מדריך למבקש רישיון מדביר
ד"ר שגיא גבריאל, הרשם לענייני מדבירים, המשרד להגנת הסביבה
אנחנו חיים במדינה קטנה, חמה ומוקפת אויבים. הפעם אנחנו מדברים דווקא על אויבים מסוג אחר – מזיקים תברואיים. תחום ההדברה הוא תחום מקצועי מרתק, מורכב ומתפתח. מדובר במקצוע שדורש רישיון והדרך אליו – אמנם לא פשוטה אך מספקת.
תחום ההדברה הוא לא פשוט פיזית ובנוסף – דורש למידה והתעדכנות כל הזמן על הנעשה בתחום. זו עבודה מאומצת שכרוכה בחשיפה לחומרים מסוכנים ולמצבים לא פשוטים. מאידך – מדובר בתחום מרתק, דינמי שמשלב עבודת שטח מעניינת וקצבית.
אז מה צריך לדעת?
הנה כמה דברים שצריך לדעת לפני שמתחילים – על התהליך, השלבים והשיקולים בדרך אל הרישיון הנכסף:
- החלטה על כניסה לתחום:
שימו לב שאתם מבינים למה אתה נכנסים. תחום זה כרוך בעבודה מאומצת גם בחום הקיץ, בעבודה עם חרקים ומכרסמים ושאר מרעין בישין (מזיקים תברואיים ומזיקים בכלל) ועם חומרי הדברה שהם חומרים מסוכנים לבריאות האדם ודורשים הקפדה על אמצעי בטיחות לכם ולבני משפחתכם, ללקוחות ולחיות המחמד שלהם.
- התנסות מעשית:
אחרי שהחלטתם שזה הדבר הנכון עבורכם, תוודאו שאתה בנויים לזה. אני מציע להתלוות למדביר או שניים ליום עבודה (עדיף לשבוע עבודה). כך תקבלו מושג אמיתי במה מדובר. טוב מראה עיניים ממשמע אוזניים.
אל תאמינו לכל מה שאומרים או מספרים או משווקים על כדאיות העבודה בהדברה. הדברה היא מקצוע מורכב וקשה. הכסף לא נופל מהשמים ולא כל אחד שורד בענף. אל תאמינו למי שאומר שתוך שנה אתם מתעשרים ותוך שנתיים בונים וילה. בטח לא אם יש לו מה להרוויח מכך שתרשמו לקורס ותשלמו לו סכום נכבד.
זהו מקצוע נפלא, למי שאוהב את זה ומתאים לזה! אם אתה טיפוס חוקר מטבעך, חזק אופי ובריא בגופך, מסוגל להתמודד עם מזיקים, חום ולקוחות (חייב להיות סבלן ולדעת לתת שירות ללקוח…) בעל תודעת שירות, אוהב לעבוד בחוץ (ולא רק במשרד), בעל גמישות (לא כל יום יש עבודה ומצד שני לפעמים יש ימים עם כל כך הרבה עבודה שאי אפשר לנשום ועדיין צריך לתת שירות מקצועי ולפעמים לוותר על עבודות) – אם יש לך את כל אלה, תוכל להיות מדביר מצוין וליהנות מעבודתך!
הדברה היא מקצוע מורכב ויש הרבה מה ללמוד! צריך להיות מסוגל ללמוד על הביולוגיה של המזיקים, מחזור החיים שלהם, תנאי המחיה הדרושים להם, מה הם אוכלים, איך הם מתנהגים ואיפה הם נמצאים – בבחינת דע את האויב. רק עם מידע זה תוכלו לנצח אותם (להדביר אותם). צריך גם ללמוד על החוקים בעולם ההדברה, על החומרים/התכשירים התברואיים, על שיטות למניעת מזיקים ועל שיטות להדברה משולבת שלהם. קחו בחשבון שזה לא רק לבוא ולרסס אלא דורש הרבה למידה ואחריות.
למידה מעשית ועיונית
נכון להיום עוד אפשר ללמוד עצמאית אבל בקרוב מאוד זה ישתנה וחובה יהיה לעשות קורס במקום מוכר שתכנית הלימודים בו אושרה ע"י המשרד להגנת הסביבה (הגנ"ס). כדאי לפתוח ספרים, אתרי אינטרנט, של המשרד להגנ"ס, של ארגונים רלוונטיים כגון מגזין ההדברה קוטיקולה, של חברות הדברה איכותיות וכדומה כדי להבין מה נדרש.
קחו בחשבון שאי אפשר להסתפק בלימוד מהכורסא. חובה להגיע לשטח ולפגוש את המזיקים בסביבתם הטבעית לדוגמה: ג'וקים בבורות ביוב, חולדות במסעדה, תיקן גרמני בבית או בבית קפה, פרעושים בחצר, פשפש מיטה בבית, פסוקאים במקלחת, ועוד ועוד. עד שלא תכירו את השטח עצמו – לא תבינו באמת את החומר הנלמד ולא תצליחו לעבור את הבחינות! בבחינות מבקשים ידע מעשי, הבנת סיטואציה, תרחישים ותגובות, ניטור מזיקים, חשיבה מחוץ לקופסא, כי בהדברה אין באמת קופסא ואינו דומה מקרה אחד לחברו. אין 'שטאנץ' קבוע והכל דינאמי. מדביר חייב להיות גמיש ולאלתר ולהסתגל למצבים שונים, להמציא פתרונות ולחשוב בצורה יצירתית.
