הצרעות המטרידות את האדם
עמוס וילמובסקי, גמלאי המעבדה לאנטומולוגיה משרד הבריאות
הצרעות הן ממזיקי הקיץ המוכרים והנפוצים. גופן הגדול, רחשי הזמזום העזים וצבעי האזהרה הבוהקים אינם משאירים מקום לתהיות לגבי רמת מסוכנותן. עקיצת הצרעה גורמת לכאב עז ובמקרים נדירים עלולה להסתבך לכדי בעיה רפואית, תקיפה של צרעות זועמות רבות לעומת זאת, תביא את הנעקץ די מהר לחדר מיון. על הביולוגיה של הצרעות המזיקות, דרכי זיהוין והקשר שלהן להמצאת הנייר בכתבה שלפניכם.
משפחת הצרעיים (Vespidae)
שני מינים של צרעות עלולים בתנאים מסוימים לעקוץ ולהטריד את האדם – הצרעה המזרחית (Vespa orientalis) והצרעה הגרמנית (Vespa germanica). הצרעות שייכות לסדרת הדבוראים (Hymenoptera) כמו גם הדבורים והנמלים. הצרעות הן קבוצה מגוונת מאוד, תוארו כבר למעלה ממאה חמישים אלף מינים ברחבי העולם ורבים אחרים כנראה עדיין לא תוארו.
שני המינים הצרעה המזרחית ובשמה העממי דבור והצרעה הגרמנית שייכים למשפחה של צרעות חברתיות הצירעיים (Vespidae). הצרעות הללו חיות חיי חברה המתנהלים בקן. סוג נוסף במשפחה הזו הפלכית או צרעת הפלך (Polistes) בונה קן קטן ואוכלוסייתה קטנה. הניסיון של המעבדה לאנטומולוגיה במשרד הבריאות, במשך למעלה מארבעה וחצי עשורים מלמד כי הצרעה הזו אינה גורמת טרדה לאדם פרט אולי למקרים נדירים ביותר.
לצרעות שני זוגות של כנפיים קרומיות, הקדמיות גדולות מהאחוריות והן מקופלות על הגב בשעת המנוחה. גפי הפה נושכות מלקקות. בקצה הבטן צינור לעקיצה והזרקת ארס לשיתוק הנטרפים להאכלת הזחלים. הזחלים (רימות) חסרי רגליים וראשם מפותח בניגוד לרימות הזבובים חסרי הראש. מחזור החיים השנתי של הצרעה המזרחית דומה לזה של הצרעה הגרמנית.
הצרעה המזרחית (הדבור)
הצרעה המזרחית (דבור) היא צרעה גדולה הנפוצה בכל רחבי הארץ. צבעה חום אדמדם, פרקי הבטן הרביעית והחמישית צהובות ועליהן נקודות כהות. המצח והפנים צהובות. קל מאוד לזהות את המין הזה.
כדי לקיים את אורח החיים החברתי בקן, שלושה בעלי תפקידים: המלכה שאורכה26-31 מ"מ, פועלות שאורכן 21-23 מ"מ והן עקרות וזכרים שאורכם 21-26 מ"מ. הקן נהרס עם בוא החורף. רק מלכות מופרות שורדות וחורפות בקבוצות במקומות מסתור המוגנים מתנאי האקלים החורפי. בחודשי האביב מרץ ואפריל, כשהאקלים נוח יוצאות המלכות לתור אחרי אתרים המתאימים לבניית קן. זו היא התקופה המתאימה שבה המלכות פעילות מאוד בחוץ וניתן לעקוב אחריהן לאתר את אזורי הפעילות כדי להדבירן.
