פרוקי רגליים מטרידים - חרקים המתפתחים וחיים בבתים
עמוס וילמובסקי, גמלאי המעבדה לאנטומולוגיה משרד הבריאות
בסדרת כתבות זו, נציג בכל פעם מספר פרוקי רגליים מקבוצות שונות שהמאחד אותם הוא יכולתם לגרום מטרד לאדם, על אף שאינם עוקצים או מזיקים בהגדרתם. מפגשים בין האדם למינים אלו מתרחשים לעיתים קרובות בעונות ואזורים גיאוגרפים שונים ברחבי הארץ. מכיוון שאינם מזיקים, יש לשקול בכובד ראש נקיטת אמצעים להרחקתם או קטילתם. ברוב המקרים מדובר בתופעה נורמאלית וטבעית שתחלוף מעצמה, אך ישנם יוצאים מן הכלל שכדאי להכיר.
מבוא
חרקים ופרוקי רגליים אחרים הם המזיקים העיקרים לאדם. ההערכה היא, כי מסך הנזק הנגרם לאדם ע"י בעלי חיים, למעלה מ 80% הוא מחרקים. ניתן לחלק את סוגי הנזקים למספר קבוצות: לחקלאות, לנוי וליעור, למשק החי, לרכוש ולאדם.
חרקים מזיקים ליבולים החקלאים ולמזונו של האדם, לאריגים ובגדים ולעץ יבש שבשימוש האדם, לבניה ולריהוט שבביתו. אבל הנזק החמור ביותר נגרם ע"י חרקים ופרוקי רגל אחרים מוצצי דם, המעבירים מחלות לאדם. מינים אחרים אינם מזיקים פיזית לבריאותו, או גורמים נזק לרכושו, אבל מטרידים אותו נפשית בנוכחותם בבתים או בסביבתם. הטיפול בטרדה כזו דורש לעיתים פעולות הדברה מתאימות או העברת מידע והסברה נאותה למתלוננים שמטרתה הרגעה. בקבוצת החרקים ופרוקי הרגל הללו נדון בסדרת הכתבות 'פרוקי רגל שאינם מזיקים'.
המעבדה לאנטומולוגיה של משרד הבריאות, עוסקת גם בנושא הזה כבר למעלה מ-45 שנים. במסגרת זו זוהו והוגדרו כל שנה בין 100 ל-200 לעיתים יותר חרקים ופרוקי רגל אחרים מטרידים שנשלחו ע"י הציבור הרחב, מדבירים, תברואנים, אנשי צבא, עיריות, מועצות וגורמים נוספים. לכל הפונים נתנה תשובה על זהות הדגימה ומידע הנדרש לטיפול בממצא. המידע בסדרת הכתבות הוא על בסיס הידע הרב שהצטבר ומופיע בדוחות השנתיים של המעבדה.
ניתן לחלק את פרוקי הרגליים המטרידים את הציבור לשלוש קבוצות:
- החיים באופן קבוע בבתים ומבנים אחרים.
- חרקים או פרוקי רגליים המתפתחים מחוץ לבתים אבל נוטים לחדור אליהם.
- חרקים ופרוקי רגליים אשר חיים בטבע, אך עלולים בעונות מסוימות, בתנאי סביבה מיטיבים, של מזון טמפרטורה ולחות להתרבות לאוכלוסיות גדולות, "לתקוף" אזורי מגורים ולגרום לפאניקה מיותרת.
זנבזיף הבתים Thermobia domestica
זנבזיף הבתים, המוכר גם בשם 'דג הכסף', נפוץ במשכנות האדם. הוא חרק חסר כנפיים שאורכו כ- 8-10 מ"מ. צבעו כסוף ובקצה גופו זנב בן שלשה זיפים ארוכים. הזנבזיפים חיים בבתים בפינות מוסתרות ולחות. פעילים רק בשעות הלילה או כאשר נחשפים מקומות המסתור. מתפתחים בדרך הגלגול החסר. ניזונים מחומרים אורגנים שנמצאים בבתים, שיירי מזון, תפטירי פטריות. עשוי להיזון במידה זניחה לחלוטין בלבד מנייר ומוצריו שיוצרו מחומר עצי טרם שנות ה-60 של המאה ה-20 או מהדבקים העמילניים של ספרים.
