יתוש הטיגריס האסייני (יתוש הנמר האסיאתי, אדס מפוספס, כולכית הטיגריס) – Aedes albopictus חרק השייך לסוג Aedes שבמשפחת היתושיים (Culicidae).
גודלו דומה לגודל של יתוש הבית המצוי, אך הבוגרים שונים לחלוטין בצבעם. יתוש זה הוא בצבע שחור עם פסים לבנים על רגליו וגופו – בדומה ליתוש האדס המצרי, אך בעל פס לבן אחד על גב החזה ולא מספר פסים בצורת נבל – כפי שיש לאדס המצרי.
טווח התפוצה של הבוגרים הוא בד"כ כ 100-50 מ'. הבוגרת מטילה ביצים בודדות בשולי מקווי/מכלי מים קטנים, כגון תחתיות עציצים, צנצנות, אגרטלים, מרזבים וצמיגים. תכונה זו מאפשרת לאתר את נוכחותן של נקבות בוגרות בעזרת "מלכודת הטלה" (מיכל שחור קטן עם מים וקרטון בשוליו, המונח למשך מספר ימים ומאפשר זיהוי הביצים הבודדות המוטלות בשולי הקרטון).
הבוגרות מסוגלות להטיל מספר תטולות ביצים במשך חייהן. כל תטולה עשויה להיות מפוזרת במספר מקווי מים ("לא שמה את כל הביצים בסל אחד"). ביצים שהוצפו במים יכולות לבקוע בתוך יום-יומיים, אך הן יכולות גם לשרוד ללא מים במשך מספר חודשים. עמידות זו ליובש גורמת למצב שבו במהלך סחר בינלאומי בצמיגים משומשים ביצים מוטלות על צמיג בארץ אחת ובוקעות באחרץ בארץ אחרת. שאר מחזור החיים דומה למחזור חיים של יתושי הקולקס.
תפוצתו רחבה מאוד בעולם. בישראל הוא התגלה בשנת 2002 ומאז התרחבה תפוצתו למרבית היישובים בישראל. גורם למפגעי עקיצות קשים בישראל. בעולם הוא גורם גם לתחלואה ולמוות עקב כך שהוא מעביר לאדם ולבע"ח למעלה מ-20 גורמי מחלה, בניהם נגיף זיקה, נגיף הדנגי ונגיף הצ'יקונגוניה.
הדברתו בבית קלה, אך הדברתו מיישוב שלם קשה מאוד; א) משום שמקורות הההתרבות של יתוש זה מפוזרים בכל רחבי היישוב, בעיקר במקומות פרטיים (חצרות, גגות ומרזבים) שאינם נגישים וזמינים לבדיקה של הפיקוח העירוני, למניעה והדברה. ב) יעילות ההדברה של יתושים בוגרים היא נמוכה בד"כ. דבר זה מביא ליישום יותר חומרי הדברה ליחידת שטח, ולסיכון את בריאות הציבור ובעלי החיים שבסביבת אזור היישום.
דרכי ההדברה האפשריות הן:
א) איתור וייבוש כל מקווי המים, בעיקר בתחתיות עציצים, צנצנות, אגרטלים, מרזבים וצמיגים.
ב) להדביר את זחלי היתושים ע"י יישום חומרי הדברה במקווי מים שאינם נגישים לייבוש מיידי (תחתית בור ניקוז לדוגמה), או ע"י הכנסת דגים טורפי זחלי יתושים לבריכות נוי.
ג) להניח דליים/מיכלים שחורים עם מי ברז ומעט עלים כפיתיון להטלה, ולרוקן את המים ולנקות אותם מביצים אחת לשבוע – אפקטיבי רק בחצרות שנערכו בהן ובחצרות הסמוכות לה פעולות מניעה.
ד) להניח מלכודות של מים רעילים (דליים עם מים ונחושת לדוגמה), המפתות את היתושות הבוגרות להטיל ביצים במקווי מים שאינם מתאימים להתפתחות זחלי היתושים עד לדרגת הגולם – בחצרות שנערכו בהן ובחצרות הסמוכות לה פעולות מניעה.
ה) לרסס חומרים קוטלי יתושים בוגרים על הצמחים – בחצרות שנערכו בהן ובחצרות הסמוכות לה פעולות מניעה.
ו) לרסס על הצמחים חומרים קוטלי זחלים, כדי שהיתושים הבוגרים ידבקו בהם ויעבירו הרעלים למקווי מים מוסתרים.
מתוך "לקסיקון שלום – להדברה משולבת של מזיקים"
בהחלט מידע חשוב על הדברת יתושים מסוג הטיגריס האסייתי. משתף ברשותכם..