בדרך כלל נבנה הקן באדמה תחת סלע בעומק של 10-20 ס"מ או מקום מוסתר אחר כמו מחילות עזובות של בעלי חיים וכד'. אין בניה של קינים באדמה קלה או חולית שבהן קיימת סכנה של התמוטטות, לכן תפוצתה באזורי החוף החוליים דלילה (אבידב וחב' 1961). יש וקינים נבנים בארגזי תריסים, עליות גג וחללים דומים במבנים. קינים כאלה הם שמסכנים את יושבי הבתים. כדי לבנות קן בקרקע חופרת המלכה באדמה בלסתות, יוצרת חלל שבו תבנה את החלה הראשונית, בה התאים משושים ולתוכם יוטלו הביצים. החלה נבנית מתערובת של אדמה, חלקיקי עץ לעוסים, מים ורוק וזכתה לכינוי "ניר לעוס". החלה הראשונה מוצמדת אל תקרת החלל באמצעות גבעול ופתחי התאים מופנים כלפי מטה.
מחזור הפעילות השנתי בקן הצרעה המזרחית
לכל תא מטילה המלכה ביצה לבנה אחת המודבקת לתקרה. הרימה (הזחל) הבוקעת קשורה אל בסיס התא באמצעות סיב כיטני והיא אינה זזה ממקומה עד גיחת הפועלת. את הרימות הראשונות מאכילה המלכה ודואגת לתנאי חייהם בהתאם לצורך, כמו חימום או קרור הקן. בתקופה המלכה מעופפת בחוץ בחיפוש אחר המזון הבשרי, הדרוש לגידול הרימות והבאת חומרי בניה נוספים להרחבת הקן וממשיכה גם במלאכת ההטלה. לרימה הלבנה 5 דרגות. טרם ההתגלמות, תקופת טרום גולם, הרימה מפסיקה לאכול, טווה פקעת התגלמות מקורי משי הדבוקה לדפנות התא. בהמשך תסגור הרימה את התא בכיפה לבנה ותתגלם. תהליך ההתפתחות מהביצה ועד גיחת הפועלות הבוגרות נמשך כ-30 יום. הצרעה הבוקעת תתחיל לעוף רק כעבור 18-20 שעות. כשבוע ימים לאחר גיחת הפועלות, בערך באמצע חודש מאי, עובר הטיפול בקן אליהן. המלכה נשארת בקן ותפקידה בהטלת ביצים בלבד. החלה הראשונית שבונה המלכה מונה 20-30 תאים. בין תפקידי הפועלות עבודות חוץ, הבאת מזון לקן להזנת הזחלים, המלכה והפועלות שנשארו בקן. העבודות בקן כוללות בניית עוד חלות, ניקוי הקן ויסות הטמפרטורה – חימום או קרור בשעת הצורך. בחודש יוני כאשר מספר הפועלת גדל בהתמדה קיימת פעילות אינטנסיבית שלהן בבנית הקן ושל המלכה בהטלת הביצים. כל קומה בקן נבנית מתחת לקומה הקיימת, מחוברת לקודמתה באמצעות מספר גבעולים עשויים גם הם מ-"ניר לעוס". בשיא התפתחות בערך בחודש ספטמבר הקן הוא בן 6-7 קומות ויש בו כ-3000 תאים המאכלסים למעלה מ-5000 פועלות בוגרות.
