על "כינים" קוססות וכינים מוצצות
בין המדבירים וגם בציבור, קיים מידע מוטעה ובלבול, לגבי הסדרות שהשם כינים נקשר בהן. המאמר הזה – מטרתו להרחיב ולהוסיף מידע על שתי סדרות של כינים – הקוססות והמוצצות. הוא מסביר מדוע שתי הסדרות שונות לחלוטין, כשרק מיני כינים מוצצות קשורות לאדם כמטרד והעברת מחלות. הוא מפנה את הקורא למאמר על הפסוקאים, שהם אינם כינים כלל ומאמר המסביר מדוע המונח "כיני יונים" מוטעה לחלוטין.
הפסוקאים אינם כיני ספרים
שתי סדרות שונות של חרקים טפילים חוסות תחת השם כינים (אנציקלופדית החי והצומח של א"י). "הכינים" הלועסות או הקוססות Mallophaga והכינים המוצצות Anoplura. במקורות ספרותיים מקובל גם לכנות את החרקים השייכים לסדרת הפסוקאים "כיני ספרים" או "כיני העלווה". מאחר והפסוקאים הם חרקים חופשיים לא טפילים, השמות הללו הם שגוים לחלוטין "הפסוקאים אינם כיני ספרים" (ע. וילמובסקי קוטיקולה מאי 2017). מעניין לציין שמומחי המיון (הטקסונומים), אלה שעיסוקם במיון בעלי החיים (למחלקות, הסדרות, המשפחות, הסוגים והמינים השונים) סבורים כי הפסוקאים ושתי סדרות הכינים מוצאם מאבות משותפים. החרקים בכל שלשת הסדרות הללו זעירים ובהירים, מתפתחים מביצה לבוגר בדרך הגלגול החסר.
כינים מוצצות וקוססות
"הכינים" הקוססות והכינים המוצצות דומות במספר תכונות. שתיהן טפילות של בעלי החיים השומרים על חום גוף קבוע (בעלי דם חם) העופות והיונקים. מעטה גופם – הנוצות או השערות, הוא חלק מהאמצעים השומרים על חום הגוף יציב, שם גם מצאו הטפילים הללו סביבת חיים מתאימה, המספקת מזון וטמפ' נוחה להתפתחותם. לכן, התלות של מיני הטפילים בפונדקאי היא מוחלטת. ההבדל העיקרי והמהותי בין שתי הסדרות הוא במבנה גפי הפה. לכינים הקוססות גפי פה נושכות ולועסות. לקסוס משמעו ללעוס ולכרסם, מכאן השם קוססות. מזונן בעיקר מנוצות, שערות, קשקשי שכבת העור (האפידרמיס) ומהפרשות של עור הפונדקאי, לעיתים גם מהדם שבפצעים. השם המדעי של סדרת הכינים הקוססות ,Mallophaga פרושו אוכלי צמר (Mallo צמר phagos לאכול). מרבית מיני הקוססות הן טפילות של עופות, רק מיעוט מהן נטפלות למספר יונקים. בכינים המוצצות מבנה גפי הפה כחדק המיועד לעקיצה ומציצת דם מהפונדקאים שהם אך ורק יונקים למיניהם. בין שתי הסדרות הבדלים נוספים במבנה הגוף וגם באורח החיים, לכן הן סדרות נפרדות.
הגדרת הכינה במילון העברי של אבן שושן היא "חרק זעיר חסר כנפים, בעל חדק עוקץ, החי כטפיל על גוף היונקים ומוצץ את דמם". להגדרה זו מתאימה סדרת הכינים המוצצות. לכן בעקבותיו של פרופ' מיכאל קוסטא, בספרו "חרקים נגד האדם", נמשיך ונקרא לסדרה הזו כינים. מאחר וסדרת ה"כינים" הקוססות, אינה עומדת במבחן הגדרת הכינה, השם היאה להן הוא קוססות בלבד.
