"חרקים עשו את זה קודם" – המלצה על ספר
עמוס וילמובסקי, גמלאי המעבדה לאנטומולוגיה משרד הבריאות
המלצה על הספר "חרקים עשו את זה קודם", מאת: גרגורי ס' פולסון ואריק ר' איטן. הוצאת כרמל.
חרקים כמו התיקנים הנמלים הזנבזיפים חיו על פני האדמה כבר לפני כ-300 מיליון שנים. גילן של החיפושיות נאמד ב-265 מיליון שנים והצרעות החברתיות ב-130 מיליון שנים. התפתחות האדם הנבון החלה רק לפני כמאתיים אלף שנים. לפני 10-12 אלפי שנים כשהפך האדם מציד נווד ליושב קבע, פגש במקומות הישוב בחרקים הטפילים והמטרידים המוכרים לנו היום ולמד מאורחות חייהם.
פרופ' יחזקאל ריבנאי כתב בספרו "על פרוקי הרגל" (1977) "עוד לפני שלושת אלפים שנה היה מי שהצביע על העובדה, כי אנו, בני האדם, מסוגלים ללמוד ממנהגיהם של החרקים. לא רק העצלנים יכולים ללמוד מחריצות הנמלה וללכת בדרכיה, כמאמר בעל משלי, אלא אף סוציולוגים יכולים ללמוד על חיי החברה בקרב חרקים חברתיים, ועל שיתוף הפעולה הקיים בין הפרטים. חיי החרקים מהווים גם חומר העשוי לספק את סקרנותו של האדם, בהיותם כה שונים מאלו של בעלי-חיים עילאיים."
אבל טועים אלה החושבים כי היונקים בלבד הם בעלי החיים העילאיים. התפתחות עולם החי (האבולוציה) מתפצלת בשלב מסוים לשני ענפים (ראה איור) שבשיאם המוצרים "הסופיים", היונקים ובראשם האדם מצד אחד ומערכת פרוקי הרגל שבה 93% מהמינים שייכים למחלקת החרקים מהצד השני.
כיום מוכרים כשני מיליון מיני חרקים ומעריכים שקיימים כשני מיליון נוספים. בחרקים כתוצר שיא של האבולוציה, התפתח מגוון עצום של מנגנוני חיים, פטנטים, המצאות מעניינות וטכנולוגיות שונות ומרתקות, שחלקם מתוארים בספר "חרקים עשו את זה קודם" בדיוק מדעי ומענין, מתובל בהומור ומלווה בקריקטוריות משעשעות .
פרופ' עוזי ריטה ז"ל, גנטיקאי וחוקר אבולוציה באוניברסיטה העברית, טען בהרצאותיו כי "כל מה שיצר האדם יצר כבר הטבע לפניו ומוצר טוב יותר". תרגול משותף עם תלמידים, אישר כי בכל הדוגמאות שנדונו ושרובם מעולם החרקים צדק הפרופסור, אבל לא נמצאה דוגמא של גלגל בטבע. לעומת זאת הספר "חרקים עשו את זה קודם" מדווח על "המצאת" הגלגל בשני מקרים המצדיקים את טענתו של פרופ' עוזי ריטה. בספר דוגמאות רבות שזכו לכותרות משעשעות כמו שימוש חרקים בסמים, קבצנות, שודדים ועוד ועוד.
המאמרים שהתפרסמו במגזין ההדברה קוטיקולה, על החרקים המעסיקים את המדבירים, התברואנים וגם את הציבור, מדגישים מאד כיצד מיישמים החרקים הללו מנגנונים שונים, המצאות טכנולוגיות ומגוון ביצועים והתנהגויות יחודיים להם. כך למשל זחלי תהלוכן האורן בונים קן, המשמש כחממה ומגן גם מפני הגשם ומאפשר התפתחות הזחלים בחורף דווקא. הצרעות החברותיות הן שהמציאו את ייצור הנייר כדי לבנות ממנו את הקינים.
מידע זה ודוגמאות רבות בספר "חרקים עשו את זה קודם" מלמדים על אותם היבטים בחברה האנושית, הדומים או זהים לאלה שבעולם החרקים והיו לנחלת האדם זמן רב מאוד לאחר שהחרקים מילאו את מרחבי כדור הארץ. הקורא בוודאי ישתכנע כי הצלחתם עולה בהרבה על כל הצלחה אחרת בעולם החי.
מעטים מאוד מודעים לעוצמתם והשפעתם של החרקים על האנושות. לחרקים מעבירי המחלות ומזיקי חקלאות יש תפקיד מכריע בקביעת גורלה של האנושות. מעלליה של קב' החרקים הזו עצבו וקבעו את גורלן של ארצות רבות בעולם (וילמובסקי קוטיקולה 2020) . לקבוצה אחרת של חרקים תרומה עצומה לאנושות והצלחתה. לקבוצה הזו מוקדשים הפרקים שבספר כדי "להבליט ולו במעט את הישגיהם הראויים לכל הערכה". לכן, הספר מומלץ מאוד לעוסקים בחרקים, יוסיף מידע מדהים וחשוב מאד למדבירים, תברואנים, חקלאים וגם למתעניינים אחרים בעולמם המופלא של החרקים.