מגפות בהיסטוריה האנושית
מגפות קטלו מיליוני בני אדם משחר ההיסטוריה. מגפת הדבר הידועה כ'מכת מצרים' החמישית גבתה לבדה אחוזים משמעותיים מאוכלוסיית העולם בתקופות שונות. בזכות הידע הרפואי הרב, פיתוח חיסונים ואנטיביוטיקה, שמירה על תנאי סניטציה ראויים ושימוש בהדברה מתגברת האנושות על תחלואיה.
מגפה (אפידמיה) היא התפרצות פתאומית של מחלה זיהומית המתפשטת במהירות בקרב אוכלוסיה ופוגעת בחלק גדול ממנה. במהלך ההיסטוריה האנושית התרחשו אירועי מגפות רבים שגבו את חייהם של מילוני בני אדם, בתקופות מסוימות עד כדי מחצית מאוכלוסיית העולם. מבין המגפות הידועות ניתן למנות את הכולרה, הדבר, האיידס, האבולה…
משפחת נגיפי הקורונה ידועה בשכיחותה ומחוללת ברחבי העולם מחלות זיהומיות שונות ביונקים, עופות וזוחלים. הזן האלים שהתגלה בשנת 2019 בסין SARS-COV-19 וגורם למגפת הקורונה העולמית הוא אמנם המפורסם מכולם, אך הוא אחד מתוך שבעה זני קורונה פתוגניים שעברו מבעלי חיים לאדם. לדוגמה, לפני 18 שנים בשנת 2002 התגלה, גם כן בסין, זן ה- SARS-COV וגרם לתחלואה בכ- 8000 בני אדם מתוכם 774 מתו.
בכתבה זו נסקור ארבע מחלות שחוללו מגפות בתקופות שונות במהלך ההיסטוריה האנושית: שפעת חזירים, אבולה, חצבת ודבר.
שפעת חזירים / שפעת ספרדית
swine flu, birdflu, influenza
שפעת היא למעשה המחלה השכיחה והקטלנית בעולם. מחולל המחלה הוא נגיף שמקורו בחיות משק (עופות ויונקים). המחלה עלולה לגרום לסיבוכי לב-ריאה. שני אירועי התפרצות משמעותיים התרחשו במאה השנים האחרונות ע"י תת זן שפעת המכונה H1N1: בשנת 1918 כונתה המגפה 'שפעת ספרדית' והיו לה שלושה סבבים. הסבב הראשון היה יחסית קל, השני היה נוראי, והשלישי היה פחות גרוע מהשני וההשערה היא שמי ששרד את שני הסבבים הראשונים פיתח עמידות מסוימת, כאשר ניסו לשמור על רמה של בידוד בחלק מההתפרצויות וכנראה שגם זה סייע.
ההתפרצות השניה שכונתה 'שפעת חזירים' התרחשה בשנת 2009 ונדבקו בה 11-21 אחוזים מאוכלוסיית העולם.
אבולה
Ebola Virus Disease (EVD), Ebola haemorrhagic fever
התגלתה ב 1976 ברפובליקה של קונגו ליד נהר בשם אבולה, מאז התפרצה מספר פעמים במדינות אפריקה. בשנים האחרונות התפרצה שוב – בסוף 2013 בגינאה ונרגעה ב 2016 ושוב ב 2018-2019 בקונגו.
אבולה שייך למשפחת הוירוסים Filoviridae ובעל 6 זנים המועברים לאדם כנראה מעטלפי פירות ואולי מקופים, גורילות אנטילופות, קיפודים ועוד.
העברה מאדם לאדם באמצעות הפרשות מהחולה במגע עם חתכים קטנים בעור ובריריות הגוף. שורדי האבולה עלולים לשאת את הנגיף בזרע ולהדביק במגע מיני דרכו. בהתפרצות של 2014 המחלה הגיעה מאפריקה הדרומית לארבעה חולים בארצות הברית ולאחות בספרד.
סימפטומים: חום, כאבי ראש, הקאות, חוסר תיאבון, כאבי מפרקים או שרירים, שילשולים, עייפות, כאבי בטן, קשיים לבלוע, קשיי נשימה, דימום לא מוסבר, לעיתים אפילו בלחמית העין.
מספר קורבנות: עלול להגיע גם עד 70% תמותה, תלוי בזן. בהתפרצות של 2014 היו 4,922 מתים מתוך 10,141 מקרי אבולה בעולם.