סדרת הקוססות
ידועים בעולם כ-4000 מינים של קוססות. טפילות של עופות ורק מיעוטן טפילות יונקים. בסקר הטפילים החיצונים של יונקי הבר ועופות בישראל שבוצע ע"י א. תיאודור ומ. קוסטא (1967), נמצאו 215 מינים על עופות ורק 9 על יונקים. בסקר טפילים של עופות נודדים שבוצע בשיתוף פעולה בין התחנה לטיבוע (הצמדת טבעת לרגלי העופות, למעקב אחרי מסלולי הנדידה) באילת והמעבדה לאנטומולוגיה של משרד הבריאות, נמצא שפרט למקרים בודדים העופות היו נגועות בקוססות. בסקר הוגדרו כ-100 קוססות משתי משפחות וזוהו 11 טיפוסים (יתכן מאד מינים) שונים. בהחלט יתכן כי חלק מהמינים הללו אינם שייכים למגוון המינים השכיחים בארץ, אלא מינים הנודדים עם העופות החולפים בארץ.
הקוססות הן חרקים זעירים. קיימת שונות גדולה באורך גופם של המינים בטווח שבין 0.5-10 מ"מ. מבנה גופן מותאם לחיי טפילות – הוא שטוח (פחוס בטן לגב), תכונה המאפשרת להן תנועה על גוף הפונדקאי והצמדות לנוצות או שערות. גפי הפה פונות כלפי מטה אל גוף הפונדקאי ומאפשרות ניצול של מקורות המזון. את הקרטין, החלבון ממנו בנויות הנוצות והשערות, מפרק עבורן אנזים מיוחד המצוי בקיבתן. הקוססות צמודות לפונדקאי לכל אורך חייהן, בלעדיו אין להן אפשרות להמשיך ולהתקיים. הן מתפתחות בגלגול חסר, המאפשר לכל דרגות ההתפתחות, תאחיזה בפונדקאי. בקצה הרגל טופר (ציפורן) אחד או שניים, באמצעותם הקוססת נאחזת בנוצות או בשערות הפונדקאי. הנקבה מטילה כ-50-100 ביצים המודבקות לנוצות או לשערות. בכיפת הביצה נקבים זעירים, המאפשרים כניסת אויר אל תוך הביצה. התפתחות הביצה לנימפה נמשכת 3-5 ימים. בקיעת הנימפה מהביצה מעניינת ומשוכללת במיוחד – הנימפה הבוקעת מהביצה, שואפת דרך הפה את האוויר החודר מהנקבים שבכיפה, האוויר עובר דרך מערכת העיכול אל מחוץ לגוף הנימפה ומגיע לתחתית הביצה. שאיפת האוויר נמשכת כחמש דקות. האוויר המצטבר מתחת לנימפה, יוצר עליה לחץ כלפי מעלה, הפותח את הכיפה ומאפשר לנימפה להיחלץ ממעטה הביצה. הנימפה המגיחה נאחזת מיד בפונדקאי. לנימפה שלש דרגות עד הפיכתה לבוגר. תהליך ההתפתחות מביצה לבוגר, נמשך בין 3-4 שבועות בטמפרטורת הגוף הקבועה של הפונדקאים.
כל מין של קוססות הוא טפיל ספציפי רק של אותו מין פונדקאי. מעבר הקוססות מפונדקאי לפונדקאי, יתבצע רק במגע ישיר, בשעת האכלה המשותפת של צאצאים, תוך כדי הזדווגות או בקיני הפונדקאים. דרך אפשרית ומעניינת במיוחד ידועה במונח פורזיה (Phoresy). בדרך זו מועבר הטפיל מפונדקאי אחד למשנהו באמצעות בעל חיים אחר המשמש כבלדר (מעביר) בלבד. דרך זו, הידועה במספר מקרים בין החרקים, קיימת גם בהעברת קוססות מציפור אחת לשנייה. המעביר במקרה הזה הוא, בדרך כלל, זבוב טפיל מהסוג אורניתומיה. בשעה שהוא מוצץ דם מציפור נגועה, נאחזות בו חלק מהקוססות ומועברות על ידו לציפור נוספת, אליה מגיע הזבוב למצוץ מנת דם נוספת. הקוססות אינן גורמות בדרך כלל נזק לפונדקאים. הנזק הנגרם לעיתים רחוקות אינו חמור כלל ואין להן חשיבות וטרינרית. כדאי לציין שיש ציפורים שלהן אמצעים להרחיק את הקוססות מגופן, ע"י המקור או ציפורני הגפיים. אחרות נוהגות להתפלש בעפר כדי להיפטר מהקוססות, תופעה המכונה אמבטיית חול.
