אנטומולוגיה ב-4 שעות?
המרצים להדברה מתקוממים ולא מקבלים את הדרישה החדשה של המשרד להגנת הסביבה מהנבחנים בבחינות לקבלת רישיון הדברה – זיהוי ושיוך פרוקי רגליים בלתי מזיקים.
בחינה ממשלתית לקבלת רישיון מדביר אינה דבר חדש בישראל. ראשוני המדבירים בארץ נדרשו להיבחן ולהוכיח את ידיעותיהם ושליטתם בחומר. בעבר הבחינות הועברו ע"י משרד הבריאות ובהמשך ע"י המשרד להגנת הסביבה. מרכז ההדרכה של משרד הבריאות אשר ניהל והכשיר במשך שנים מאות מדבירים, נסגר ובמקומו נפתחו במהלך השנים קורסי הכשרה שונים במכללות פרטיות. בשנת 2016 נכנס לתוקפו חוק "הסדרת העיסוק בהדברה" ובעקבותיו פורסמו ב 2020 תקנות "תכנית הכשרה ובחינות" אשר לראשונה העמידו תנאים ודרישות לקיום קורסים, תכניות לימודים וביצוע בחינות. תהליך יישום ואכיפת התקנות אשר מוטל על אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה נמצא אמנם בחיתוליו, אך כבר גרם לטלטלה קשה במערך לימודי ההדברה בישראל ובבחינות לקבלת רישיון הדברה – סגירת מכללות, אי מתן אישורים לתכניות לימוד ואחוזי מעבר נמוכים מאוד בקורסים המוכרים המתקיימים. אחת הסיבות העיקריות לאחוזי המעבר הנמוכים היא הדרישה החדשה והבלתי הגיונית של המשרד להגנת הסביבה מהנבחנים לזהות ולשייך טקסונומית פרוקי רגליים שאינם מזיקים.
חלק הזיהוי בבחינה המעשית אינו חדש. מרכיב חשוב ועיקרי בהכשרת המדביר הוא הכרת המזיקים, הבנת המאפיינים שלהם, ההתנהגות, הביולוגיה וכמובן גם הזיהוי וההגדרה על-פי מאפיינים מורפולוגיים. במשך שנים מחזיקים המרצים באוספים אנטומולוגיים של פרוקי רגליים אשר מכילים עשרות פריטים של תיקנים, קרציות, פרעושים, זבובים ומזיקים נוספים. הכרת המזיקים והיכולת לזהות ולהגדיר אותם מתורגלת על מנת להכין את התלמידים לשלב הזיהוי בבחינה ויותר מכך ליישום בשטח לאחר מכן. למדביר שמסיים קורס הדברה ועובר בהצלחה את הבחינה הממשלתית יש את הידע והכלים לזהות את אותם עשרות מזיקים שלמד עליהם, אך לא מעבר לכך, כל יצור אחר שאיננו נלמד בקורס משויך לקטגוריה "לא מזיק", כלומר אסור להדברה ולא משנה מהו – חיפושית, זבוב או חגב. במסגרת קורסי ההדברה מקבלים התלמידים 4 שעות "מבוא לביולוגיה ואנטומולוגיה" בהן נלמדים עקרונות המיון, התכונות והמאפיינים של פרוקי הרגליים, חרקים ויונקים. ארבע שעות לימוד אלה אמנם מרחיבות אופקים ומספקות ידע תיאורטי עשיר לתלמיד, אך בשום פנים ואופן אינן מקנות לו כלים יישומיים בעבודתו העתידית כמדביר ובוודאי שלא ידע אנטומולגי בזיהוי והגדרת פרוקי רגליים.
בבחינות האחרונות כאמור, השתנו במפתיע חוקי המשחק, על שולחן התצוגה בחדר הבחינות בין הצלוחית עם ה"תיקן האמריקאי" למבחנה עם "קרציית הכלב" הופיע "צרצר דו-כתמי" אותו התבקשו התלמידים להגדיר כ "לא מזיק", דרישה לגיטימית, אך גם, לראשונה, לשייך אותו לסדרה הטקסונומית "חגבאים", מה שגרם באופן טבעי לבלבול רב, טעויות והורדת ניקוד. כמו הצרצר, הושתל בתצוגה פרוק רגליים "לא מזיק" נוסף אשר כמובן הגדיל את הסיכויים לכישלון.
בעקבות הדרישה החדשה הוקם פורום מיוחד של מרצים (בהווה ובעבר) המתקוממים נגדה. במכתב שפרסם הפורום נטען שהדרישה לזיהוי ושיוך פרוקי רגליים שאינם מזיקים בלתי הוגנת כלפי התלמידים, כלפי המרצים המכשירים אותם וכנראה שהיא אינה עומדת בתנאי החוק. הפורום דורש להסיר את הדרישה באופן מיידי.
לקריאת מכתב המרצים לחץ כאן.
לפורום המרצים טענות קשות נוספות נגד התנהלות אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה בכל הקשור לקיום קורסים ובחינות בהדברה והוא פועל בימים אלה להצפת הטענות והדרישות לתיקון.