כינים - הפתרונות היעילים ביותר למניעה וטיפול
פרופ' קוסטה מומצ'וגלו – חוקר ביחידה לפרזיטולוגיה, מחלקה למיקרוביולוגיה, בית ספר לרפואה, האונ' העברית ירושלים, נותן את הפתרונות היעילים ביותר שהוכחו מחקרית למניעה וטיפול בכינים ועונה על שאלות חשובות בנושא.
הדרכים הטובות ביותר למנוע הידבקות בכינים
- מסרק הכינים – זהו אחד הכלים הכי טובים שעומדים לרשותנו. ככל שנשתמש בו לעיתים קרובות יותר כדי לבדוק אם יש כינים בראש של הילד ולתפוס את הנגיעות החדשה בשלבים הראשוניים, כך יהיה לנו קל יותר לטפל בבעיה. הוכח כי מסרק כינים יעיל פי 5 בגילוי כינים בהשוואה לבדיקה ידנית של שיער הראש. חשוב לדעת, כי 97% מהילדים הנגועים בכינים – ברמת ההיגיינה של ישראל – מאכלסים בראשם 1-20 כינים בראש. זוהי כמות קטנה מאוד של כינים למצוא בחיפוש ידני ללא מסרק, במיוחד שכינים צעירות הן קטנות מאוד. סיבה נוספת להשתמש במסרק כינים הוא שהזמן העומד לרשותנו לגילוי הכינים לפני שהן מתרבות הוא קצר. לכן מסרק כינים הוא א-ב של מניעה (וטיפול), למעט במקרים של שיער מתולתל או ארוך מאוד, ועל כך נדבר בשלב הטיפול בכינים.
- מגע פיזי של שיער – כינים עוברות על ידי מגע פיזי ישיר בין שערה מראש אחד לשערה מראש אחר. הכינה לא יכולה לקפוץ או לעוף בכלל. כמובן שאנחנו לא רוצים ילד לא סוציאלי שלא בא במגע עם אחרים, לכן אנחנו לא ממליצים להנחות ילדים להימנע ממגע עם אחרים, אך אם יש אפשרות להרחיק אותם מילדים שאנחנו יודעים שהם נגועים בכינים, חשוב לדעת שזו דרך טובה למנוע הידבקות ולקבל החלטות בהתאם.
- לאסוף שיער ארוך – בנות נדבקות פי 2 עד 10 יותר מבנים, בגלל השיער הארוך המאפיין בנות. לכן, במקרה של בנות או בעלי שיער ארוך, מספיקה קרבה של כתף לכתף כדי ליצור מגע של שיער בשיער ולהידבק בכינים. זו הסיבה ששיער אסוף יכול לעשות את כל ההבדל פעמים רבות. אם אתם שואלים בשלב זה למה לא לגזור את השיער לקצר בכל מקרה כדי למנוע הידבקות, אכן שיער קצר יכול לעזור למניעה (וגם לטיפול), אבל חשוב מאוד שניקח בחשבון את המשמעות הפסיכולוגית של שיער קצר רק מסיבה זו, לילד/ה שלא אוהבים את הרעיון, ולקבל את ההחלטה שלנו בהתאם.
- שמן רוזמרין – חומר טבעי זה ידוע כדוחה חרקים, כולל כינים. אנחנו ממליצים להשתמש בו למניעה, בעיקר אצל ילדים שנדבקים לעיתים קרובות. אופן השימוש הוא לשים 3-4 טיפות כל בוקר על השיער בלבד (חשוב מאוד לשים אותו על עור השיער בלבד. לא מאחורי האוזניים ולא בכל חלק עור אחר שאינו הקרקפת) ולפזר עם מברשת על כל השיער, כל בוקר לפני שהילד הולך לגן או לבית הספר.
- תכשיר בשם הדרין פרוטקט – בתכשיר זה יש להשתמש פעמיים-שלוש בשבוע או אחרי כל חפיפה של השיער. הוא יכול למנוע הידבקות במידה מסוימת. גם כאן, רצוי להשתמש בתכשיר אם הילד/ה נדבקים לעיתים קרובות, בנוסף לבדיקה קבועה באמצעות מסרק הכינים, איסוף השיער וכדומה.