מחודש ספטמבר לקראת הסתיו בונות הפועלות תאים גדולים יותר, בחלק מהתאים הללו המלכה מטילה ביצים מופרות מהן תתפתחנה מלכות צעירות. את הביצים הללו שמטילה המלכה מפרים תאי זרע שנקלטו בשעת ההזדוגות שלה שנה קודם ונשמרו בכיס מיוחד הקרוי כיס הזרע (ספרמתקה). התיק שומר על תאי הזרע במשך כשנה. הוא מתכווץ בשעת ההטלה פולט את תאי הזרע המפרים את הביצים בדרכם החוצה. בתאים האחרים יוטלו ביצים בלתי מופרות שמהן יתפתחו הזכרים. תקופת התפתחות הביצים עד גיחת הזחל כ-5 ימים. התפתחות הזכרים מביצה לבוגר נמשכת כ-40 יום ושל הנקבות כ-42 יום. מספר הזכרים המגיחים מגיע לכמה מאות, מספר הנקבות החדשות לכמה עשרות ואולי יותר. לאחר שהגיחו המלכות והזכרים הם יוצאים מהקן מאמצע חודש אוקטובר למעוף הכלולות שבו הם מזדווגים, בדומה לנמלים וטרמיטים. תאי הזרע נשמרים בכיס הזרע של הנקבה עד לשנה הבאה. המלכות הצעירות המופרות חוזרות לקן, הזכרים מסיימים את תפקידם היחיד והקצר מתים ואינם חוזרים לקן. עם רדת הגשמים מתים כל הפרטים בקן פרט למלכות המופרות והקן נהרס. הקן הוא קן חד שנתי. המלכות הצעירות תאתרנה מקום מסתור מפגעי החורף ותחרופנה בו בקבוצה. עם בוא האביב הן תתעוררנה מתרדמת החורף וכל אחת תתחיל לבנות את קינה החדש.
היבטים באורח חיי הצרעה המזרחית
פעילות הפועלות מחוץ לקן רק בשעות היום, מתחילה מעל לטמפ' של 16 מ"צ ונפסקת בטמפ' של 37 מ"צ. בטמפ' שמעל ל-44 מ"צ הן מתות. במסגרת תפקידן מגיעות פועלות רבות מאוד בחודשי הקיץ אל העצים, כדי לכרסם את קליפת הגזע והענפים ולייבא את החומר העצי הנחוץ לבנית החלות. הפועלות חוזרות לכרסם את אותם העצים ומגדילות את הפגיעה בעץ (אבידב, הרפז 1969). את המים הדרושים כדי ליצור את החומר לבנית החלה שותות הצרעות ממקווי המים בסביבה והם נאגרים בזפק שלהן (התרחבות צינור העיכול בחלקו הקדמי). את המים הללו הן מפרישות גם לקירור הקן, דילול מזון, שתיה של הזחלים, המלכה וצרעות שנשארו בקן. מקווי המים הם מוקד משיכה לכמויות גדולות של צרעות. בחודשי הקיץ אפשר לנטר ולעקוב אחרי דרכן חזרה לקינים כדי לאתר את מיקומם לצרכי הדברתם. הפועלות חיות כ-30 יום.
תזונת הצרעה המזרחית
קיומה של החברה בקן תלוי בעיקר בהספקה של מזון לכל חברי הקבוצה. התפקיד הזה מוטל על הצרעות הפועלות, שמבנה גפי הפה שלהן מותאם לתפקיד הזה. לפועלות לסתות חזקות שנועדו לטריפה נשיאת המזון לקן וקריעתו לפיסות קטנות. בעזרת לשונית הן מלקקות ואוספות את המים הנדרשים. העוקץ משמש להזרקת ארס המשתק את הטרף.
שלושה מסלולים להזנת אוכלוסיית הקן. הפועלות והמלכות הצעירות ניזונות במזון עתיר סוכר הדרוש לפעילותן כמקור אנרגיה בעיקר לתעופה. הסוכר נאסף מצוף פרחים, פירות וטל דבש שהוא נוזל צמיג ומתוק שמפרישות כנימות על צמחים. מקור משיכה נוסף ואטרקטיבי מאוד הוא הדבש המיוצר בכוורות. חדירת הצרעות לכוורות לאכול ולאסוף את הדבש שבהן, גורם נזקים חמורים לענף המכוורת. הצרעות גם נמשכות לעסקים העוסקים ביצור ושיווק של דברי מתיקה למיניהם או למוקדי הבילוי של הציבור שבהם מזונות מתוקים או משקאות ממותקים. באתרים הללו הן גם פוגשות אנשים ועלולות להטריד ולעקוץ.
