קרישת דם – coagulation
(1) יצירה ונוכחות של קריש דם מיותר בכלי הדם. זוהי יצירה ספונטאנית או עקב מחלה של קריש דם מיותר (פקיק) שנצמד בדרך כלל לדופן הפנימית של כלי דם תקין. פקיק כזה שעלול להתנתק, לנדוד (תסחיף) ולגרום לחסימת זרימת הדם. חסימות כאלה ברגליים גורמות לתרומבוזה, בלב הן עלולות לגרום להתקף לב ובמוח – לשבץ מוחי.
(2) יצירה תקינה של פקק חוסם דליפת דם בדופן פגועה של כלי דם. בהדברה מתייחסים למובן זה ולא לראשון.
קרישת דם מחייבת נוכחות וייצור מתמידים של ויטמין K. פגיעה בייצור הוויטמין תמנע חסימת דליפות ותאפשר קיום דימומים (שטפי דם) שעלולים לגרום למוות של בעל החיים.
בעת קרישת דם מוגברת, יצירה ונוכחות קרישי דם מיותרים בכלי הדם שלנו אנו מקבלים תרופות להפחתת קרישת דם (ל"דילול דם") להפחתת מידת הייצור המחודש של ויטמין K. הפחתה רבה מידי של ייצור הוויטמין פוגעת בתיקון הנדרש של דליפות דם ולכן מעלים מחדש את כמות הוויטמין בגוף (ע"י אכילת ירקות ירוקים עתירי ויטמין K, לדוגמה).
חומרי הדברה נוגדי קרישה (אנטיקואגולנטים) פוגעים בייצור ויטמין K וגורמים לדימומים ולמוות מכרסמים. קצב הייצור ורמות הוויטמין בכל פרט שונים (גם עקב מידת התזונה שונה במזון עתיר בוויטמין K). לפיכך מנה זהה תגרום לאפקט שונה לפרטים שונים.
אחד מנוגדי הקרישה הישנים ששימשו להדברת מכרסמים הוא וורפרין. חומר זה משמש גם כתרופה לאדם (קומדין) להפחתת קרישת דם מוגברת.
מתוך "לקסיקון שלום – להדברה משולבת של מזיקים"