כל מה שצריך לדעת על קורס הדברה ב- 2025
מאמר זה מוקדש לאלה שמתעניינים בלימודי הדברה, שחושבים על קריירה בתחום ומעוניינים לקבל מידע על הלימודים, המבחנים, קבלת רישיון ההדברה והעיסוק עצמו במקצוע. מאמר מקיף הסוקר את היתרונות והחסרונות של מקצוע ההדברה ומספק מידע חשוב ועדכני לכל מי ששוקל להיכנס לענף.
מדביר – מקצוע מבוקש
בשנים האחרונות מקצוע ההדברה עבר שינוי משמעותי. "חוק הסדרת העיסוק בהדברה תברואית התשע"ו – 2016" ביטל את מעמד "עובדי ההדברה" שעסקו בהדברה ללא הכשרה ורישיון. תוך מספר שנים מאות עובדי הדברה נאלצו להוציא רישיון הדברה או לעזוב את התחום. חברות ההדברה שהעסיקו את עובדי ההדברה נאלצו לגייס מדבירים בעלי רישיון. השינוי הזה יצר ביקוש הולך וגדל לעובדים בעלי רישיון הדברה.
סוגי רישיונות הדברה בישראל
החוק החדש הגדיר שלושה סוגי רישיונות הדברה בשלוש דרגות שונות. לא ניתן לדלג את דרגות ולא ניתן לקבל רישיון לדרגה מתקדמת בלי לצבור ותק בדרגה נמוכה יותר.
קיים סוג רישיון הדברה נוסף "מדביר צבאי" המוגבל למשרתים בשירות סדיר בלבד.
הדרגה הבסיסית מבין שלושת הדרגות היא "מדביר בדירות" – כאמור, כל מדביר מתחיל את עיסוקו במקצוע בדרגה זו. "מדביר בדירות" רשאי לבצע הדברות בדירות ומשרדים בלבד. הוא אינו רשאי לבצע הדברות במסעדות, מפעלים, רשויות מקומיות, בתי מלון, מוסדות וכיו"ב. בנוסף על כך ל"מדביר בדירות" אסור להדביר את המזיקים הבאים: טרמיטים, פשפשי מיטה, דבורת הדבש ותהלוכן האורן.
על אף המגבלות הללו "מדביר בדירות" רשאי להקים עסק עצמאי ולספק שירותי הדברה כבר ביומו הראשון לקבלת הרישיון. בניגוד ל"עובדי ההדברה" שאמנם לא עברו הכשרה מסודרת, אך עבדו תחת פיקוח והנחיה של מדבירים ותיקים ומנוסים, המדבירים החדשים נטולים כל ידע וניסיון מעשי ולמעשה "מתגלחים" על לקוחותיהם. ל"ארגון מדבירי מזיקים בישראל" ביקורת קשה על השינוי שיצר החוק בענין זה והוא פועל מול המשרד להגנת הסביבה לתיקונו.
דרגת רישיון ההדברה הבאה היא "מדביר במבנים ושטח פתוח" והיא מאפשרת לבצע את כל סוגי ההדברות, נגד כל המזיקים, בכל מקום – עסקי מזון, מפעלים, בתי מלון, מוסדות חינוך… ההגבלה היחידה אשר חלה על מדבירים אלה היא ביצוע הדברה באיוד, כלומר הדברה באמצעות גז.
הדברה באיוד מותרת רק ל"מדבירים באיוד" – דרגת המדביר הגבוהה ביותר.
לימודי הדברה
על מנת לעסוק בהדברה חובה כיום לעבור הכשרה מסודרת ומוכרת ע"י המשרד להגנת הסביבה. מספר מכללות בארץ קיבלו אישור להעביר הכשרות אלה. באתר המשרד להגנת הסביבה תמצאו את רשימת המכללות ואת סוגי ההכשרות שאושרו לכל מכללה. שימו לב! ישנן מכללות שאושר להן להעביר רק קורסים מסויים, לדוגמה רק קורס "מדביר בדירות" או רק קורס "מדביר במבנים ושטח פתוח" וישנן מכללות שאושרו להן שני סוגי ההכשרות. נכון לזמן כתיבת מאמר זה לא אושר עדיין קורס "מדביר באיוד" לאף מכללה בארץ.
על מנת להירשם לקורס הדברה יש צורך לפנות לאחת המכללות המאושרות. צפו לרשימות המתנה ארוכות בחלק מהמכללות. מספר הקורסים המתקיימים כיום בארץ מצומצם והביקוש גדול מההיצע.
