יומני ניטורים - תעלות או לא להיות
חוויות מניטור זחלי יתושים בתעלות הניקוז ושלוליות החורף – ריחות של אניס, פוליטיקה ופקחים. הילה מ'ניטורים שירותי אקולוגיה' בעוד יום שגרתי ב"משרד"
סוף דצמבר 2019: הכי אני אוהבת את ריח האניס באוויר שגדל בגדות בריכות החורף. כבר תקופה ארוכה שהן יבשות, אבל בכל זאת חשוב לבדוק אם פתאום התמלאו מגשמים או השקייה או מהבניה הסמוכה. הכל יכול לקרות כשמדובר בזחלי יתושים ואי אפשר לדעת מה מהמפגעים הקבועים יפתיע אותי פתאום, כמו התעלה שליד בית העלמין, טיפה של מים לא ראיתי בה עד שבוע בעבר, בדיוק כשכבר סוכם עם האיש שלנו במחלקת איכות סביבה שאם אין להם תקציב אז מדלגים על התעלה הזו… ואז כמובן מרפי החליט למלא את התעלה הזו במי גשמים או במים שמישהו רוקן מבריכת שחיה פרטית והיתושה מילאה את המים בדגירה… אז כמובן שזו נקודה שכבר אי אפשר לוותר עליה בסבב הקבוע… מעניין לראות מהצד כל מיני שיקולים ואיך פוליטיקה מתערבבת עם טיפול במטרדי יתושים. בעיית התקציב שנחתה על רשויות מקומיות מסוימות בגלל שלא הורכבה עדיין ממשלה ולכן אין מי שיעביר החלטות ותקציבים מסוימים, גוררת החלטה להוריד בדיקה בתעלה צדדית, או ההחלטה להוסיף חזרה את הבידוק בתעלה כי לקראת סוף שנה מסיימים שאריות תקציבים אז פתאום כן אפשר להפנות לזה את האנרגיה, אחרת הכסף הולך לאיבוד. שזה בסדר ואין לי בעיה עם הזיגזג הזה. אישור הרכב ניתן לי לתקופה מאוד קצרה בגלל מקרים כאלה. לשכוח לחדש את האישור זה מלחיץ, כי יש מלא שוטרים שכל הזמן בודקים לי את התעודות. לא מאשימה אותם חלילה… אני חושבת על זה שבמבט אובייקטיבי מהצד אני המוזרה הזו שלבושה מוזר, עם נעלי עבודה או מגפיים בצבע צבאי, ביגוד שנותן לי מראה גברי, מלוכלכת מהסבב בידוק שכולל בוץ, קוצים ועוד, מצלמת כל מיני דברים (את המקומות עם המפגעים) ונושאת איתי מקל מתכת (הכף דיגום עם המוט הטלסקופי) בשילוב עם זה שרכבים לא אמורים להיות על הטיילת, באמת נראה כמו משהו חשוד ביותר, אם הייתי בנעליים שלהם גם אני הייתי מעכבת את עצמי לבדיקה.. אבל אני במגפיים שלי ולא בנעליים שלהם, אז לצד שלי זה סתם מלחיץ.. בעיר אחרת דווקא מה שמלחיץ זה הפריצות לרכב.. דווקא מקום נחמד עם ברווזים ושפיריות, דווקא יכולתי להנות מהבדיקה שם.. אבל זה לא אידיאלי לעזוב את הרכב ולרדת לבדוק תעלה כשאני לא יודעת אם הרכב יהיה שם כשאעלה שוב, וכבר קרה שתפסתי אנשים נוגעים לי ברכב ובטיפשותי חשבתי שאלו המאבטחים של המפעל הסמוך, שגם זה קרה …
וכל זה עוד לפני שסיפרתי על התעלות עצמן: חלק מוסדרות עם גישה נחמדה לדיגום ותהיה לי תשובה ברורה איפה יש או אין דגירה, ובחלק לא תמיד יש גישה ובחלקים גדולים אני צריכה לצוד איזשהו מסדרון נטול צמחיה ובוץ כדי לעבור אל החלק עם המים. אם מסדירים למנטר מסדרונות גישה מספיקים בלי להתקע בבוץ ובלי להתמלא בקוצים מהצמחיה מסביב, אז לפעמים במקרים האלו העבודה נוחה וזורמת, אבל זה תלוי גם איפה יחסית למיקווי המים המסדרון או הגישרון גישה ממוקם.. בחלק מהנקודות אני עשויה להיות במיקום גבוה כל כך מעל המים עד שצריך לפתוח את כל האורך של הארבע מטר של המוט הטלסקופי וגם אז לפעמים בקושי להגיע למים אם בכלל מצליחה להגיע אליהם. הרמה של הכף במקרים כאלה לא תמיד תעלה ממצאי זחלים או גלמים גם אם יש דגירה, לפעמים מגע של הכף במים יישלח את הזחלים לברוח לתחתית מקווה המים ואז כמובן שלא נראה כלום. אבל עם הזמן השליטה בארבעת המטרים של מוט הכף דיגום, הזווית והמהירות שבא אני מרימה את הכף מעלה פירות.. כלומר זחלים.. וגלמים לפעמים, אבל גם בעלי חיים אחרים, בכל זאת תעלות בצידי הערים הן חלק מהטבע, חלק מנקודות הדיגום בימי בידוק תעלות הן בשלוליות חורף שמטרתן באמת התפתחות בעלי חיים אחרים, כמו שפיריות, דו-חיים ועוד, לכן אני שונאת למצוא גלמים במקומות כאלה.. כי אז זה מצריך לפעמים השמת חומר שלא פוגע רק בזחלי יתושים, כי החומר שנוגד גם את גלמי היתושים פוגע בלי הבחנה בהכל. הכל. חונק את כל מה שבמקווה המים. גם את מה שלא עשה לנו שום דבר רע. נזק נוסף שנוצר זה היווצרות אצות שיקשו על הדיגום פעם הבאה. וכן הייתי רוצה התפתחות בעלי חיים ידידותיים, למשל צפרדעים שגם הן עוזרות לנו נגד המזיקים התברואיים האלו. אבל עבודה יעילה ורציפה במקום שהגישה אליו מתאימה גם לניטור וגם להדברה, לרוב תמנע מראש התפתחות גלמים. בעזרת מעקב צמוד וטיפול בזמן, אם לא מדובר בביוב, אפשר יהיה להסתפק רק בחומר שנוגד את הזחלים ויותר ידידותי גם למקווה המים וגם לדיירים האחרים שבו .