קפצזנב
בארץ ידועים כ-40 מיני קפצזנבאים (Collembola). גודלם 1-2מ"מ והם בהירים. בחלק הגחוני של הבטן מנגנון קפיצה המורכב מזנב דמוי מזלג מכופף כלפי הראש ואחוז בניצרה בבטן. עם שחרור הניצרה המזלג יתקפל אחורה ויקפיץ את הזנבזיף. חי באדמה לחה על עלי צמחים, פטריות ומים עומדים. ניזון מחומר אורגני מתפרק שמקורו מהחי ומהצומח. מצוי בבתים ומבנים, במקומות רטובים מאד, כמו אדניות והעציצים המושקים במידה רבה. מתגלים לבני הבית רק כאשר האוכלוסייה גדולה וניתן להבחין בתנועות הקפיצה שלה.
הפסוקאים או הפסוקים Psocoptera
סדרה הכוללת חרקים שגודלם 1-3מ"מ. צבעם בהיר, לבן צהבהב או אפרפר והגלגול חסר. השם השגור של הפסוקאים בספרות ובין רבים אחרים 'כיני ספרים' אינו נכון בלשון המעטה ומטעה. בישראל הוגדרו כ-40 מינים, רובם חיים בטבע באתרים לחים. קבוצה אחת מכונפת ורק במקרים בודדים מאד חודרת לבתים. מינים השייכים לקבוצה זו ניזונים מחומר אורגני, פטריות, אצות נבגים וכדומה.
בקבוצה השניה מינים מועטים, מנווני כנפים אשר הסתגלו לחיות במשכנות האדם, במבנים אחרים כמו ספריות ומוזאונים. מסתתרים בחריצים למיניהם, בין ספרים תיקיות וכדומה, לכן הוצמד להם השם השגוי 'כיני ספרים'. רק בלחות יחסית שמעל 55% תתפתח אוכלוסיה גדולה שאפשר לזהותה, בעיקר לפי התנועה. שוכני הבתים ניזונים בעיקר מעובשים, לעיתים שאינם נראים לאדם, המתפתחים על קירות, ספרים, או מצעים שהרטיבות בהם גבוהה.
הנחה סבירה מאד היא שבמרבית הבתים חיה אוכלוסייה דלילה מאד של פסוקאים. בגלל זעירותם וצבעם הבהיר, קשה מאד לזהותם. כבודדים אינם גורמי כל נזק, אבל זיהוי אוכלוסיית פסוקאים בבית גורמת טרדה מאד לא נעימה. במקרים לא מעטים שבהם טיפלה המעבדה הפניות הגיעו בעיקר מנשים חרדות, עד כדי בעיה נפשית ממש. על הטיפול בפסוקים ובחרדות, ניתן לקרוא במאמר 'הפסוקאים אינם כיני ספרים' שפורסם במגזין קוטיקולה אפריל 2018.
עש הבית .Phereoeca Sp
על קירות הבתים מופיע לעיתים זחל דומה מאד במראהו לזחל עש הבגדים בונה הנרתיק. זחל זה שייך אמנם למין מאותה משפחה של עש הבגדים בונה הנרתיק (Tineidae) המזיק לאריגים ובדים שאינם סינטטים, אבל הוא אינו מזיק. השם העברי 'עש הבית' שניתן למין הזה באתר חרקים באינטרנט, זכה לכינוי 'עש הטיח' במעבדה לאנטומולוגיה. עש הבית מוכר רק ממגורי האדם, אין מידע על נוכחותו בטבע.