אין הקוססות טפילות של אדם. אורח חייהן גם מסביר, מדוע לא תיתכן כל זיקה או מגע בינן ובין האדם. אי שם בעבר הרחוק, נהגו עקרות הבית לרכוש בשווקים תרנגולות חיות. זכיתי כילד להתלוות לסבתי, לשוק תלפיות בחיפה, לקנות עופות חיים ומשם לשוחט השכונתי, לקיים מצוות שחיטה כשרה. לאחר השחיטה כשהעוף התקרר, נטשו אותו הקוססות במהירות, לעיתים הן נצמדות לידיים, המקרינות את חום הגוף של השוחט או עקרת הבית. תופעה זו השאירה עלי רושם שטרם נמחה, גם לאחר כשישים וחמש שנים! הקוססות האלה אינן מסוגלות לחיות ללא הפונדקאי שלהן והן תעלמנה ללא כל נזק לאדם לאחר פרק זמן קצר. עם השנים תנאי גידול העופות השתנו והנגיעות כיום היא נמוכה מאד. אין קונים יותר עופות חיים ונעלמו גם השוחטים מהשכונות. חבל! נכדי לא יזכו להביט בקוססות המזנקות ולהתרשם מהעולם המופלא של החרקים, להתייחס אליו בהרבה יותר אהדה, הבלתי מקובלת היום בציבור משום מה.
סידרת הכינים המוצצות
סדרת הכינים המוצצות Anoplura (הכינים), מונה כ-400 מינים. אלו הם טפילים מוצצי דם של יונקים בעלי שליה. לכינים ולקוססות דמיון במבנה הגוף והן דומות גם במספר היבטים ביולוגים, אבל השוני בניהן אינו מותיר ספק שהן שתי סדרות שונות לחלוטין. אורך גופן של הכינים כ- 2-4 מ"מ, מבנה גופן מותאם לחיי טפילות קבועה – הטפיל צמוד לפונדקאי כל חייו. אין הכינים יכולות להתקיים ללא הקשר לפונדקאי, אלא לזמן קצר מאד. הכינים שטוחות, פחוסות בטן לגב, הראש צר יותר מאשר החזה, בקוססות הראש רחב מהחזה. העיניים חסרות או מנוונות, תכונה אופיינית לטפיל הקשור לפונדקאי שלו כל חייו. גפי הפה מותאמות לעקיצה ומציצת דם, ממנו ניזונות הכינים. החדק חבוי בנרתיק מיוחד, הנמצא מתחת לקצה הקדמי של צינור העיכול ונשלף בשעת הצורך. בניגוד לקוססות, בכינים שלשת פרקי החזה מאוחים ונראים כחטיבה אחת. הכינים אחוזות באופן קבוע לשער. לכינה הבוגרת והנימפה בליטה בחלק הפנימי של הפרק הרביעי של הרגל הנראית "כבוהן". הפרק החמישי מסתיים בטופר (ציפורן). הצמדת הטופר אל "הבוהן" סוגרת על השערה והכינה אחוזה בה ( ראה בשרטוט). בגלל המבנה המיוחד של קצות הרגלים הן אינן יכולות אלא לטפס על השערה, אבל לא ללכת.
