לא עומדות בפיתוי
שיירות אינסופיות ברחבי הבית והחצר של פועלות נאמנות למלכה אחת נסתרת וחבויה. מטרתם היא אחת – איסוף מזון והגדלת הקן.
נמלים הם אחד מסוגי החרקים הנפוצים בעולם. חרקים חברתיים, שחיים בקואופרטיב עצמאי שמנוהל על ידי מלכה אחת (או יותר). גודלו נע בין מאות למיליוני פרטים. הם יימצאו בכל מקום, כולל משכן האדם. מחד, הם אינם ידועים כמעבירי מחלות ומאידך הם נחשבים לאחד המטרדים העקשניים, סוג של חברת ניקיון שמסמנת את המקומות ששכחנו לנקות ועדיין לא הזכרנו את נמלת האש הקטנה שאת עקיצתה לא שוכחים הרבה זמן…
ההתמודדות עם תופעת הנמלים יכולה להיות לעיתים מתסכלת והיא כוללת מספר שיטות, ביניהם: ריסוס/איבוק בקוטלי מגע, הצבת מחסום פיזי ופיתיונות. משותף לכולן הוא חובת המדביר לזהות את סוג הנמלה, מיקום הקן, הבנת סביבת העבודה, תנאי האקלים ופורמולציית תכשיר ההדברה.
עד לפני מספר שנים לא מעטות הטיפול בנמלים היה בעיקר באמצעות שימוש בחומרי הדברה מסוג זרחנים אורגניים (שנחשבו ליעילים מאוד עד שנאסרו לשימוש בסוף העשור הקודם) עם סימן ההיכר של ריח חזק וחריף. את הזרחנים החליפו תכשירים ממשפחת פירתרואידים. המטרה הנכספת היא חיסול מלכת הנמלים, המוסתרת היטב בקן, אך משום שמשימת איתור הקן היא אקט סיזיפי, מתיש ולעיתים בלתי אפשרי, לרוב יבוצע הריסוס על שיירת הנמלים. למרות שרעל המגע פועל מיידית, פעולה זו תתגלה כבעייתית כי, עובדתית, מספר הנמלים הנגלות לעין הינם אחוז מזערי מהאוכלוסייה בקן. מושבת הנמלים יכולה להיות ממוקמת בטווח רחב של מקומות בבית כגון: פנלים, משקופים, ארונות ובחלק מהמקרים קיימת סכנה של הכתמת משטחי הריסוס.הרחקה של בני אדם וחיות מחמד מהאזור המטופל היא פעולה בלתי נמנעת. בל נשכח שאורגניזמים נוספים שחיים בסביבת הריסוס יושמדו. האם זו הדרך האפקטיבית? ישנם מדבירים שיעידו שבאמצעות הריסוס הם מגיעים לתוצאות מעולות.
כלי עבודה חדש שנכנס לשוק ההדברה הם הפיתיונות המורעלים המכילים רעלי קיבה כמו פיפרוניל, אינדוקסקארב, המשלבים חומרי משיכה (טעם וריח) חלבוניים או סוכריים. ההדברה מבוססת על פיתוי שיירת הנמלים למקור מזון אטרקטיבי המכיל רעל במינון נמוך (כדי שלא ימית את הנמלים בדרכם לקן) אותו ישאו הנמלים אל המלכה וכל דיירי הקן. סבלנות היא שם המשחק, במידה והפיתיון הצליח לסקרן את הנמלים, הן יצרו קשר אחת עם השנייה ו"יתעדכנו" במיקום וסוג המזון. הפועלות ידאגו להעביר את הפיתיון המורעל אל הזחלים והמלכה וברגע שהמלכה תמות יקרוס כל הקן עימה. בשיטה זו הטיפול ממוקד כלפי הנמלים בלבד ומכיון שהנמלים יכולות לנוע כברת דרך ארוכה מהקן, נחסך המאמץ המתיש באיתורו.
צלם: טל ויינברג
בהתבסס על הכתוב לעיל ומתגובות בעלי מקצוע מובילים בתחום ההדברה, מסתמן כי המגמה להדביר באמצעות פיתיונות אינה מקרית. השיטה נחשבת ליעילה מאוד ובטוחה יותר לשימוש. יישום התכשיר מהיר, נוח, פחות מסורבל ואינו דורש כלי עבודה מיוחדים. יחד עם זאת חשוב להדגיש כי עדיין אין בשוק את הפיתיון המורעל המנצח בעל היכולת לטפל בכל סוגי הנמלים ובכל דרישות הקן.
תודה לאריאלי ברק מ.ר 1359 שסייע בכתיבת המאמר.