הזחלים ניזונים בעיקר ממזון מן החי, המספק להם את החלבונים הנצרכים לגידולם. את המזון הזה מספקות הפועלות אשר טורפות חרקים ונושאות אותם באחיזה בין הלסתות לקן, שם קורעות אותם בעזרת גפי הפה לחלקים קטנים המוגשים לזחלים אל כיס בגחון הקרוב לראש. בתמורה מפריש הזחל מבלוטות הנמצאות בשפתו התחתונה טיפה של רוק אותה מלקקת הפועלת וממשיכה לזחל נוסף. תופעה זו של האכלה הדדית חשובה מאוד בקיום חיים תקין של הקן, ידועה גם בחרקים חברתיים אחרים ונקראת טרופלקסיס (Trophallaxis). גם בין הצרעות הבוגרות קיימת הזנה הדדית. צרעות שחוזרות לקן לאחר איסוף מזון מפרישות מהזפק המלא שלהן טיפה של תמיסה והרעבות שנשארו לעבודה בקן מלקקות את המזון הזה.
בחיפוש אחרי המזון הבשרי הצרעות גם נוגסות בבשר התלוי באטליזים או מצוי בבתי מטבחיים מסעדות וכד'. הן מנצלות את הבשר של נבלות ופגרים נטפלות גם לחיות משק הבית. תוך כדי החדירה למכוורות כדי לאכול מהדבש, הן גם טורפות כמות נכרת של דבורים וזחלים. הנזק של הטבח רב מאוד, לעיתים עד הרס מכוורות. הצרעות הן האויב האכזר של הדבורים ופגיעתם לענף המכוורת קשה. נזק בלתי ישיר חקלאי וכלכלי, הנגרם עקב הפגיעה באוכלוסיות הדבורים, הוא מניעת האבקה של גידולים חקלאיים ופגיעה ביבולים.
לאחר שסיימה המלכה את תפקידה בייסוד הקן והעמידה את הדור הראשון של הפועלות היא אינה יוצאת יותר מהקן. תפקידה היחיד הוא הטלת הביצים והגדלת אוכלוסית הקן. היא מסוגלת להטיל 200-300 ביצים ביום וזקוקה לכמות חלבונים גדולה מאוד כדי ליצור אותם וגם כדי להיזון בעצמה. מקור מזונה הבלעדי של המלכה הן טיפות הרוק המופרשות מבלוטות הנמצאות בשפתו התחתונה של הזחל אותן מלקקת המלכה. נמצא שהטיפות הללו מכילות ריכוז גבוה של חלבונים וסוכרים (ישי 2000). מהחלבונים היא יוצרת את הביצים, לכן מספר הביצים המוטלות תלוי בגודל אוכלוסית הזחלים שבקן. נושא המזון וחלוקתו בין כל דירי הקן הוא אבן היסוד לקיום של חברת חרקים כמו צרעות, דבורים נמלים וגם חרקים חברתיים אחרים. הזחלים תלויים לגמרי בפועלות. הפועלות שבקן ניזונות מהזחלים. הצרעות היוצאות לתעופה לחיפוש מזון זקוקות לסוכרים שבהפרשות הזחלים לצרכי האנרגיה לפעילותן. המלכה זקוקה לזחלים להזנתה ויצירת הביצים. הזחלים הם גם המאכילים של הזכרים והמלכות הצעירות טרם צאתן למסע הכלולות.