הזכר קטן מהנקבה ובטנו צרה. קצה בטנה של הנקבה מפוצל לשתי אונות כעין זוג מלקחים, באמצעותם היא אוחזת בביצה שהוטלה, מדביקה אותה לבסיס השערה בחומר דביק המופרש מצינור ההטלה. הביצה אורכה 0.8 מ"מ, רוחבה 0.3 מ"מ, מוסתרת בתחילה ע"י השער. בכיפת הביצה נקבים זעירים המאפשרים כניסת אוויר אל תוך הביצה בדומה לביצת הקוססות. השערה גדלה ביממה ב-0.4 מ"מ. הכינה מגיחה מהביצה אחרי 10 ימים ונמצאת כבר במרחק של כ-4 מ"מ מהקרקפת. לאחר הבקיעה קליפת הביצה תישאר דבוקה לשערה הממשיכה לגדול זמן רב, תתרחק מאד מהקרקפת ותראה בקלות. עובדה זו מטעה הורים, גננות, אחיות בריאות, לחשוב שהילד/ה נגוע בכינת הראש, על אף שטופל. מנגנון בקיעת הנימפה מהביצה, זהה לזה הקים בקוססות.
כל מין של כינים הוא טפיל ספציפי אך ורק של אותו מין פונדקאי. כינים נפוצות בכל העולם. לא נמצאו כינים טפילות על חתוליים ועטלפים. בניגוד למצוין באינציקלופדיה של החי והצומח של א"י, נמצא מין אחד של כינים גם על כלבים. שני מינים של כינים הם טפילים של האדם, כינת האדם (Pediculus homanus) וכינת הערווה (Phthirus pubis). בכינת האדם מוכרים שני תת מינים, כינת הראש (Pediculus homanus capitis) החיה אך ורק בשער ראשו של האדם. כינת הגוף (Pediculus homanus corporis) המטילה את הביצים בצידם הפנימי של הבגדים. שני תת המינים הללו, דומים כמעט לחלוטין בצורתם. למרות ההבדל הביולוגי שביניהם, מקובל ממספר סיבות שהן שייכות לאותו המין. בבדיקת רצף ה-ד.נ.א המפורסם בבנק הגנים, נמצא שוני בין כינת הראש והגוף, המצדיק לדעתו של דר' פ. עקאד (מהמעבדה לאנטומולוגיה) לקבוע שהן מינים נפרדים.
הביולוגיה של כינת הראש וכינת הגוף היא דומה מאד. הנקבה חיה 25-27 יום. מטילה כ-90 ביצים המתפתחים לאחר 8-10 ימים לדרגת הנימפה. 3 דרגות נימפה שהתפתחותן לבוגר נמשכת 8-10 ימים. מאחר וידוע כי בשימוש בתכשירי הדברת כינים, אין קטילה של הביצים או שהיא חלקית בלבד, הנתון החשוב ביותר בטיפול בכינמת הוא זמן התפתחות הביצים. לאחר כ-10 ימים יש לחזור ולבדוק את הראש לנגיעות אפשרית, מאותם ביצים של נקטלו לאחר הטיפול הראשוני. כינת הערווה שונה בצורתה הכללית מכינת הראש. היא קצרה יותר באורכה, רחבה יותר והגפים מעובות, מזכירה סרטן. לכן זכתה לכינוי "כינה סרטנית". הביולוגיה שלה דומה לזו של כינת הראש. הנחת החוקרים היא, שכינת הערווה איננה יכולה לחיות בראש בגלל צפיפות השער. לכן מצויה רק בשער הדליל של הערווה, שיפולי הבטן לעיתים גם בשער החזה של גברים.