תנאי הקבלה הבסיסיים ללימודי הדברה הם מינימאליים – גיל 18 ומעלה, תושבות ישראלית והיעדר רישום פלילי. המכללה רשאית לקיים מבחן קבלה אם היא בוחרת בכך.
משך הלימודים כתשעה חודשים. היקף הלימודים משתנה בהתאם לקורס ושונה בין מכללה למכללה. מינימום שעות הלימוד הנדרשות בקורס "מדביר בדירות" הוא 90 שעות עיוניות ועוד 60 שעות מעשיות. בקורס "מדביר במבנים ושטח פתוח" המינימום הוא 64 שעות עיוניות ו 30 שעות מעשיות. הלימודים הם בד"כ לימודי ערב אחת לשבוע.
תוכן הלימודים מגוון וכולל רקע כללי בביולוגיה, אנטומולוגיה, איכות הסביבה, לימוד מעמיק של המזיקים התברואיים בישראל, מאפייניהם, זיהוי, תכונות מזיקות, שיטות הדברה. טוקסיקולוגיה (רעלים), חישובים, בטיחות ועוד… הלימודים אינם קשים, אך כוללים מידע רב ומצריכים רצינות, שינון והעמקה בחומר הנלמד.
המרצים בקורסי ההדברה בעלי ידע וניסיון בתחום, לרוב עוסקים בהדברה בעצמם ובעלי ניסיון בהדרכה.
קיימת חובת נוכחות בקורסים של 80% משעות הלימוד העיוני ו 80% משעות הלימוד המעשי. המכללות מקפידות על תנאי הנוכחות. תלמיד שלא נכח במינימום השעות הנדרשות לא יקבל אישור על ביצוע הקורס ולא יוכל לגשת למבחן.
כמה עולה קורס הדברה? כיצד בוחרים מכללה?
עלויות קורסי ההדברה משתנות בין מכללה למכללה ובין קורס לקורס. אין פיקוח על מחירי הקורסים והמכללות רשאיות לגבות כל סכום על פי החלטתן הבלעדית. מחירי הקורסים נעים בין 7,500 ש"ח לקורס "מדביר בדירות" ועד 16,000 ש"ח לקורס "מדביר במבנים ושטח פתוח". המחיר כאמור לא מפוקח ותלוי באורך הקורס והפעילויות שהוא כולל – סיורים, לימודים פרטניים, הכנה למבחן ועוד.
אנו ממליצים לערוך השוואת מחירים ולבדוק היטב מה כל מכללה מציעה ומה כולל הקורס. כמובן שמיקום המכללה ומרחק הנסיעה ללימודים מהווה מרכיב חשוב בשיקול כאשר בוחרים מוסד ללימודי הדברה.
טיפ נוסף: נסו ליצור קשר עם תלמידים שלמדו בקורסים קודמים ובקשו לשמוע מהם על חווית הלימוד במכללה, תנאי הלימוד, רמת הלימוד, דעתם על המרצים ואופן ההכנה למבחן. יתכן והמידע הזה יסייע לכם בהחלטותיכם.
בחינה ממשלתית
על מנת להוציא רישיון מדביר יש צורך לגשת לבחינה ממשלתית מטעם המשרד להגנת הסביבה. רק מי שסיים בהצלחה תכנית הכשרה וטרם עברו 3 שנים ממועד סיום אותה תכנית רשאי לגשת לבחינה. רישום לבחינה כרוך בתשלום אגרה.
בחינות נערכות פעמיים בשנה לפחות (ע"פ חוק) ומנוהלות ע"י אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה. לבחינה שני חלקים המתקיימים בנפרד ובמועדים שונים. החלק הראשון עיוני וכולל 50 שאלות. רק מי שיעבור את הבחינה העיונית בציון 70 לפחות יוכל להמשיך לשלב הבא – הבחינה המעשית, אשר מתקיימת לרוב לאחר חודש ולעיתים מספר חודשים לאחר הבחינה העיונית. בכל מקרה יש לגשת לבחינה המעשית תוך מקסימום שנה ממועד הבחינה העיונית.
הבחינה המעשית מורכבת בעקרון משני חלקים גם כן: שלב הזיהוי, בו הנבחן צריך לזהות מזיקים, להגדיר את השיוך הטקסונומי שלהם ואת נסיבות הגדרתם כמזיקים. בשלב השני מתבקש הנבחן להשיב לשאלות המופנות אליו משני בוחנים אשר יציגו לו תרחישים שונים ויצפו לשמוע על דרכי ההתמודדות שלו ופתרונותיו. בשלב זה נדרש הנבחן להפגין את ידיעותיו בתחום ושליטתו בחומר שלמד בקורס.