תקשורת בצרעה המזרחית
בחברה שיש בה כמות גדולה מאד של פרטים המקיימים ארגון חברתי למופת ומדויק להפליא, חייבת להתקיים מערכת תקשורת מפותחת מאוד בין כל חבריה. מערכת משוכללת כזו, קיימת גם אצל הטרמיטים, הדבורים והנמלים. מערכת תקשורת כזו בצרעה המזרחית, נחקרה ע"י פרופ' יעקב ישי (עולמה של הצרעה המזרחית 2000) ומתקיימת באופן כללי בשלוש דרכים:
תקשורת אקוסטית: הזחלים, הפועלות והמלכה משמיעים קולות וקולטים. לקולות משמעות ומטרה ברורה. כבר עם שחר צרעות שיצאו מהקן וחוזרות אליו מתופפות עם קצה בטנן על פני החלה בקצב ה"הטם-טם", במטרה להעיר את כל דיירי הקן לעבודת יומם. זחלים רעבים משמיעים קולות של רעב ע"י התכווצות והארכת הגוף בקצב, תוך שהם מחככים את הלסתות אל דופן התא ליצור "קולות רעב". הזחלים אוכלים כמעט ללא הפסקה וקולות הרעב נשמעים כל הזמן בדרישה למנה נוספת. דופן כל תא שונה במבנה השכבתי שלו ולכן יתכן שגם הצליל המופק ע"י הזחל שונה בין התאים. ההנחה היא שהפועלת המלצרית יודעת לאתר לפי הצליל את התא שבו הזחל המזמין את המנה. קולות תיפוף נוספים עם קצה הבטן על דפנות התאים של אחת מהפועלות שסובבות את המלכה ועומדת מול ראשה של המלכה, מטרתם לעורר את המלכה ולהמשיך במלאכת ההטלה. קולות כרסום וגריסה של פועלות שהביאו טרף לקן הם שמעבירים את המסר שהגיע מזון לקן.
תקשורת כימית היא “השפה”, המכוונת חלק חשוב מפעילויות החיים הרבות המתרחשות בקן באמצעות פרומון המופרש מבלוטות שבגוף החוצה ונקלט ע”י תושבי הקן האחרים. לכל מין של פרומון מסר ברור חד משמעי, כחלק מהשפה הכימית. בקן הצרעה קיימת פעילות רציפה של חילופי מזון בין כל תושבי הקן ובדרך זו מועברת גם האינפורמציה ע”י הפרומונים, לכן הקן כולו מהווה יחידה חברתית מאוחדת, גדולה, יעילה ומדויקת כנראה באופן מושלם.
רק המלכה פוריה ומטילה, הפועלות עקרות, אברי הרביה שלהן מנוונים. כדי לשמור על מעמדה כמלכה יחידה בקן, היא מפרישה את פרומון "הדיכוי" הגורם לעיכוב ההתפתחות של שחלות בפועלות. הפועלות מלקקות את המלכה והפרומון עובר בקן תוך כדי הליקוק ההדדי. המלכות הצעירות היוצאות למסע הכלולות מפרישות פרומון המושך את הזכרים להזדווגות. פרומוני בניה מופרשים ע"י פועלות לשמש סימון לפועלות אחרות, היכן להתחיל לבנות חלה נוספת. פרומוני תרמורגולציה מופרשים ע"י גלמים הזקוקים לחימום. פועלות מתקבצות סביב הגלמים ומפתחי הנשימה שלהן (הטרכאות) נושפות עליהם אויר חם. תוך כדי עקיצה מתנדף באויר מעט מן הארס ומשמש לאזעקת פועלות נוספות לבוא לאתר התקיפה ולסייע ע"י עקיצות נוספות של הקורבן. התופעה הזו מסבירה מדוע סביב אדם שנעקץ עלולות להתקהל פועלות רבות נוספות העוקצות ומסכנות עד מאוד את חייו.
תקשורת ע”י מגע מתקיימת בעיקר באמצעות המחושים, מגע ראש בראש או ליטוף וליקוק הדדי. את הפועלת החוזרת מאיסוף של צוף תלטף עם מחושיה מעל הפה, פועלת רעבה כדי שתפריש עבורה טיפה גדושה מהזפק שלה. את הטיפה הזו מלקקת הפועלת הרעבה כדי להשביע את רעבונה. כדי שהמלכה תפריש את הפרומון המדכא את אברי הרביה שלהן הפועלות מתקבצות סביבה ממששות את גופה במחושיהן ואחת מהן מלקקת את גופה וראשה. לכאורה הפועלות פועלות נגד האינטרסים שלהן, אבל למעשה הן פועלות לטובת המשך קיומו התקין של הקן לו נחוץ מלכה בודדת המטילה את הביצים. מענין לציין כי בתקופת התפתחות הביצה מכניסה פועלת את מחושיה לתא כל כ-5 דקות ובודקת את הביצה. הסברה היא כי הפועלת בודקת אם ההתפתחות היא תקינה.