הכינים מוזכרות כבר בתנ"ך (שמות ח' יב-טו) כמכה השלישית ככתוב:
כיוון שהכינים טפילות הצמודות באופן מוחלט לפונדקאים, אין הכינים המוזכרות במקרא הן אותן הכינים המוכרות לנו. לדעתו של פרשן התנ"ך קסוטו, מדובר בחרקים מעופפים שבאו בתעופה מעפר הארץ אל האדם והבהמה. ביצי כינים נמצאו על המומיות העתיקות ביותר שנמצאו כ-3400 שנים לפנה"ס. זוהי עדות שהכינים ליוו את האדם כבר משחר ההיסטוריה, מאז הפך מצייד לעובד אדמה והתיישב במגורי קבע במערות. לדברי ההיסטוריון היווני הרודוטוס שחי במאה ה-5 לפנה"ס, היו הכוהנים במצרים מגלחים את שער גופם, כדי שיהיה נקי מכינים וטהור בשעת הפולחן. חז"ל כבר ידעו להבחין בין כינת הגוף וכינת הראש, הם גם זיהו את ביצת הכינה (האינבא מארמית) הצמודה לשערה, אבל לא ידעו שהיא קשורה לכינים. במסרקים ממערות קומרן מהמאה הראשונה לסה"נ, נמצאו כינים (מומצ'וגלו 1989). כל העדויות הללו מוכיחות כי הכינים היו מטרד קשה לאדם לכל אורך ההיסטוריה האנושית. מדענים סוברים כי הכינים התפתחו לפני כ-120 מיליון שנה.
כינת הראש והערווה אינן מעבירות כלל גורמי מחלה, הן מטרד עוקצני לעיתים בלתי נסבל. לעומתן, כינת הגוף מעבירה שלושה מיני חיידקים הגורמים מחלות לאדם. המחלה החריפה והקשה ביותר היא טיפוס הבהרות האפידמי הנגרמת ע"י החיידק Rickettsia prowazeki. כיוון שהאדם הוא הפונדקאי היחיד של הכינה, החיידק מועבר ע"י הכינה רק מאדם לאדם. טרם הופעת התרופות האנטיביוטיות, קטלה המחלה 20-70% מהחולים. המגפות הגדולות פרצו בעיקר בתקופת מלחמות שבהן צפיפות האוכלוסין רבה וקיימת תת תזונה, תנאי מחיה, סניטציה והיגיינה ירודים (אין מחליפים בגדים ואין מתרחצים). משום כך, המחלה מכונה בשפות מסוימת קדחת המחנות. הכינים נוטות לעזוב את גוף הפונדקאי, כאשר חום גופו עולה מעל לנורמלי והן נודדות לחפש פונדקאי אחר שחום גופו הוא של האדם הבריא. בתנאי חיים של צפיפות רבה או מלחמות, הן עוברות במהירות בין אדם לאדם ומגפה מתפתחת במהרה. תפוצתה של כינת הגוף הייתה קוסמופוליטית והמחלות המועברות גם הן היו בתפוצה כלל עולמית. המיקרוביולוג האמריקאי ציסנר סקר בספרו "חולדות כינים והיסטוריה" את תולדות המחלה, הוא קבע כי יחד עם מגפות אחרות, יש לה חלק חשוב בהיסטוריה וגורל האדם. למשל, במאה ה-17, בתקופת מלחמת שלושים השנים במרכז אירופה, התחוללו מגפות קשות של טיפוס בהרות. לדעת החוקרים, המחלה הזו היא אחד מהגורמים להגבלת הילודה וגידול האוכלוסייה באירופה עד למאה ה-19. נפוליאון ניגף במוסקבה בחורף 1812, לאחר שלפי ההערכה 150,000-200,000 מחייליו, מתוך כחצי מיליון שפלשו לרוסיה, מתו מטיפוס הבהרות האפידמי. ציסנר כתב בספרו, את האמרה המפורסמת: "נסיגתו של נפוליאון ממוסקבה התחילה כתוצאה מפעולתה של כינה". בנאפולי עיר בת כמיליון תושבים, פשטה מגפת הטיפוס עם נחיתת צבאות בנות הברית בעיר בשנת 1943. המגפה איימה על העיר כולה בגלל תנאי החיים, תת תזונה ומצב היגייני ירוד ביותר. שיעור התמותה מהמחלה הגיע כדי 81% באזורים נגועים. רק השימוש הנרחב מאד בתכשיר הטוב DDT, מנע קטסטרופה בעיר ובמוקדים נוספים באירופה. מקרי טיפוס הבהרות האפידמי ותמותה רבה נרשמו בירושלים, בתקופת מלחמת העולם הראשונה. מאז אין כל עדות, להימצאותן של כיני גוף בארץ, פרט למקרה בודד בשנות ה-80 במאה הקודמת שבו נמצאו כיני גוף בבגדים של עולים חדשים מארץ אפריקאית. ברוב הארצות בעולם, בהן נוהגים התושבים בהיגיינה המינימאלית הנדרשת, החלפת בגדים ורחיצה, האנטיביוטיקה מצויה ומערך ההדברה קיים, נעלמה כינת הגוף ואתה המחלות שהיא מעבירה.
