התמודדות עם מזיקים במשתלות
לאחרונה דווח בתקשורת כי התגלו מספר מוקדים של נמלי אש במשתלות בירושלים, אבל עוד הרבה לפני כן, המשתלות משחקות תפקיד חשוב במערך השימור האקולוגי בישראל וההתנהלות הסביבתית שלהן יכולה להשפיע על תפוצת מזיקים. האחריות על המשתלות היא רבה – האם הן יודעות להתמודד אתה?
מי מאתנו לא מבקר מפעם לפעם במשתלה? אם זה בדרך לארוחת החג אצל הדודה, במסגרת ריענון מראה החצר או לצורך התייעצות לקראת הקמת גינה חדשה – הביקור במשתלה הוא סוג של מפגש עם הטבע, הזדמנות להתנתק משאון הכביש וחגורת הבטיחות הלוחצת לטובת מראות הפרחים הצבעוניים וחגיגת הריחות המשכרים. רבים מעלותיה של המשתלה וטובים הם השתלנים. ובכל זאת...
בתאריך השני לספטמבר 2015 השתתפתי בשולחן עגול שערך המשרד להגנת הסביבה בנושא "ניהול סביבתי במשתלות". ביום זה דנו נציגי משרדים ממשלתיים, אגרונומים, בעלי משתלות, מדבירים, אנשי קרן קיימת לישראל, רשות הטבע והגנים ואחרים בטיוטת מפרט ירוק לקבלת היתר ולפיקוח תו ירוק במשתלות.
מבין הנושאים הסביבתיים השונים שמוזכרים במפרט, נושא הפצת מינים פולשים באמצעות משתלות ודרכי פעולה להתמודדות עם מזיקים תפס חלק משמעותי בדיון. ולא בכדי . ענף המשתלות פרוץ, פוטנציאל הנזק הרסני לצערנו, על אף השפעתן הרבה של המשתלות על יכולת שימור המערכת האקולוגית בישראל, ענף המשתלות בארץ פרוץ ואיננו מפוקח ע"י אף אחת מרשויות המדינה. מצב זה פוגע באופן ישיר בהתנהלותן הסביבתית של המשתלות, אשר רובן אינן מבצעות פעולות ניטור מקצועי והדברת מזיקים ככלל ופעולות למיגור יתוש הנמר האסייתי ונמלת האש הקטנה )ממזיקי המשתלות הנפוצים( בפרט. פוטנציאל הנזק הטמון בהפצת מינים פולשים באמצעות מוצרי גינון ממשתלות יצרניות למשתלות מכירה ובינן לבין עצמן הוא אדיר והרסני. בהחלט יש מקום לשינוי, להטמעת נהלים להתמודדות עם מזיקים, ליישום עקרונות הדברה משולבת, ולהעסקת כוח אדם מקצועי ומיומן. אך מאין יבוא השינוי?
תו ירוק וולנטרי למשתלות השאלה האם לקדם תו ירוק וולונטרי למשתלות עלתה בדיון פעמים רבות ולרוב נענתה בחיוב אך עם לא מעט סייגים. אין ספק כי יש לעודד ולקדם משתלות אחראיות העומדות בסטנדרטים הסביבתיים של התו הירוק. המשרד להגנת הסביבה ומכון התקנים המעניקים את התו ידרשו לעשות עבודת הכנה מדוקדקת, ללמוד את שוק המשתלות, להכיר את בעלי המשתלות והקשיים אתם הם מתמודדים ביום יום. יש לבחון בזהירות את דרישות התו ולעשות אבחנה בין המשתלות היצרניות, המצומצמות יחסית אך בעלות ההשפעה הרבה לבין משתלות המכירה הנמצאות בצדי הדרכים. התו הירוק לא יעצור מכירת עציצים עם נמלי אש במשתלות ולא ימגר את יתוש הנמר האסייתי מישראל, אך אולי ישמש כמודל נכון וטוב לכלל המשתלות ויתרום על הדרך ערך מוסף למבקרים במקום.