בעקבות החוק החדש: סוגי ההכשרות השונות למדבירים
הרפורמה בתחום ההדברה, שנכנסה לתוקף עם אישור החוק החדש ב-1 ביוני 2016, הביאה איתה שינויים ברמה המיידית. שרון שינה, מרכז תחום ההדברה במכללת אור יהודה ויו"ר ועדת הדרכה בארגון המדבירים, מספר על השינויים שחלו בעקבות הרפורמה, מה ניתן לראות כרגע בתחום הכשרת המדבירים, והצצה על התכניות לעתיד הקרוב.
ב-1 ביוני 2016 נכנס לפועל חוק הרפורמה בענף ההדברה. אם בעבר, מי שהוסמך כמדביר היה מורשה לעסוק בהדברה בכל ענף ומגזר, מרגע כניסת החוק לתוקף, מי שהוסמך כמדביר יכול לעסוק בהדברה בבתים פרטיים ובמשרדים עד 500 מ' בלבד. כלומר, בקבלת הרישיון ישנה הגבלה, ומדבירים מורשים המעוניינים להרחיב את תחום פעילותם מעבר למגזר הפרטי ולעבוד גם בענפי המזון, המשקים, החי, עיריות, מועצות אזוריות ועוד, מחויב להציג וותק מעשי (של כשנה), אחריו הוא רשאי לגשת להשלמה נוספת לקבלת הרישיון המורחב.
עוד קובע החוק, כי כל גוף ציבורי המעסיק עובדי הדברה מחויב להכשיר את העובדים שלו בהתאם לחוק החדש. ללא היתר זה, אותו על כל גוף ציבורי לקבל עד ל-1 ביוני 2019, לא יהיה רשאי להעסיק עובדים בתחום ההדברה.
בעקבות החוק החדש, המסלול הלימודי לאנשים פרטיים מפוצל להכשרה להדברה ביתית, היא הרישיון הבסיסי, ולהכשרה לרישיון מורחב, הכולל ענפים נוספים מעבר למגזר הפרטי (ועסקי-משרדי עד 500 מ').
שרון שינה, מרכז תחום ההדברה במכללת אור יהודה ויו"ר וועדת הדרכה בארגון המדבירים מספר כי מרגע כניסת החוק לתוקף, נשמעו קולות רבים אשר שאלו ותהו – האם הרפורמה בצורת החוק החדש מיטיבה עם הענף, עם ציבור המדבירים ועם הקהל הרחב. בפועל, שינה מדווח על תוצאות חיוביות ביותר בשטח בעקבות הרפורמה:
ראשית, שינה מספר כי נראה שהצורך בוותק מעשי של שנה והכשרה נוספת על מנת לעסוק במגזרים נוספים למגזר הפרטי – מהווה דמי רצינות המביא לתחום אוכלוסייה מגוונת ומחוייבת יותר. המגבלות והארכת מסלול ההכשרה גרמו להאטה, מצד אחד, בכמות הנרשמים למסלול. אך מצד שני, שינה מדווח כי ניתן להבחין בבירור באוכלוסייה איכותית ורצינית שנכנסת לתחום ההדברה. אם פעם מסלול ההכשרה אפשר לעבור הסמכה למדביר מוסמך "על הדרך", כיום דמי הרצינות שדרוש המסלול מזמן אליו אוכלוסייה בעלת מוטיבציה להשקיע יותר בהכשרה ובמקצוע.
שנית, תכני הלימוד עוברים שינויים ושדרוגים על מנת להתאים אותם לתכנים הרלוונטיים לציבור ולאוכלוסיות השונות בגופים הציבוריים המחויבים לעבור גם הם הכשרה בתחום. במכללה עוברים הכשרה גופים כמו צה"ל, משרד הביטחון, חברת מקורות, עיריות ומועצות מקומיות רבות. הסמכות אלו דורשות מהמכללה לבצע התאמה אישית של התכנים הנלמדים לאוכלוסייה, לעדכן ולשדרג אותם באופן מתמיד, מה שמבטיח רמה גבוהה ביותר של איכות ועדכניות החומר הנלמד.
שלישית, שינה מספר כי שיתוף הפעולה עם המשרד להגנת הסביבה פורה ובריא מאי-פעם, כי אנשי המשרד לוקחים חלק פעיל בשינויים בעקבות הרפורמה, נותנים אוזן קשבת לאתגרים העולים בשטח, וכי גם מבחינה זו ניתן לראות מגמה חיובית חשובה של עבודה משותפת עם המשרד למען ציבור המדבירים והקהל הרחב בישראל.
שינה מוסיף ואומר, כי מסלול ההכשרה נע באופן ברור לכיוון מעשי יותר, הכולל יותר ירידה לשטח, דגשים מעשיים יותר על חשבון חומר עיוני, הרחבת שיתופי הפעולה עם מועצות אזוריות, עיריות, מושבים ועוד, על מנת להוציא לשוק מדבירים שיודעים לעבוד בפועל ולא רק באופן תיאורטי. עד סוף השנה מתוכננים לצאת לפועל פרויקטים חדשים בתחום, ובמקביל נערכת המכללה לצאת בפרסום של תכנית הלימודים העכשווית, בהתאם לחוק החדש, עם אישור המשרד להגנת הסביבה את התכנית, בהתאם לסילבוס שהוציא.