אין לכינים כל מנגנון המאפשר להן תנועה פרט לתאחיזה ולטיפוס על השערה, לכן המעבר של הכינים בין הפונדקאים שלהן אפשרי רק ע"י מגע ישיר ביניהם. כינת הראש עוברת מראש לראש במגע ישיר, תוך כדי המשחקים והפעילויות הקבוצתיות האחרות, בעיקר בגני הילדים בית הספר קייטנות וכד'. שימוש משותף במסרקים, מברשות שער, מגבות, או בילוי משותף במיטות שבהן נמצאים לעיתים שערות שנשרו וצמודים להן ביצים או כינים, מאפשרים מעבר כינים בין הילדים. כינים המתנתקים מראש הפונדקאי מסוגלות לשרוד פרק זמן מסוים וקצר בטרם יאחזו בפונדקאי אחר. בעיית הכינמת היא בעיקר של ילדים, המדביקים לעיתים גם את אמהותיהם ובני משפחה אחרים המתחבקים ומתנשקים זה עם זה או עם זו. העברת כינת הערווה מאדם לאדם היא בדרך כלל בשעת קיום יחסי מין, לכן הצרפתים מכנים את כינת הערווה "פרפר האהבה" (אהבה אולי, אבל מאד מגרדת). מוכרים גם מקרים רבים, בעיקר בצבא, שכינת הערווה מתפשטת בין גברים, החיים בתנאים של צפיפות, במוצבים, כלי שיט וכד', שם ישנים על אותם מזרונים במשמרות המתחלפות. כינת הערווה ידועה בשפת העם בארץ בשם הרוסי "מנדבושקס". יודעי הרוסית טוענים שהמילה הזו היא ביטוי גס מאד לכינת הערווה, לכן רצוי לא לעשות בה שימוש. הטענות הנשמעות ע"י תושבים רבים, כי כלבי וחתולי השכנים הם מוקד לנגיעות כינים אצל הילדים, הם כמובן משוללי כל יסוד. הנתונים המובאים גם בכתבה זו, מסבירים מדוע השימוש הנרחב במונח "כיני יונים" ע"י מדבירים רבים מאד הוא טעות מוחלטת (ע.וילמובסקי קוטיקולה ינואר 2017).
