אנפית הבקר – Bubulcus ibis (cattle egret)
עוף לבן עם מקור צהוב, בגודל של כחצי מטר ממשפחת אנפתיים (Ardeidae).
אנפית זו נפוצה ברחבי הארץ, אך מקיימת רק עשרות בודדות של מושבות בחורשות (בעיקר אקליפטוס ואורנים) בישראל. מקימה דור אחד בשנה בקן חדש שהיא בונה או בקן ישן שהיא משפצת, בדרך כלל בין פברואר לאוגוסט. בקנים היא מטילה בין 2 ל-4 ביצים, מהן בוקעים גוזלים שמתחילים להתפתח בתחילת עונת היתושים.
במקומות בהם היא נפוצה מאוד, עלולה אנפית הבקר לפגוע קשות במגוון המינים עקב תזונתה הלא-בררנית בפרוקי-רגליים, לטאות ובעלי חיים קטנים אחרים. היא מהווה מטרד לתושבים (לכלוך, ריח ורעש) כשהיא מקננת במספרים גדולים בחורשות בתוך העיר. כמו כן, היא חשודה כחיית מאגר להעברת נגיף קדחת מערב הנילוס ליתושים ולאדם.
בקינים של אנפיות בקר נפוצה מאוד במשך כל השנה קרצינת האנפיות, שעלולה שעלולה להחזיק, להרבות ולהעביר את נגיף קדחת מערב הנילוס. קיים חשד כי בתחילת עונת היתושים, קרצינות נגועות כאלה מעבירות את הנגיף לגוזלים הצעירים ויתושים הניזונים מדם הגוזלים יהיו נגועים ויעבירו את הנגיף לעופות אחרים ולאדם – מבלי להזדקק לנגיף שיגיע מעופות נודדים. בשל היותה מזיקה לאדם ולטבע מתבצע (באישור רט"ג) גיזום עצים להגבלת היקף הקינון והתפוצה של אנפית הבקר.
מתוך "לקסיקון שלום – להדברה משולבת של מזיקים"