רק מי שעבר בהצלחה את הבחינה המעשית יהיה זכאי לרישיון "מדביר בדירות".
לאחר 9 חודשים מקבלת רישיון מדביר בדירות ניתן לגשת לבחינה לקבלת רישיון "מדביר במבנים ושטח פתוח". מבנה הבחינה לקבלת רישיון זה דומה למבנה הבחינה לקבלת רישיון "מדביר בדירות" כפי שפרטנו. 9 חודשים לאחר קבלת רישיון "מדביר במבנים ושטח פתוח" ניתן לגשת לבחינה לקבלת רישיון "מדביר באיוד".
לצורך קבלת רישיונות ההדברה המתקדמים – "מדביר במבנים ושטח פתוח" ו"מדביר באיוד" יש צורך בוותק עבודה בפועל של שנה לפחות במסגרת רישיון ההדברה הקודם. כלומר רק "מדביר בדירות" שעבד בפועל שנה לפחות יוכל לקבל רישיון מדביר "במבנים ושטח פתוח". באופן דומה, רק "מדביר במבנים ושטח פתוח" שעבד בפועל שנה לפחות יוכל לקבל רישיון "מדביר באיוד". כמובן בשני המקרים קיימת חובת השתתפות בקורסים מן המנין ומעבר של הבחינות הממשלתיות.
מה עושה מי שנכשל בבחינה?
כאמור, על מנת לקבל רישיון הדברה יש לעבור בהצלחה את הבחינה העיוניות והמעשית בציון של 70 לפחות. לא כולם עוברים את הבחינות. בלי להיכנס לסטטיסיקה, נאמר שרוב התלמידים עוברים את הבחינה העיוניות, אבל לא מעטים "נופלים" בחלק המעשי שמצריך להפגין ידע ולשלוף תשובות בעל-פה. עצם המעמד עצמו שבו תלמיד בודד נבחן ע"י שני בוחנים עלול להלחיץ ולגרום לטעויות.
מי שנכשל בבחינה רשאי לעיין במחברת הבחינה העיונית או בסיכום המבחן המעשי. מועד העיון במבחן העיוני יפורסם ע"י המשרד להגנת הסביבה ויתקיים במהלך 90 ימים ממועד הבחינה. בקשה לעיון בסיכום בחינה מעשית תוגש תוך 90 יום לרשם לענייני מדבירים במשרד להגנת הסביבה. נבחנים יכולים להגיש ערעור מנומק ולבקש שיכירו בתשובותיהם.
על פי תקנות החוק מי שנכשל במבחן בכתב או במבחן המעשי או שבחינתו נפסלה מסיבה כלשהי, רשאי לחזור על אותו מבחן פעמיים נוספות בלבד. נכשל הנבחן במבחן שלוש פעמים, או שבחינתו נפסלה פעמיים, או שסך הפעמים שבהן נכשל או נפסל הוא שלוש פעמים במצטבר, לא יהיה רשאי לגשת למבחן חוזר אלא אם כן השלים השתתפות בתכנית הכשרה נוספת.
כיצד תדעו האם קורס הדברה מתאים לכם?
קורס הדברה נועד כדי להכשיר אתכם כאנשי מקצוע בתחום מאוד ממוקד וייחודי. העיסוק בהדברה מצריך הבנה וידע בבעלי חיים ובסביבתם, בעיקר באלה הנחשבים למזיקים (תיקנים, נמלים, מכרסמים…), אך לא רק. כדי להיות מדביר טוב צריך להיות איש שטח טוב, בעל אינסטינקטים מפותחים המאפשרים זיהוי של המזיק, הבנת בית הגידול שלו ומציאת פתרונות יצירתיים על מנת לטפל בו. סביבת העבודה איננה סטרילית, אם יש לכם סלידה מחרקים ומראות של חולדות עלולים לגרום לכם סיוטים, יתכן ומקצוע ההדברה פחות מתאים לכם. מצד שני, רבים מתלמידי הקורסים מתאהבים במקצוע די מהר ומתעלים על פחדים או תחושות דחיה קודמות.