טיפול בכינים מוכר בכל בית, חפיפה, סירוק במסרק כינים ויש גם אמהות הנוהגות לפלות (להוציא) את הכינים והביצים במו אצבעותיהן. חפיפה עם אחד מהתכשירים שקיימים לקטילת הכינים הוא הפתרון המקובל ביותר. חשוב להפנות את תשומת לב האימהות או האבות, החופפים ראשי ילדיהם, לעובדה כי בתכשירים הללו חומר הדברה במינון נמוך ביותר, שאינו מסכן את הילדים והוא גם מאושר לשימוש ע"י הרשויות. למרות זאת, רצוי לדאוג שהחומר לא יגיע לעיניים בשעת החפיפה. תכשירי השמפו יעילים רק כשהם נמצאים על הראש המטופל לפרק זמן מסוים הדרוש לחומר לפעול בהתאם להוראות היצרן. מניסיון עם שלש בנות, אני מבין את חוסר החיבה והסבלות של הילדים להמתין עם ראש רטוב מספר דקות טרם שטיפת הראש, אבל שטיפה מידית של השמפו תגרום ליעילות נמוכה, אם בכלל. רצוי לידע את הגננת על נגיעות הילד, בדרך כלל הוא אינו היחיד. בדיקה וטיפול בשאר הילדים יסייע למיגור הכינים. הטיפול אינו מקנה שום הגנה לילד, לאחר שטיפת השמפו מהראש הוא חשוף שוב לנגיעות מיד שיחזור לגן. הנגיעות בכינים איננה מדד לקביעת המעמד הסוציואקונומי של הנגועים בכינים, אין לכינה עניין כלשהוא במידת ניקיון הראש, אלא רק בדמו של הקורבן. הטיפול בכינת הערווה דומה לזה של כינת הראש, אבל הטיפול הטוב ביותר בכינת הראש או הערווה הוא גילוח השער. אל דאגה מהניסיון ידוע שהוא גדל במהרה.
לידיעת המדבירים ולמרות חוק המרכולים
אז מה הם פשפשי או כיני היונים שניתן גם לראות על תרנגולים ואשר מטרידים גם בני אדם, גודלם כגודל החוד של הסיכה ומקפצים הם?
דבורה שלום,
אין בנמצא פשפשי או כיני יונים. אלה הם מושגים שגויים.
אם תקראי את המאמרים בקוטיקולה הנוגעים לכינים קוססות ולקרציוני יונים,
תקבלי מידע מדויק בנושאים הללו.
בברכה
עמוס וילמובסקי
מעבדה לאנטומולוגיה משרד הבריאות.
שלום עמוס
נכנסו לביתנו כיני יונים והגירודים לא מפסיקים.. האם יש טיפול מונע או מקל במקרה כזה?
וכמה ימים להערכתך הכינים עוזבות (כמובן אחרי שטיפלנו בעניין הקן)
תודה!
שלום רב,
ברצוני לדעת אם בדירה נקייה והדיירים עזבו שבועיים וחצי קודם יתכן ויהיו קרציוני יונים?? בחודש אוקטובר ? שלפי מה שקראתי במאמריך זוהי לא תקופת הקינון וההטלה. ,הדירה הייתה סגורה .חלונות לרבות תריסים ותהייה נגועה בכיני יונים או קרציוני יונים ?
היתכן שבדירה עבדו אנשי מקצוע ארבע במספר מדביר שהדביר את הדירה ואף אחד לא נעקץ?
היי יעל
ראיתי שאף אחד לא ענה לך. האם קיבלת תשובה מבחוץ?
אני נתקלת באותה הבעיה בדיוק.
מאוקטובר קרציוני יונים בדירה. 2 הדברות והם עדיין לא נעלמו. אני מוצאת אותן כשאני מטאטאת את הבית.
ואכן רק אני מרגישה אותם.
אשמח לשוחח איתך
שלום אלה
אנא צרי קשר עם משרדנו וננסה לייעץ 0765437473
טל, קוטיקולה
בהמשך לשאלתי , היתכן שגם ידה בת שלוש שרגישה לעקיצות והייתה בדירה באוקטובר גם לא נעקצה? ובכל זאת לכאורה היו בדירה קרציוני יונים?
האם ניתן לראות קרציוני יונים ללא עדשה מיוחדת כשמצלמים?
האם יתכן שלאחר הדברה באבוקות עשן ועוד הדברה נוספת ישארו קרציוני יונים . כיני יונים?
האם יתכן שהם ישארו חיים וניתן יהייה לראות אותם בתוך אוכל?
אשמח מאוד אם תוכל לענות לי .
בברכת חג שבועות שמייח יעל שחר