כלכלי בעל אינטרסים ברורים ולכן המסננת חייבת להיות מדויקת וצפופה יותר במתן הרישיון. אני מצפה מהמכללות לבצע סינון של התלמידים ברישום לקורסים. עיסוק בהדברה דורש יסודות בסיסיים, אפילו במתמטיקה ובאנגלית. מדביר צריך להיות מסוגל לקרוא את שם החומר הפעיל בתכשיר הדברה גם אם הוא מופיע באנגלית על גבי האריזות ולחשב ריכוזים ואחוזים. המכללות צריכות להיות הוגנות, לא להטעות, ולהציב רף שמי שלא עומד בו לא יטפח ציפיות. בסופו של דבר, מי שבאמת רוצה להיות מדביר, יכול להשקיע על מנת לעמוד ברף הבסיסי הזה.
לסיכום, יש בענף הרבה מאד מדבירים הגונים, ישרים ומוערכים. מדבירים סופר-מקצוענים שלא מעגלים פינות. יש כבוד והערכה בענף למדביר הגון ומקצועי והגיע הזמן לנקות מתוכנו עשבים שוטים שגורמים לזילות המקצוע ולירידת קרנו של הענף כולו.
מדביר צריך להיות כמו כל בעל מקצוע שמכבד את עצמו ואנחנו צריכים לדאוג לשמנו הטוב. לכן אין מנוס מהסדרת התחום, שתביא לקידום כל הענף. אחרת, מי שיפגעו הם המדבירים הטובים – וחבל".
דר' שגיא גבריאל איש יקר, הגון וקשוב.
אנו שמחים שאתה העומד בראש תחום ההדברה במשרד להגנת הסביבה. שיהיה המון בהצלחה בדרכך החדשה!
איזה מהפך תחום ההדברה עבר, המון כבוד רף גבוהה זה מעולה הגיע זמן להרים את רמת ההדברה בארץ יישר כוח, כנאמן ניקיון במשרד הגנת הסביבה יותר מגאה להצטרף למשפחת המדבירים בישראל