"לסיכום: קן הצרעות, שהוא המפעל המשותף של החרקים החברתיים האלה ,קיים בזכות עמלם הרב של פרטים רבים, המפעילים יחד מנגנון מורכב, שתפקידו ליצור מבנה אחיד להתפתחות המשפחה. בזכות החריצות של כל המשתתפים, והודות לדיקנות שבה הם מבצעים את עבודתם, מצליחה המשפחה כולה להתקיים, ליצור צורות מיניות-זכרים ומלכות צעירות-ולהקים את הדור הבא" (יעקב ישי 2000).
הצרעה הגרמנית
הצרעה הגרמנית והצרעה המזרחית הן שני מינים של אותו הסוג Vespa ואורח החיים שלהן זהה מאוד. אורכה של המלכה 16-20 מ"מ, של הפועלת 11-13 מ"מ והזכר 11-16 מ"מ. הראש והחזה שחורים ועליהם כתמים צהובים, המחושים שחורים. בחוליות הבטן פס צהוב רחב ופס שחור צר. במרכז החוליה משולש שחור ומשני צדדיו נקודות שחורות. נפוצה בכל הארץ בעיקר בצפון ובמרכז.
הקן בנוי בעיקר במחילות קרקע. בשיא התפתחותו מגיע עד 15 קומות וכולל מספר אלפי פרטים. יש המסכנים את דיירי הבתים.
בניגוד לקן הצרעה המזרחית הבנוי מחומר המכיל גם אדמה, אין מבנה הקן של הצרעה הגרמנית כולל אדמה. הקן מיוצר מחומר צמחי לעוס מעורבב עם מים ורוק, היוצר חומר דמוי נייר. הקן של הצרעה הגרמנית, בניגוד לצרעה המזרחית עטוף במעטפות נוספות המקנות חשכה והגנה. המעטפת הזו קשורה רק לגבעול ולכן קיים מרווח בין הקן והמעטפת, כמו ענבל (הקן) בפעמון, המאפשר את תנועת הצרעות בחלל שנוצר. את המעטפת חייבות הצרעות להרוס מדי פעם, כדי להגדיל את הקן ולבנות מעטפת חדשה (ישי,2000).
התקשורת בקן של הצרעה הגרמנית דומה לזו שבקן הצרעה המזרחי. קולות הטיפוף על החלה של הפועלות שנשארו בקן נחשבות כקולות בקשה שלהן למזון מהפועלות שחזרו לאחר איסוף המזון בחוץ. גם הזחלים משמיעים קולות בקשה כדי לקבל את מזונם מהפועלות.
הצרעה הגרמנית עוקצת את האדם בנסיבות מסוימות בלבד, כאמצעי התגוננות ועקיצתה מכאיבה. לעומת זאת היא נוהגת לנשוך ולכרסם את עטיני הפרות ברפתות, כמקור מזון בשרי ולגרום להן פצעים ודלקות עטין. הפרות הסובלות אינן רגועות וייצור החלב שלהן יורד מאוד (מידע בע"פ דר' מאור קדמי).