איך מתחילים? ביחד או לבד?
אז מה עדיף? האם לעבוד אצל חברה כעובדי הדברה כדי ללמוד את המקצוע ולהיכנס לשוק או להתחיל להיות עצמאיים מלכתחילה? זו החלטה אישית שתלויה במספר גורמים. קחו בחשבון שכדי להתפרנס ולא לצאת בהפסדים, עליכם לדעת לגבות תשלום מלקוחות. לא תמיד זה פשוט כל כך. וצריך לדעת לתמחר נכון, לא גבוה מידי ולא נמוך מידי. צריך לדעת להציג את עצמך נכון בצורה מכובדת כמו בעל מקצוע אמיתי שמכבד את עצמו ורוצה שיכבדו אותו. קחו בחשבון שצפויות לכם גם חזרות לאותו לקוח (ביקורים חוזרים ללקוח שלא הצלחתם לפתור לו את המפגע בביקור אחד ועליכם לחזור ולתקן).
ללא ספק יש יתרונות בלעבוד שנה-שנתיים בחברה איכותית בה בעל הבית מלמד אותך (ולא רק שולח אותך לעבוד ולהביא כסף) ולרכוש את הניסיון הרב שהצטבר בחברה. הדבר נכון גם לגבי עבודה אצל מדביר ותיק (מעל 5 שנים לפחות) שאינו חברה גדולה אבל צבר ניסיון. כדאי ללמוד מטעויות של אחרים.
אל דאגה, יהיו לכם מספיק טעויות משלכם ללמוד מהן. זכרו שמי שלא עושה לא טועה ואל תיבהלו מטעויות. במקביל – תוודאו שאתם לומדים מהטעויות שלכם וכל הזמן נמצאים בתהליך של למידה והתקדמות מקצועית. לכו לימי עיון והעשרה, תמשיכו לפתוח ספרים ואתרים. תתחברו לקבוצות פעילות ואיכותיות של מדבירים (ווצאפ, אינסטגרם, פייסבוק וכו') ותישארו מעודכנים. אל תתביישו לשאול שאלות. זה בסדר בשנה הראשונה שלך שאתה לא בטוח בזיהוי של נמלת האש הקטנה אם עוד לא פגשת אותה (ואם עוד לא נעקצת…) אבל אל תיקח סיכונים מיותרים. יש ספק אין ספק – תשאל. תשאל חברים, תשאל את נציגי החברות (את איש המקצוע בחברה. לא את מחלקת השיווק), תשאל את ארגון המדבירים, תשאל בקבוצות ברשת האינטרנט, וכמובן, תשאל אותנו אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה.
על עבודת אגף מזיקים והדברה
אנחנו כאן לרשותכם – אגף מזיקים והדברה, הכולל את הגב' תמר יגר בתחום המזיקים ועבודת הרשויות, ד"ר רמי מנליס בתחום ההכשרות והבחינות, גב' הילה כהן בתחום התכשירים, גב' אורלית בן גיגי בתחום הנפקת הרישיונות ופרטים אישיים של מדבירים, גב' מרב דפני בתחום הפיקוח על מדבירים ואנוכי בכל השאר.
תקפידו לעדכן את הפרטים האישיים (נייד, מייל, כתובת וכו') אצל אורלית בן גיגי, כדי לקבל עדכונים על ימי עיון והשתלמויות, עדכונים בתחום המקצועי (ניוזלטר) ועוד.
ועוד עניין– אל תעצרו בשלב הראשון. אל תסתפקו ברישיון מוגבל. מדביר בדירות הוא רישיון מוגבל! לא כל הדברה מותר לו לעשות. מותר לו רק דירות ומשרדים וגם במקומות אלו יש מזיקים שאסור לו להדביר. ההמלצה הא להתקדם לרישיון מלא.
בהצלחה!
יפה כתבת… עבודה מעניינת מאוד אך לא פשוטה בכלל…
שלום וברכה שמי יצחק הדר, רציתי לשאול אולי מכאן תגיע הישועה,סיימתי את לימודי ההדברה לפני כמה שנים,עברתי את המבחנים ,ומאז לא הצלחתי להוציא את הרישיון,כל מה שאני מנסה פשוט לא עוזר,הם לא עונים לטלפונים,מתעלמים מהמיילים ומעבר לזה אין לי מושג איך עוד אפשר להגיע שם למישהו שיכול לטפל ולעזור לי עם זה,אשמח מאוד לעצה בעניין תודה רבה
שלום יצחק,
הודעתך נשלחה לאגף בקרת מזיקים לקבלת תגובתם.