הסוף ליתושים??? היזהרו מפרסום מטעה!
הקיץ מביא אתו הרבה דברים טובים, כמו אבטיח, שעות אור נוספות ותחושת חופש.
אבל גם חיסרון אחד ברור – יתושים. עקיצת נקבת היתוש היא לא רק מטרד, אלא יכולה להיות מסוכנת, במידה והמעופפת הזעירה נושאת עמה מחלות כמו מלריה או קדחת מערב הנילוס.
בין אם בכדי להגן על בריאותם, או סתם במטרה להרחיק את העקיצות הטורדניות, רוכשים אנשים רבים לביתם מלכודות אור, במחשבה שאלו מהוות פתרון לקטל היתושות.
על פי מחקרים שנערכו בארה"ב, ביותר מ- 1.75 מיליון בתים נמצאות מלכודות, המתחייבות להרוג אלפי מעופפים בכל יום. ההבטחות הללו אמנם נכונות בתיאוריה, אבל בפועל מחטיאות את המטרה. לא רק שהמלכודות הורגות את החרקים הלא נכונים, אלא שלמעשה ולמרבה האירוניה, הן בעיקר מושכות לביתנו יתושות עוקצניות נוספות.
על מלכודות אור ויתושות – משיכה לכיוונים שונים
מלכודות האור (חרקנים) עובדות על קרינה אולטרה סגולה (UV). בעבר מנורות ה-UV היו מותקנות בקדמת לוח המחובר למתח חשמלי נמוך. חרקים למיניהם היו נמשכים לאור המהפנט וכך פותו עד שנצלו בין הסורגים ונפלו בתמימות אל מותם לצלילי קולות צריבה ממוקדת. כיום, ברוב המכשירים מותקן לוח דבק או מאוורר אשר שואב את החרקים.
את היתושות, האור הזה פחות מעניין…
כל יצור חי, בין אם מדובר בכלב, ציפור או אדם, פולט פחמן דו חמצני בתהליך הנשימה. נקבות היתוש, בדומה למרבית החרקים העוקצניים, יודעות לזהות את ריחו של הפחמן הדו חמצני באוויר, כאשר לפי מחקרים מדובר על זיהוי במרחק של עד כ-35 מטרים מהקורבן.
ברגע שיש ולו את הרמז הקל ביותר לריחו של פחמן דו חמצני, נמשכת היתושה, מוכנה ומזומנה, לחצות כל מכשול אל עבר מטרתה היחידה והיא העקיצה. ריחות בושם, זיעה ואפילו ריח גוף מסייעים לה בשליחת "רמזים" נוספים אל עבר הנ"צ הנכסף.
מחקרים מראים: לא רק שמלכודות האור אינן יעילות, אלא שהן מחמירות את המצב
אז כמו שנאמר, "מלכודות היתושים" הביתיות פועלות על בסיס משיכה באמצעות אור, בעוד שנקבות היתושים – פועלות בשגרתן במשיכה על בסיס ריח.
נכון, מדי פעם נפגוש יתושה סקרנית או שתיים שטעו בדרך, מדובר באחוזים בודדים בלבד (כ-2.5 אחוזים בממוצע, לפי מחקרים שנערכו בארה"ב). למעשה, אחוז הנפגעים העיקרי הם חרקים לא-מזיקים ואפילו הכרחיים לסביבה.
אותם חרקים "טובים" מספקים מזון לציפורים, עטלפים ודגים, ואילו אם ביתושים עסקינן – לא רק שהימצאותם של החרקים אקוטית לשמירה על הרמוניית הטבע, אלא שהיא תורמת למיתון האוכלוסייה העוקצנית. אם כן, פגיעה בהם רק מובילה להתגברות הופעתן של נקבות היתוש ומחבלת במטרה לשמה רכשנו מלכתחילה את הכלי הנועד להשמיד יתושים.
אז מה כן אפשר לעשות?
ובכן, אין פתרונות קסם. הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על בתינו מפני עלייה וגידול של אוכלוסיית היתושים ובעיקר נקבות היתוש העוקצות.
בכדי להגן על עצמכם מפני המצב הקיים, מומלץ לוודא שאין סביבכם מקורות מים עומדים, כמו צינור שהתפוצץ או מים ש"נתקעו" בגומחה בחצר ובעיקר, להשתמש בתכשירים דוחי היתושים האפקטיביים ביותר להגנה מפני עקיצות וחשש מהעברת מחלות.
ריסוס מקצועי נגד יתושים בוגרים בחצר יכול להועיל לתקופות של מספר שבועות.
אם זה המצב, איך "מלכודות היתושים" עדיין נמכרות בשוק?
כל עוד המודעות הסביבתית תיוותר שקרית, צרכנים ימשיכו לחשוב כי הם קונים מוצר התורם להגנה על סביבתם (בעוד ההיפך הוא המציאות).
לפי המשרד להגנת הסביבה, "בחוק המדבירים החדש ניתנה לנו הרשאה להציע חקיקה בנושא זה. כרגע אין כל משאבים לחוקק זאת. כל עוד אין חקיקה אין לנו כל סמכות לטפל במודעות שיש בהן הטעיית הציבור".