צרעת הפלך .Polistes sp
בסוג הזה ידועים בארץ 4 מינים והשכיח מבניהם הוא Polistes dominulus. צרעת הפלך דומה בגודלה ובדגם הצבע שלה לצרעה הגרמנית, אורך המלכה 15-17 מ"מ, הפועלת 10-15 מ"מ והזכר 10-17 מ"מ. הראש והחזה שחורים ועליהם כתמים צהובים. אצל צרעת הפלך המחושים צהובים ואילו אצל הצרעה הגרמנית שחורים. בחוליות הבטן פס צהוב ופס שחור ללא הנקודות השחורות המצויות בבטן הצרעה הגרמנית. הבדל נוסף בין שתי הצרעות הללו – בטן צרעת הפלך מחודדת בשתי הקצוות ובצרעה הגרמנית הצד הקדמי של הבטן קטום (ישר) ניצב לציר האורך. נפוצה בעיקר בצפון הארץ ובמרכזה. אורח החיים של צרעת הפלך דומה לזה של הצרעה הגרמנית.
לעומת הצרעה הגרמנית, צרעת הפלך בונה קן בן חלה אחת בלבד שאינו קרקעי. הקו תלוי על ענף או גבעול לקיר או לסלע, בדרך כלל בגובה של 40-100 ס"מ. הקן בנוי משכבת תאים אחת הפונים כלפי מטה ונבנה מ"נייר", עיסת שבבי עץ דקים לעוסים עם מים, צבעו אפור. בקן כמה עשרות תאים ועד כ-200 והאוכלוסייה קטנה. בדרך כלל קיני צרעת הפלך אינם ממוקמים בקרבת מגורי אדם. הקן נבנה במקום חשוף לשמש והטמפרטורה עלולה לעלות בו לרמה שמעל 37 מ"צ שהיא קטלנית לרימות, לכן מחפשת המלכה למקם את הקן קרוב למקור מים המאפשר לצרעות להביא מים להרטבת הקן והורדת הטמפרטורה. "עקיצתה קלה מאוד והכאב החלש נמוג לאחר זמן קצר ללא כל טיפול" (פ. אמיתי 1982). במעבדה לאנטומולוגיה של משרד הבריאות, העוקבת אחרי תלונות הציבור על עקיצות חרקים לא נרשמה כל תלונה על עקיצה של צרעת הפלך. מהסיבות הללו צרעת הפלך איננה מהווה מטרד בעל סיכון גדול לאדם.
הצרעות והמצאת הנייר
עד סוף שנות החמישים של המאה ה-20 חומר הגלם לייצור נייר וקרטון היה עיסת קליפות עץ ומים. הצרעות החברתיות שהן בנות כ-130 מיליוני שנה, הן שהמציאו את הנייר. חומרי בניית הקן מעיסה של קליפות עצים ומים היא למעשה התהליך המוכר ליצירת נייר. הסינים הקדמונים שהבחינו בתהליך היצור הזה, החלו להשתמש בו וליצור חומר גלם לנייר. הצרעות החברתיות ממציאות הנייר ללמדנו שכל מכשיר או מנגנון שיצר האדם יצר כבר הטבע לפניו טוב ומשוכלל יותר.
עקיצות וארס הצרעות
לפועלות צינור הטלה בקצה הבטן והיא עוקצת משתי סיבות: הסיבה העיקרית שיתוק טרף והבאתו לקן. הסיבה השנייה, התגוננות נגד בעלי חיים הנתפסים כמאיימים. הצרעות אינן תוקפות את האדם אלא אם הן מאוימות מסיבה כל שהיא. העקיצות של הצרעה המזרחית או הגרמנית כואבות מאוד, כך מעידים הנעקצים. הארס שמוזרק בעקיצה מיוצר ע"י שתי בלוטות הממוקמות בבטן הצרעה צמוד לעוקץ. התגובה לעקיצה שונה, תלויה בין השאר ברגישות הנעקץ, במקום העקיצה בגוף (חריפה יותר באזורי הצוואר והפנים). גם לכמות החומר הארסי השפעה על עוצמת התגובה. יש אחוז מסוים של אנשים שהם אלרגיים לעקיצות ומחויבים במשנה זהירות, בעיקר אם נעקצו בעבר ע"י צרעות. העקיצה השנייה מסוכנת ביותר עבורם. הסכנה איומה כאשר קיימת התנפלות של קבוצת צרעות על הקורבן. פגיעה כזו היא לרוב תוצאה של פגיעה בקן, לרוב עכב דריכה בטעות על קן בשדה בשעת חריש ההורס את הקן, נחיל צרעות המגיע לאתר פיקניק למצוא את מזונו ומופרע ע"י המשתתפים או טעות בטיפול ההדברתי. כל העוסקים בהדברת קינים חייבים לנקוט בכל האמצעים המקנים להם את ההגנה המרבית. הופעה של סימנים רפואיים לאחר עקיצה מחייבת פניה מידית לרופא.
