טרמיטאים – Isoptera (termites)
שם של סִדרת חרקים חברתיים במחלקת החרקים, בעלי גלגול חסר וכנפיים שוות (באורך וברוחב) שאורכן גדול מאורך הגוף.
הבוגרים המעופפים דומים לנמלים ולכן מכונים "נמלים לבנות", אך מובדלים מהם בתנוחת כנפיהם (המונחות אחת על גבי השנייה ולא פרושות לצדדים) ובגופם – שבנוי כחטיבה אחת ללא הבדלה ברורה בין החזה והבטן, כפי שיש לנמלים.
את מרבית חייהם הם חיים בדרך כלל במושבות בתוך קינים הממוקמים בקרקע או בעץ, ונצפים, כבוגרים (זכרים ונקבות) בשעת מעוף כלולות.
את הטלת הביצים מבצעת ה"מלכה". מהביצים מתפתחים זחלים מתנשלים, שמהם מתפתחים סוגים שונים ("מעמדות") של דרגות צעירות ובוגרות:
– "חיילים" – בעלי לסתות ענקיות – להגנה על הקן.
– "פועלים" – זכרים ונקבות (פועלים ופועלות), הפועלים לפיתוח ותחזוקת הקן.
– "מתרבים ראשוניים" – זחלים עם ניצני כנפיים המתפתחים לבוגרים מעופפים.
– "מתרבים משניים" – זחלים ללא ניצני כנפיים, אך עם מערכת מין המסוגלת לפתח ביצים. מסוגלים להתפתח למתרבים מטילי ביצים.
– זחלים הממשיכים להתנשל, אך משנים את תפקודם ל"פועלים". ניזונים בדרך כלל מעץ (חי, מרקיב או מת ויבש) ומעכלים אותו בעזרת שוטוניות חד-תאיות או חיידקים המסוגלים לפרק את מרכיבי העץ.
בעולם קיימים כ–2800 מיני טרמיטים, בעיקר באזורים הטרופיים. בישראל חיים באופן קבוע כ–10-8 מינים ובכל אירופה רק 7-6 מינים. המדע מחלק את מיני הטרמיטים בעולם ל–7 משפחות. בישראל יש מינים השייכים ל–4 משפחות: "טרמיטים", "טרמיטי עץ", "טרמיטי עץ לח" (שנקראים גם "טרמיטי קרקע"), ו"טרמיטי הקציר".
העוסקים בהדברת טרמיטים מחלקים את כלל הטרמיטים לשתי קבוצות בלבד (לפי מקום הקינון): ל"טרמיטי קרקע" ו"טרמיטי עץ" (מת ויבש, או לח). השם "טרמיטי קרקע" הוא שם מבלבל, משום שהוא משמש את העוסקים בתאוריה ואת העוסקים בהדברה בשטח לתיאור קבוצות שונות של מיני טרמיטים.
מתוך "לקסיקון שלום – להדברה משולבת של מזיקים"