בקרה והדברה של צרעות
טל ויינברג, עורך מגזין ההדברה קוטיקולה
עמוס וילמובסקי, גמלאי המעבדה לאנטומולוגיה משרד הבריאות
הצרעות המטרידות את האדם מותרות להדברה בתחומי יישוב. מה הם העקרונות המנחים להדברת צרעות? כיצד מדבירים קן צרעות בבטחה? מתי ניתן להשתמש במלכודות ומה עוד ניתן לעשות כדי לצמצם את האוכלוסיות? על כל אלה בכתבה הבאה.
צרעות, פאניקה וסכנה שבצדה הכנסה
עקיצת צרעה היא חוויה לא נעימה המלווה בכאבים ועלולה במקרים מסוימים לגרום לסיכון בריאותי ואף לסכנת חיים עקב אנפילקסיס (תגובה אלרגית חריפה כלל מערכתית). נוכחות צרעות בסביבת האדם מטרידה כשלעצמה וברוב המקרים גורמת לדאגה עד כדי פאניקה, יעידו על כך דיווחים רבים של תושבים בהולים למוקדי פניות הציבור ברשויות המקומיות ופניות לקוחות פרטיים ומוסדיים לחברות ההדברה. הדברת צרעות מהווה נתח משמעותי מכלל פעולות ההדברה המתבצעות ע"י חברות ההדברה בישראל ובעולם. בסקר שנערך בשנת 2018 בבריטניה נמצא שהדברת צרעות מהווה 12% מכלל הזמן המוקדש להדברות ע"י חברות ההדברה (כהשוואה, הזמן המוקדש להדברת מכרסמים ע"פ הסקר הוא 55%). עוד דווח בסקר שהזמן המושקע בהדברת צרעות הוא קצר וכפועל יוצא מכך כנראה הרווח משמעותי יותר.
הצרעות המזיקות בישראל
את האדם מטרידים בעיקר שני מיני צרעות, הצרעה המזרחית (vespa orientalis) והצרעה הגרמנית (Vespa germanica) צרעת הפלך (Polistes dominulus) עלולה לעקוץ באופן מקרי ונדיר בלבד. שלושת המינים המוגדרים כ”מזיקים”, בתוספת הראשונה של חוק הסדרת העיסוק בהדברה תברואית תשע”ו 2016, מותרים לבקרה והדברה בתחומי הישוב בלבד.
הדברת קיני צרעות
יש להדביר את קיני הצרעות החברתיות המטרידות (הצרעה המזרחית והצרעה הגרמנית) אשר עוקצות ומסכנות את האדם בסביבת מגורים, בבתים, במבנים, בחצרות בגני ילדים או בתי ספר. ההמלצה היא גם להדביר קינים של צרעות אחרות, הצמודים למגורים שעלולות במקרים נדירים בלבד לעקוץ ואינם מסוכנים בדרך כלל כמו, צרעת הפלך ומינים ממשפחת קטיפתיים (Mutilldae) שעקיצתם כואב מאוד (חוויה אישי), או הצרעה חדבטן ביתי המצויה בבתים ותעקוץ את הנוגע בה.
דבורים אסור להדביר מפאת חשיבותן האקולוגית והחקלאית. יש לטפל רק במקרה של נחיל דבורים המסכן את האדם, צמוד לבתים, גני ילדים וכד' שלא ניתן לפנותו ומהווה סכנה מיידית .
נכון לשנת 2021 רשומים במשרד להגנת הסביבה שני תכשירים המיועדים לקטילת צרעות ומורשים לשימוש מדבירים בלבד: 1. 'צרעון' – אירוסול מוכן, מיועד לשימוש מחוץ לבית, מכיל את החומרים הפעילים טטרמתרין וסיפרמתרין. בעת התזתו נוצר קצף המתפשט על פני הקן 2. 'דיפטרון EC' – תרכיז בתוארית נוזל המכיל את החומר הפעיל אטופנפרוקס. יישום שני התכשירים הוא על גבי קני הצרעות בלבד. עד לפני שנים ספורות היה מקובל לאבק קינים, אך התוויה זו הופסקה ואסור כיום לטפל בקיני צרעות באמצעות תכשירים בעלי תוארית אבקה.
חיסול קני צרעות באמצעות הדברה היא הדרך המקובלת להתמודדות עם מטרדי צרעות בתקופת פעילותן בקיץ בין חודש יוני לתחילת הגשמים. בקנים שיתקיימו בחודשים ספטמבר אוקטובר יתפתחו זכרים ומלכות, חיסול קנים אלה ימנע יצירת קנים חדשים בקיץ הבא. איתור הקן מתבצע תוך כדי מעקב אחר הפועלות השבות לקן. פעולת ההדברה מתבצעת בשעות הערב והחשיכה, בשעות אלה הצרעות אינן פעילות ומרוכזות בקן, דבר המאפשר ביצוע פעולת הדברה יעילה במינימום סיכון. יש לחסום את כל פתחי היציאה מהקן פרט לפתח אחד שם ירוסס תכשיר ההדברה, יש גם לרסס ישירות על הקן, לתוך פתח הקן ועל כל החלה ומסביבה.