עוקץ הצרעה אינו דומה לעוקצה של דבורתה דבש. בקצה הבטן יש לדבורה עוקץ משונן בניגוד לכיוון החדירה לגוף. כאשר היא נועצת את העוקץ ביצור בעל עור גמיש כמו בני אדם או יונקים אחרים, השיניים התקועים בגוף מונעים ממנה את היכולת לשלוף את העוקץ מבלי לפגוע באבריה הפנימיים, דבר המביא למותה. לצרעות יש קוצים על העוקץ הבנויים בצורה המאפשרת להם לשלוף את העוקץ מהעור ולהמשיך להשתמש בו.
בקרה מניעה ניטור והדברה
את הקינים של הצרעות החברתיות (צרעת המזרחית וצרעה הגרמנית) המטרידות, עוקצות ומסכנות את האדם שנבנו בסביבת מגורים, בבתים, במבנים, בחצרות בגני ילדים או בתי ספר יש להדביר. ההמלצה היא גם להדביר קינים של צרעות אחרות רק הצמודים למגורים שעלולות במקרים נדירים בלבד לעקוץ ואינם מסוכנים בדרך כלל כמו, צרעת הפלך ומינים ממשפחת קטיפתיים (Mutilldae) שעקיצתם כואבת מאוד (חוויה אישית) או הצרעה חדבטן ביתי המצויה בבתים ותעקוץ את הנוגע בה. ההמלצה הזו תקפה גם לגבי דבורים ורק במקרים שההתנחלות היא צמודה לבתים גני ילדים וכד'.
מידע נוסף על בנושא זה בכתבה "צרעות – בקרה מניעה ניטור והדברה"
רשימת מקורות
יעקב ישי (2000). עולמה של הצרעה המזרחית, 128 עמ'.
פרופ' יעקב ישי חקר את עולמה של הצרעה המזרחית ופרסם מאמרים רבים ומאד מענינים. עיקר המידע המקיף פורסם בספר "עולמה של הצרעה המזרחית". על המידע הזה מתבסס הכתוב במאמר על הצרעה מזרחית.
חן ח, קליין צ, סלבצקי י,(1983). הצרעה המזרחית-דרכי חייה והדברתה. פרסום שה"מ משרד החקלאות שה"מ והאגף להגנת הצומח. 29 עמ'.
אבידב צ, בהשתתפות הרפז י, וסבירסקי א, (תשכ"א 1961). על-משפחת הצרעות Vespoidae. במזיקי צמחים בישראל מאגנס האוניברסיטה העברית423-426 .
אבידב צ, הרפז י, (1969). מזיקי צמחים בישראל (באנגלית). הוצאת האוניברסיטאות ירושלים: 473-477.
קוגלר י, ישי י, (1989). משפחת הצרעיים .Vespidae החי והצומח של א"י משרד הביטחון הוצאה לאור: 340-343.
אמתי פ, (1982). אורחים בלתי קרואים. עם עובד: 107-111.
עמוס, תודה. מרתק
מעניין ניסיתי להבין מה טווח התעופה של הצרעות ולא מצאתי בשום מקום אשמח מאוד לדעת בכדי לנסות לאתר את הקן.. תודה רבה לתשובה