איך זה נגמר: כנראה שבמדינות מסוימות עזר הבידוד של החולים משאר האוכלוסייה, אבל בשאר המקומות זה עוד יחזור, הוירוס רק נח לבינתיים.
חצבת
Measles
עדויות למחלת החצבת התקבלו כבר מהמאה העשירית בפרס. עד קבלת הרישיון לחיסון היתה התפרצות כל שנתיים שלוש, כשבעולם כל שנה היו כ- 2.6 מיליון מתים!
בארה"ב היו בין 300,000 לבין יותר 700,000 חולים כל שנה משנת 1950 עד קצת אחרי שאושר החיסון לשימוש בסביבות 1963 ובהתפרצות בשנים 1989-1991 היו 55,622 מקרים ו- 123 מתים.
בישראל יש עדויות עוד מסביבות קום המדינה על בעיה קשה שנרגעה בסביבות הגעת החיסון לארץ, אבל מאז ישנן התפרצויות בקרב לא מחוסנים וב 2019 היה מקרה של דיילת שלא חוסנה ומתה מהמחלה לאחר שכנראה נדבקה מתייר שהגיע עם המחלה.
פרטים על המחלה: מדבקת ביותר. לאדם שאינו מחוסן הנחשף לחולה חצבת יש סיכון גבוה מ-90% להידבק במחלה!
במקור מדובר בנגיף של בקר שעבר שינוי והחל להדביק בני אדם.
אופן התפשטות: הדבקה במגע עם הפרשות ובאוויר באמצעות אירוסולים שיכולים לשרוד באוויר גם כמה שעות אחרי שהחולה יצא מהחדר שנשאר נגוע.
סמפטומים: חום, פריחה, נזלת, שילשולים, דלקת אוזניים, דלקת בקרנית, דלקת בלחמית (הגורם העקרי לעיוורון בילדים באפריקה), דלקת ריאות, דלקת מוח. אצל השורדים את ההידבקות הראשונה יש מקרים שהמחלה חוזרת אחרי שנים עם ניוון במוח.
מספר קורבנות: בשנים 2018-2019 היו 4292 מקרי חצבת בארץ.
איך זה נגמר: בישראל כל כמה שנים מגיע חולה מחו"ל וגורם להתפרצות המחלה בקרב האוכלוסייה שאינה מחוסנת. חיסון האוכלוסייה מפחית את כמות הנדבקים ומסייע בדחיית התפרצויות המחלה.
דֶבֶר/ המגפה השחורה
plague
פרטים על המחלה: השם מוכר עוד מתקופת התנך כמחלת הדבר בבעלי חיים במצרים (המכה החמישית). נגרמת ע"י החיידק Yersinia pestis המועבר באמצעות פרעוש שעקץ מכרסם נגוע. הפרעוש עבר לאדם בדרך כלל אחרי שמת המכרסם הפונדקאי שלו תוך שהוא מחפש פונדקאי חדש ומתפשר על בן אדם. עובר גם ממשטח נגוע מחולה ובנשימה. יש כמה סוגי דבר: דבר ריאתי, דבר הבלוטות (בובוני) ודבר הדם.
שנים ומספר קורבנות: במאה השישית נקראה המגפה היוסטיניאנית ומתו בה כ-25 מיליון בני-אדם שהיוו כ-13% מאוכלוסיית העולם כולו.
1347-1351 גרמה למוות של כ- 35 מיליון בסין ומוות של כ-50 מיליון באירופה.
ב- 1922 התפרצה ביפו וגרמה ל- 62 חולים ומתוכם ל-19 מתים (היה גם חולה אחד בחיפה)המקרה האחרון בישראל היה בשנת 1947.
2010 עד 2015 היו 3248 חולים מתוכם 584 מתים בעולם (פרו, מדגסקר וקונגו נחשבים מקומות אנדמיים לדבר)
2017 התפרצות דבר מכמה סוגים במדגסקר.
סימפטומים: חום, רעידות, נפיחות של בלוטות הלימפה, קושי נשימה, שיעול, ליחה והפרשות ריאתיות עם דם.
איך זה נגמר: בהתפרצות של 1922 בישראל בהתחלה חשבו שמדובר בטיפוס, אחרי שהבינו שזה דבר השתמשו בחיסון, דאגו להיגיינה, פינוי אשפה וכו' כדי להפחית אוכלוסיית המכרסמים ודאגו למערך רפואה וקבורה מתאים לצרכי התושבים. ישנן אנטיביוטיקות מתאימות, אבל עדיין יש מדי פעם התפרצויות בעולם (אחרונה ב2017 במדגסקר).