הדברת קיני הצרעות היא פעולה בעלת מרכיב סיכון גבוה. הסיכון נובע הן מתוקפנות הצרעות העלולות לחוש מאוימות ולעקוץ והן ממיקום הקן אשר פעמים רבות איננו נגיש, גבוה ומצריך טיפוס, פירוק של גופי חיפוי (כמו ארגזי תריסים). לכן פעולת הדברת צרעות מצריכה אמצעי מיגון מיוחדים, לבישת חליפת דבוראים ושימוש באמצעים שונים ההופכים את הפעולה למסורבלת, מורכבת ומסוכנת. פעולת ההדברה מעוררת את הקן והצרעות מתחילות לנוע בעצבנות ולצאת בבהלה מהקן. בזמן זה יש להרחיק עוברים ושבים מהאזור ולסגור חלונות בבתים סמוכים.
מלכודות צרעות
במידה ולא ידוע מקום הקן ניתן לדלל את האוכלוסייה באמצעות הצבת מלכודות עם פיתיון. שיטה זו מתאימה ליישום באזורי מגורים, גני ילדים, בריכות שחיה וכדומה. יש להציב את המלכודות במקומות שאינם נגישים לבעלי חיים וילדים. המלכודות בנויות כקונוס רשת המאפשר כניסת הצרעות אך מונע את יציאתן. מספר המלכודות בהתאם לרמת האוכלוסייה וגודל האזור הנגוע. הצבת המלכודות באתרים אליהן נמשכות הצרעות. סוג הפיתיון ייקבע בהתאם לחומרי המזון המושכים באזור המותקף. תוספת של 3% גליצרין לפיתיון בשרי יכול לשמור על כושר המשיכה עד ל- 4-5 ימים. כמות הפיתיון למלכודת 50-150 גרם, בהתאם לרמת האוכלוסייה של הצרעות באזור המותקף. רצוי להשתמש ביותר מסוג פיתיון אחד (בשרי ופחמימני). שימוש בפיתיון פחמימני מחייב רשת המאפשרת יציאת דבורים. הצרעות השוהות בכלוב בדרך כלל יממה מתות מאליהן, במקרה הצורך ניתן להכניס את המלכודות לחבית מים למשך רבע שעה. יש לתפעל את המלכודת בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב המאוחרות.
השמדת מלכות
כידוע, קיני הצרעות הינם חד-שנתיים ונהרסים במהלך החורף. מלכות הצרעות שהופרו בסתיו יוצאות ממסתוריהן באביב, כשמזג האוויר נוח, לתור אחר אתרים המתאימים לבנית קינים. חיסול מלכות (באזורי יישוב בלבד!) בשלב זה יצמצם באופן ישיר ומשמעותי את אוכלוסיית הצרעות בשלהי הקיץ. ניתן לחסל את המלכות בעזרת תרסיסי דבק, מחבטים או קוטלי צרעות, אך יש לשים לב לכך שתוויות התכשירים הרשומים מורים על ריסוס קינים בלבד. יש לאתר את מוקדי המשיכה של המלכות בסביבת מקורות מים, מצבורי אשפה, צמחיה מושכת כגון רכפתן מדברי, חלבלוב הרדופי.
פיתיון בשרי מורעל – שיטה זו ככל הנראה אסורה בישראל מכיוון שלא קיים תכשיר ייעודי רשום ליישומה, אך משום מה היא מצוינת באתר המשרד להגנת הסביבה. על אף האפקטיביות הרבה של שיטה זו לא נפרטה כאן.
רצוי להדגיש, מכל קן יוצאות למסע הכלולות כמה עשרות מלכות עתידיות שתיסדנה עשרות קינים חדשים בשנה הבאה. מספר הקינים הגדל בהתמדה מדי שנה, מרחיב מאוד את אזורי התפוצה של הצרעות גם אל מחוץ לישוב. הצרעות הללו עלולות להוות מוקד הטרדה לתושבים שמקורו בקינים שמחוץ לגבולות הישוב. לכן, הוראת החוק האוסרת הדברה מחוץ לתחום הישוב איננה נכונה ומצריכה תיקון.
בכתיבת כתבה זו נעזרנו בהנחיות שנכתבו ע"י ד"ר צבי קליין מהשירותים להגנת הצומח, משרד החקלאות