כחלק בלתי נפרד מהעיסוק בהדברה נדרשת עבודה עם חומרים כימיים וציוד כמו מרססים ומלכודות. השימוש באמצעי מיגון כמו כפפות, מסכת נשימה, סרבלים הוא יום יומי. לעיתים נדרש טיפוס על סולמות או ירידה למרתפים חשוכים. העבודה עצמה היא טכנית ומצריכה לרוב נסיעות רבות במהלך היום תוך כדי מעבר מלקוח אחד לשני. חשבו, האם שגרת עבודה כזו יכולה להתאים לכם? אם אתם יותר טיפוסים של משרדים ממוזגים, שווה שתהרהרו בכך.
עיקר עבודות ההדברה מתרחשות בעונה החמה בין החודשים מרץ ואוקטובר. מדבירים ותיקים יספרו לכם שבעונה הזו "אין להם חיים", מספר הקריאות מלקוחות שזקוקים לפתרון "כאן ועכשיו" יכול להיות מטורף, במיוחד לאחר שצברתם ניסיון וקהל לקוחות שסומך עליכם. מצד אחד זה טוב, מבורך ומביא פרנסה ומצד שני זה אתגר לא קטן מבחינה תפעולית עסקית וגם כלכלית, כאשר בחורף מצטמצת העבודה (ואיתה ההכנסה) באופן משמעותי, לעיתים לחלוטין.
על אף הסטיגמה והסטטיסטיקה, ישנן נשים בעולם ההדברה הישראלי. אמנם הן מיעוט, אך בכל קורס כמעט יש נציגות למגזר. כמו במקצועות אחרים שנשלטים ע"י גברים גם כאן יש יתרון והזדמנות לנשים להכניס רוח חדשה ומיומנויות ייחודיות לענף. אז אם את מתלבטת בנושא, כדאי שתכניסי למערכת השיקולים גם את התרומה והעוצמה שלך כאשה לעולם ההדברה .
טיפים להצלחה בלימודי ההדברה
החלטתם להתחיל ללמוד הדברה? קודם כל בשעה טובה ובהצלחה!
כפי שקראתם בתחילת המאמר לימודי ההדברה אינם קשים במיוחד, אך כוללים לא מעט חומר ומצריכים שינון והבנה. ההמלצה הראשונה שלנו היא לא לזלזל בלימודים, להגיע לכל השיעורים, לעקוב אחר החומר הנלמד, לשאול שאלות, להתעניין. אחרי כל שיעור חזרו על החומר בבית והתכוננו לשיעור הבא. תלמידים רבים מעדיפים לדחות את הלימוד לסיום הקורס ואז לשבת במרוכז על החומר ולהתכונן לבחינה. לכל תלמיד כמובן סגנון הלימוד המועדף עליו, אנחנו ממליצים על לימוד רציף לכל אורך הקורס ובנוסף חזרה ותרגול בסופו.
המלצה נוספת שלנו היא לא להסתפק רק בחומר הנלמד ע"י המרצה בכיתה ובמצגות אלא להעשיר את הידע בקריאה או צפיה בסרטונים. קיים מידע זמין רב ברשת. שימו לב להיכנס רק לאתרים אמינים ולסנן מידע חובבני שעלול להטעות. אנו כמובן ממליצים על המאמרים המקצועיים באתרנו קוטיקולה אשר נכתבו ע"י מיטב אנשי המקצוע בישראל. אתם יכולים לבחור נושאים על-פי קטגוריות שונות המצויות בתפריט הראשי תחת "מה במגזין" או לבצע חיפוש מדויק על-פי מילות מפתח בשדה החיפוש.
העשרה נוספת ומומלצת ביותר היא קריאה של ספרות מקצועית. קיימים מספר ספרים מקצועיים בעברית חלקם מתמקדים בבעלי חיים מסויימים כגון נמלים או מכרסמים וחלקם משמשים כמדריכים כלליים להדברה ומכילים גם שאלות ותשובות ממבחנים ותרגילים. תוכלו למצוא את כל הספרים הללו, לקרא עליהם ולהזמינם בחנות האינטרנטית שלנו כאן.
הרבה תלמידים מעדיפים ללמוד בקבוצות. שיטה זו יכולה להיות יעילה ומאפשרת תרגול משותף והפריה הדדית. ישנן קבוצות לימוד בתשלום הנתנות ע"י מורים מיומנים כהכנה למבחן.
מבקשת לברר האם יש הקלות בלימודים לאגרונומים מוסמכים ( בעלי תואר במדעי החקלאות )
אין התייחסות בחוק הסדרת העיסוק בהדברה למתן הקלות לאנשי מקצוע מתחום החקלאות או nתחומים אחרים. אפשר לשלוח מייל לאגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה ולבקש את התייחסותם: pestcontrol@sviva.gov.il