דובון הקורים
דובון הקורים / האביב ( Ocnogyna loewii) הוא פרפראי מוכר ונפוץ בארצנו. בחודשי חורף נראות קבוצות גדולות של זחליו בתוך קורים על גבי שיחים וצמחים שונים.
ראשוני הזחלים מופיעים בדצמבר ומשאירים חותם ברור של מטווה קורים לבנים הנראים כאוהל בעשב נמוך. הזחלים ניזונים מניצני עשבים ממינים שונים. מטווה הקורים יוצר מיקרו אקלים נוח ומשמש כמחסה מגשם וטורפים.
ביום הזחלים מתפזרים בקרבת הקן ובערב מתכנסים שוב. כאשר הם מכלים את הצמחייה בסביבתם הם נודדים לשטח הסמוך, יוצרים מטווה חדש וממשיכים באכילה.
לאחר כ 60 יום גודלם כ 3 ס"מ, צבע שערותיהם משתנה לחום אדמדם. הזחלים עוזבים את המטווה ועוברים לחלקים העליונים בצמח. בשלב זה הם מתפזרים על שטח גדול וחודרים למדשאות ולעיתים לסביבת המגורים.
השם החביב "דובון" ניתן לו אמנם על שום מראהו הצמרירי והשעיר, אך שערות אלו עלולות להכיל ארס ולגרום לפריחה ותגובה אלרגית בעת מגע עם העור. במקרים קשים, בעיקר במגע עם ריריות, תתכן פגיעה ברקמות באופן חריף והרסני. שפשוף עיניים ביד שנגעה בזחל יכולה לפגוע קשות בעין עד כדי עיוורון !
המלצה לבעלי כלבים: הישמרו בשדה בעת טיול עם כלבכם. כלבים סקרנים מלקקים צמחים ושיחים ועלולים להפגע באופן קשה בחלל הפה משערותיו הצוברות של דובון הקורים. אין לתת לשתות לכלב שנפגע (למניעת חדירת השערות למערכת העיכול) יש להבהילו בדחיפות לווטרינר.
בחודשים מרץ-אפריל חודרים זחלי דובון הקורים לאדמה (10-15 ס"מ) ומתגלמים. תקופת הגולם נמשכת בד"כ כ 6 חודשים, אך אצל חלק מהפרטים נמשכת עד שנה וחצי ואף יותר. זהו מנגנון אבולוציוני המיועד לשמור על המשכיות הדור.
הבוגרים מגיחים החל מסוף אוקטובר ובעיקר במהלך דצמבר – ינואר. הם אינם ניזונים וחייהם מוקדשים לרבייה. הנקבות אינן עפות.
הטלת הביצים נעשית לאחר כיום לאחר ההזדווגות, כ 200-300 ביצים מוטלות על הקרקע ועל צמחים. לאחר כחודש – יבקע הזחל.
זחלי טוואי התהלוכה ודובון הקיקיון דומים מאוד בצורתם וצבעם לזחלי דובון הקורים. נבדיל בינהם על פי המאפיינים הבאים: מקום פעילות טוואי התהלוכה – על ובסביבת עצי אורן. דובון הקיקיון איננו יוצר מטווים ופעיל בתקופת הקיץ בלבד.
שלום,
בעזרת איזה חומר אפשר להדביר את דובון הקורים?
ערן – 0547915469