מיד לאחר הבקיעה מהביצה זחל עש הבית בונה לעצמו נרתיק מחלקיקי טיח או חלקיקים אחרים דומים המצויים בסביבה. הזחל אינו נוטש את הנרתיק וחי בתוכו. הנרתיק פתוח משני הצדדים ומאפשר לזחל להוציא את פלג גופו הקדמי ולהיזון מכל צד. הזחל ניזון מחומר אורגני המצוי בבתים, פגרי חרקים, שאריות מזון וכדומה. מסתתר במשך היום בפינות וסדקים. הזחל המסיים את התפתחותו סוגר את הנרתיק ומתגלם בתוכו. העש הבוגר הוא אפרפר, גודלו עד כ- 10 מ"מ, הוא אינו ניזון רק מזדווג ודואג לדורות הבאים. בשעות היום הוא מסתתר ופעיל כנראה רק בחשכה. הבוגר לא נמשך לאור ולכן גם לא מזוהה ע"י הדיירים. למרות מספר מקרים די רבים שזחלי עש הבית הובאו מדירות, לא הובאו בוגרים למעבדה.
בני הבית מזהים את הזחלים כאשר הם נעים למעלה על פני הקירות למטרת התגלמות, בדר"כ בחיבור הקיר והתקרה. הזחלים גורמים לדאגה לאלה שאינם מודעים לשוני בין עש הבגדים בונה הנרתיק לעש הבית. זחל עש בגדים בונה הנרתיק חי בתוך הארונות בין הבגדים ואינו יוצא החוצה. כמו כן, ניתן להבחין כי הנרתיק של עש הבגדים בנוי מסיבי הבגד ואילו הנרתיק של זחל עש הבית, בנוי מחלקיקים זעירים.
שלום רציתי לדעת אם יש חומר הדברה כימי נגד עקרבים.
תודה
אתמול ראיתי 3 זחלים על הקיר מטפסים כלפי מעלה
זה נשמע לי מתאים לתאור של עש הבית שכתבתם
איך אוכל לדעת שזה נכון?
ואם כן, איך מדבירים את עש הבית?
למה הוא מזיק?
מה רואים בקיר?
יש לי בבית שרותים בלי חלון אוורור שיש שם כל הזמן עש הבית על הקירות והרצפה
אנחנו מסלקים אותם ושוב אנו רואים חדשים
יש לציין שהבית והשרותים מאד נקיים
איך נפטרים מהדבר המעצבן הזה
יש לאתר את מקור התפתחותם של העשים ולטפל בהם באופן ממוקד. בד"כ בתאי שירות של מערכת האינסטלציה או ניקוזים
"במקרים לא מעטים שבהם טיפלה המעבדה הפניות הגיעו בעיקר מנשים חרדות, עד כדי בעיה נפשית ממש"
באמת??
דווקא מנשים?
בדקתם את זה סטטיסטית?
וגם אם כן – זה פרט כל כך חשוב שהייתם חייבים לציין דווקא אותו?
שלום רב
מזה שנה יוצאים חרקים זעירים מחור זעיר בקיר שמעשה ע"י? ,החור נעשה במדויק מעל גובה הפאנל ,יוצאים ממנו עשרות חרקים זעירים,אפילו קשה לצלם אותם לטןבת המחשה.הבאנו מדביר,יותר מפעם אחת ללא הועיל ,פרקנו את הפאנל במטרה למצוא מושבת חרקים מאחוריו אך לא מצאנו כלום..
פשוט חור בקיר במקומות שונים בחדר ממנו יוצאים חרקים ושהם מתגלים רובם כבר מתים? ,יכולים לעזור בעצה טובה ו/או להסביר מה מטייל לנו בקירות החדר(אגב קורה רק בחדר אחד בבית,לא הממ"ד).תודה רבה למשיבים.
שלום
יש לי בשיער סוג של חרק וזה לא כינים (עשיתי כבר 4 טיפולים ולא משפיע) שהביצים שלו חומות והוא מאוד קטן , אני מסרקת עם מסרק צפוף ומוציאה מהראש חרק שחור קטן מלא דם ועוד כאלה שרק בקעו שהם בצבע אפור שחור , כל הטיפולים שעשיתי לא מעלימים אותו , כשהוא קצת גדול יותר יש לו כנפים שקופות , מה זה יכול להיות?