הטיפול הטוב ביותר בכינים
- תכשירים: יש להשתמש בתכשירים מאושרים על ידי משרד הבריאות, שמצוין עליהם בפירוש שהם הורגים כינים. חשוב מאוד להשתמש בכל תכשיר בהתאם להוראות השימוש המדויקות עבורו ולא לסטות מהן.
- שילוב מסרק כינים: לא משנה באיזה תכשיר משתמשים, חשוב לשלב במקביל לתכשיר – סירוק של השיער במסרק כינים, כי הוא עוזר מאוד להיפטר מכינים קיימות, להיפטר מביצים שיהפכו במהרה לכינים, ולמנוע הטלה של ביצים נוספות. השימוש האידיאלי במסרק הכינים הוא על שיער רטוב, אז קל הרבה יותר להוציא את הכינים והביצים (הן מחליקות בקלות רבה יותר וגם מנומנמות בגלל הרטיבות). שימוש במרכך מאוד עוזר גם לסירוק וגם מרפה את אחיזת הכינה את השערה.
- משך הטיפול: מעבר לשימוש בתכשירים במידת הצורך, יש לסרק את הראש של הילד/ה כל יום או יומיים, במשך 14 ימים. הסיבה היא שביצים בוקעות בפרק זמן של עד 9 ימים. כך אנחנו מונעים את כל הסבב האפשרי של בקיעת ביצים ואפשרות שפספסנו הטלת ביצים כלשהי. גם אם הושבתם את הילד שעות רצופות וסירקתם אותו עד חורמה, אבל לא חזרתם על הפעולה כל יום או יומיים במשך 14 יום, לא עשיתם את הטיפול עד הסוף ואולי אף גרמתם לילד סבל מיותר. לכן אנחנו ממליצים להשקיע פרק זמן סביר בכל יום או יומיים כדי למנוע סבל מיותר לילד, ומנגד לא לוותר על לעשות זאת במשך 14 ימים רצופים.
- יש כינים אחרי 14 ימים של טיפול? יש לגשת לבית המרקחת ולומר שהשתמשתם בתכשיר X לפי ההוראות ובכל זאת לא הצלחתם להיפטר מהכינים, ולבקש תכשיר אחר שלא מבוסס על אותו חומר פעיל (שימוש בתכשיר אחר תחת שם אחר, אשר מבוסס על אותו חומר פעיל כמו הקודם עלול בהחלט להיות חסר ערך ולא לשנות את התוצאה העגומה).
- שיער ארוך או מתולתל – כאשר השיער מאוד ארוך, או לחילופין מקורזל עד מתולתל, יכול להיות קשה מאוד להשתמש במסרק כינים. אם זה המקרה, יש להשתמש בתכשירים בצורת ג'ל, ספריי או שמפו בהם אפשר להשתמש בלי המסרק (רק במידה ואין אפשרות להשתמש במסרק, כמובן). אז חשוב מאוד להגיע עם החומר לכל עומק השיער, גם כי הכינים נמצאות הרבה פעמים בקרבת הקרקפת וגם בגלל שאנחנו לא משתמשים במסרק בנוסף.
- מתי לא משתמשים בתכשירים לטיפול? אם אנחנו לא רואים כינים בראש, אלא רק ביצים, אנחנו לא מטפלים. חשוב לדעת, שמה שנראה לנו פעמים רבות ככינים יכול להיות קליפה ריקה של ביצה ישנה. קליפות אלו אפשר למצוא גם בכתפיים או מאחורי האוזניים – זו עדות לכך שקליפה של ביצים שאין בהן דבר עוד. תכשירים לטיפול בכינים לא מעלימים או מרחיקים קליפות ביצים ריקות, כך שדבר לא ישתנה אם זו הסיבה בגללה אנחנו מטפלים. רק אם אנחנו מוצאים כינים חיות, יש להתחיל בטיפול. מה שכן אפשר וכדאי הוא לבדוק בעזרת מסרק כינים בהמשך, בעיקר אם הילד מתגרד או שראינו עדות לכינים חיות.
כתבות נוספות בסדרה: