האנשים מאחורי 'איתן עמיחי' חושפים: מהעבר לעתיד ההדברה בארץ
בתחום ההדברה בישראל, חברת 'איתן עמיחי' היא שם דבר. לכן, יצאנו לפגוש את האיש מאחורי השם, לשיחה על דברים ברומם של מדבירים. יצאנו ממנה עם תובנות מעניינות ביותר על נושאים אקוטיים כמו השלכות חוק הרישוי החדש למדבירים, וסקרנים לגבי המגמות המרתקות שהם רואים קורמות עור וגידים בעולם ההדברה.
איך הכל התחיל?
איתן ושרה עמיחי הקימו את חברת איתן עמיחי בשנת 1963, אחרי שעזבו את קיבוץ צאלים בנגב. בתחילת הדרך, סיפקו הזוג שירותי הדברה מסוגים שונים, בדגש על פריסה ארצית של השירותים והקפדה על שירות איכותי, מקצועי ומחירים הוגנים.
הדברה בצמיחה
מהר למדי, ההדברה לעסקים החלה לתפוס את עיקר נפח הפעילות של איתן עמיחי, ולקוחות כלל ארציים כמו רשתות מזון גדולות, מחסני החירום של משרד המסחר והתעשייה ברחבי הארץ, המשביר לצרכן, השקם, אגד, דן ורבים וגדולים אחרים – הפכו ללקוחות קבועים של החברה.
עם הצמיחה, הגיעה גם ההתרחבות הפיזית. החברה עברה מאזור התעשייה באשקלון למרכז הארץ, ופתחה משרדים חדשים ברמת גן. בשנות ה-70, איתן, שרה וצוות מצומצם, מסור ויעיל שהיוו את כל עובדי החברה, החלו לטפל גם בטיפולי הסגר, איוד בגזים רעילים, טיפול בטרמיטים ושימוש בטכנולוגיות חדישות שיובאו מארה"ב, גרמניה ויפן. החברה פיתחה שירותי הדברה מיוחדים למוזיאונים הגדולים בארץ ולקחה חלק במספר מבצעים שנרשמו בדפי ההיסטוריה, כמו למשל: פעולות חיטוי מטוסי "מבצע משה", איוד במתיל ברומיד מטוסי תובלה שחזרו ארצה מרואנדה עם בתי חולים שדה. לאחרונה ביצעה החברה פעולת איוד של אחד המוזיאונים הגדולים בארץ (אולי אחת מפעולות האיוד הגדולות בעולם)
מאב לבן לתוכנת ההדברה הראשונה בעולם
בתחילת שנות ה-90, הצטרף לשורות החברה רונן, בנו של איתן, והיה לעובד ה-15 במספר, אך נכנס לתפקיד חשוב מאין כמוהו. הכנסת מערכות בקרת האיכות הראשונות (ISO-9001) הביאה את החברה לחפש פתרונות טכנולוגיים מתקדמים, ורונן, בהיותו מפתח ומקדם שיטות מחשוב מתקדמות ומערכות הדברה משולבות בתכנות ייחודיות, הוצב על המשימה.
ואכן, אחרי לא הרבה זמן, פיתח והביא לעולם רונן, יחד עם צוות מיומן, את תוכנת ההדברה הראשונה מסוגה בעולם. תוכנת PROGTOKIL, הפועלת על מערכת ההפעלה WINDOWS ('חלונות', מבית מיקרוסופט) אפשרה העברת נתונים בצורה אלקטרונית ללקוח.
פיתוח תוכנה פורצת דרך זו, בשילוב עם הכנסה של טכנולוגיות חדישות אחרות, הרחבת הידע המקצועי של העובדים (אשר נשלחו לראשונה לקורסי מדבירים) והטמעת המידע בשטח ובפתרונות ללקוחות – האיצו את קצב גידול החברה, אשר בשנת 2000 כבר מנתה מעל 50 עובדים.
מחברה לאומית לבינלאומית
בשנת 2007 נרכשה החברה על ידי קבוצת השירותים הבינלאומית ISS, הממוקמת בדנמרק וידועה בפעילותה בתחום שירותי הקייטרינג וניקיון בעולם. זו היתה הפעם הראשונה שנכנסו לתפקיד מנהלי החברה אנשים מחוץ למשפחת עמיחי, ובשנת 2011 עמוס לביא מונה למנכ"ל החברה. שנה לאחר מכן הוקמה גם IPM – בקרת מזיקים, אשר פיתחה וקידמה את תחום פעילות ההדברה.
חזרה למקורות
בשנת 2014 חזרה החברה לבעלותה המקורית של משפחת עמיחי, וכיום איתן עמיחי הדברה IPM בע"מ מונה מעל 100 עובדים, מתוכם 80 אנשי שירות ושטח.
'איתן עמיחי' חברה ב NPMA ארגון המדבירים הבינלאומי ו FAOPMA ארגון המדבירים האסייתי.
במהלך שנת 2017, הקימה החברה את IPM EUROPE לטובת פעילות מסחרית ראשונה מחוץ לתחומי ישראל, בשילוב שותפים עסקים בארה"ב. החברה שמה לעצמה כמטרה להפיץ את הידע הרב שצברה, בדגש על פיתוח יכולות ניטור מרחוק על ידי חיישנים בתיבות האכלה והכנסת מצלמות לחרקנים ולמתקני הדברה נוספים, והציבה לעצמה את היעד המאתגר של הקמת שירותי הדברה דיגיטליים מלאים עד לסוף שנת 2017 במדינות רבות ביניהן ארה"ב, מזרח ומערב אירופה, הודו, סינגפור ועוד.
כמו בתחומים אחרים, גם נושא הרישוי החדש בעולם ההדברה – היה אילוץ אותו הפכו אנשי החברה ליתרון. בעקבות הדרישה להעסיק עובדים מוסמכים בלבד, החל מיוני 2016, הקימו איתן עמיחי בית ספר פרטי למדבירים, במסגרתו הכשירו בעזרתם של מרצים מבית ומרצים חיצוניים כשלושים עובדי הדברה, במספר סבבי הכשרה של בית הספר.
השלכות חוק הרישוי החדש
כפי שמספרים לנו ב"איתן עמיחי", חוק הרישוי החדש – גם אם יועד לשפר את המוניטין והמקצועיות של תחום ההדברה, כניסתו ללא הכנה של הענף לכך יצרה לחץ וטלטלה על העסקים הקטנים מחד, והעלתה את יכולת המיקוח של המדבירים המוסמכים מנגד, ובעיקר חיזקה את כוחן של החברות הגדולות במידה רבה על חשבונן של החברות הקטנות. לדעתם של אנשי החברה, לא למצב זה קיווה והתכוון המחוקק במהלך של יוני 2016, ואולי אפילו להיפך הגמור.
עם זאת, כן רואים באיתן עמיחי בטווח הארוך אפשרות שמהלך זה יביא להעלאת רמת המקצועיות בתחום, שיפור והעמקת הידע של מדבירים, ויצירת סף כניסה לענף אשר ייתן למנוסים בו יתרון. אך בינתיים, בימינו – הם מדברים על בלבול גדול בשטח, בעיקר בכל הקשור להגדרה של מדבירי דירות. לדבריהם, נוצר מצב בו סף הכניסה הנוכחי יאפשר לאנשים להיכנס לענף כמקצוע משני/נוסף, ממנו יוכלו להתפרנס בחודשי הקיץ בלבד, הם החודשים בהם ישנה דרישה לשירותי הדברה, אך הכשרתם המקצועית והיכולת שלהם לתרום לחברות המקצועיות יהיה נמוך באופן לא סביר.
התקווה, לטענתם, מונחת בכך שהמשא ומתן הנוכחי שמתקיים עם המשרד להגנת הסביבה יביא להגדרה של תחומי עיסוק באופן שייצג נאמנה את הענף.
נושא חשוב נוסף שמעלים בפנינו אנשי איתן עמיחי הוא שיש למצוא פתרון לעובדי ההדברה הוותיקים אשר עלולים להיפלט מהתעשייה עד לשנת 2019 ולהכשיר אותם בהתאם לחוק החדש.
לסיכום המהלך והשלכותיו נכון לנקודת הזמן הנוכחית, מקווים ב איתן עמיחי כי המחוקק ישכיל להקשיב ולהתייעץ עם אנשי התעשייה המנוסים, המכירים את השטח והענף, כאשר הוא בא לחוקק תקנות וחוקים, והם אופטימיים במידה מאפשרות זו, לאור העובדה שלדבריהם נראה כי הדבר במגמת שיפור לאחרונה.
השינויים המסעירים שצפויים בתחום ההדברה
איתן עמיחי מספרים על כמה שינויים מסעירים למדי שצפויים לנו בתחום ההדברה. האחד נובע מכך שהדברת מכרסמים ושימוש בחומרי הדברה ממשפחת האנטיקוגונטיים נמצא תחת מתקפת רגולציה גם באירופה וגם בארה"ב. כתוצאה מכך, אפשר לראות הפחתה בשימוש בחומרי הדברה והכנסה של טכנולוגיות חדשות, כדוגמת 'תחנות משדרות', וכן פיתוח חומרי הדברה ושיטות הדברה חדשות שלא נראו בשנים האחרונות.
בנוסף, הוצאת מלכודות הדבק תופסת תאוצה, ובעקבות אירופה, גם בארה"ב אפשר לראות יותר ויותר מדינות וחברות בינלאומיות שאוסרות על שימוש במלכודות דבק עקב האכזריות של שיטה זו כלפי בעלי החיים.
שינוי מרגש נוסף סובב סביב טכנולוגיות חדשניות, בעיקר מעולם ה- IOT (Internet of Things), המכניס לתחום ההדברה שיטות פורצות דרך, החל משימוש בסנסורים לבדיקת פעילות / ביצוע ההדברה ועד לניתוח נתונים המבוצע על ידי רובוטים (Machine Learning). כל אלו מסמנים כניסה של יכולות שעד היום יכולנו רק לחלום עליהם, וכעת הן הופכות למציאות.
מגמה מרתקת נוספת קורית בשלוש השנים האחרונות, במהלכן החל מרדף לרכישה של חברות הדברה. עולם ההדברה נשלט ע"י חמש הענקיות – ORKIN, TERMINEX, RENTOKIL, ECOLAB, ו- ANRICIMEX, כולן חברות בסדרי גודל של מעל מיליארד דולר, הנלחמות ביניהן על שליטה עולמית, ורוכשות חברות הדברה, בעיקר בארה"ב ובאירופה, אבל גם באסיה. רק לאחרונה נרכשה החברה הגדולה ביותר בהודו, המונה מעל 7000 עובדים. אם אתם תוהים מה לנו ולזה, התשובה היא שלמגמה זו השפעה משמעותית על הטכנולוגיות שנכנסות לעולמינו, מכיוון שכל אחת מהענקיות עושה מאמצים אדירים להגדיל את נתח השוק שלה ולייצר מוצרים חדשים שאין לאחרות. לדברי איתן עמיחי, חברות אלו בהחלט יכולות להגיע בעתיד גם לישראל, מה שיביא למהפכה בשוק ההדברה המקומי שלנו.
כבוד ! גאווה !
יש תשואה לעמל.
כתבה מדהימה וממצת.
המשיכו ברוח הזאת !