אנטומולוגיה משפטית, בסיוע לחקירת מקרי רצח
עמוס וילמובסקי, ד"ר טילי שנור
מעבדה לאנטומולוגיה משרד הבריאות
האנטומולוגיה המשפטית (הפורנזית) עוסקת, באמצעות הידע האנטומולוגי הנאסף מגופות, בהערכת זמן מוות לא טבעי של בני אדם והפקת מידע נוסף אפשרי בחקירת מקרי רצח. זהו כלי שיכול לעיתים לסייע מאד לחוקרים העוסקים בפענוח מועדי מוות לא טבעיים. הנושא הזה מרתק. המאמר הבא מציג את הידע הקיים בארץ.
זחל או תולעת?
על הקשר שבין קבוצות החרקים האופייניות החיות ומתפתחות על ובגופות של בני אדם, ידעו כבר המצרים הפרעונים לפני 3500-4000 שנה. בגיזה נמצא פתק (פפירוס) בפה של מומיה ובה כתוב: "רימות לא יהפכו לזבובים בתוכך". תהליכי החניטה נועדו למנוע גם את ריקבון הגופה ע"י רימות הזבובים. גם בתנ"ך, שנכתב בערך באותן השנים, מוזכר הקשר בין גופות לחרקים. וכך כתוב:
ובמשנה, פרקי אבות ג, א, נאמר "דע מאין באת וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵךְ, לִמְקוֹם עָפָר רִמָּה וְתוֹלֵעָה". כבר הכתוב בתנ"ך ובמשנה, מעיד כי היה קיים הידע על שתי קבוצות של חרקים, מיני זבובים ומיני חיפושיות, הקשורים לגופות בני אדם.
הרימות (הזחלים) הן הדרגות הצעירות, בהתפתחות הזבובים מביצה לבוגר. התולעים הם מערכה גדולה מאד אחרת (שאינם חרקים), של חסרי חוליות, המונה עשרות אלפי מינים. אלא שבפי העם, זחלי חרקים גם הם קרויים בטעות תולעים. יש דמיון אולי בין התולעים והזחלים, אבל הציבור שאיננו מקצוען, לא יודע להבחין בהבדלים המורפולוגים שביניהם. לכן, אין ספק שהתולעים המוזכרים במקורות בהקשר לגופות, הן זחלי אותן החיפושיות החיות ומתפתחות עליהן ובהן.
מסונג טסו ועד הסדרה הבלשית C.S.I.
העדות הראשונה של שימוש בידע אנטומולוגי לצרכי פענוח מקרה רצח מתואר בכתבי הסיני סונג טסו במאה ה-13. חוקר מקרה רצח, שבוצע בשדה בסין, הניח שהרצח בוצע במכשיר חד – חרמש, שהיה בשימוש איכרים שעבדו בשדה. האיכרים זומנו לחקירה עם חרמשיהם. זבובי הבשר (הפגרים) הנמשכים לדם, התקבצו כמצופה, על החרמש של הרוצח שהיה ספוג בדם הנרצח. עד אמצע המאה ה-18 קיים תיעוד כתוב ומצויר של גופות בשלבי רקבון, נגועות ברימות זבובים וזחלי חיפושיות, אבל אין תיעוד על שימוש באנטומולוגיה משפטית באופן מעשי. מיכאלאנג'לו כמן גם ציירים ופסלים אחרים של תקופת הרנסנס, למדו אנטומיה ע"י ניתוח גופות, נגועות ברימות וזחלים שתועדו גם ביצירותיהם.
את המאמר הראשון העוסק באנטומולוגיה משפטית, כתב בשנת 1855 הרופא הצרפתי Bergeret. המאמר מדווח על נגיעות בחרקים של גופת תינוק שנרצח ועדות שניתנה במשפט, על מועד המוות המתבססת על נתוני הנגיעות הזו. בשנת 1984 פירסם הוטרינר והאנטומולוג הצרפתי Megnin, את הספר הראשון שנושאו אנטומולוגיה משפטית, לכן הוא נחשב כאבי ומייסד המקצוע הזה. בעקבותיו החלו להתפרסם מאמרים רבים וספרים העוסקים באספקטים השונים הקשורים לאנטומולוגיה המשפטית. קיימות ארצות בהן מנצלים את הכלי הזה במידה רבה ובהצלחה, בעיקר בארה"ב. הנושא גם בא לידי ביטוי בסדרות הבלשיות בטלוויזיה, NYPD C.S.I חוק וסדר ועוד כנראה.
המעבדה האנטומולוגית כמסייעת לזיהוי פלילי
בארץ לא נעשה שימוש באנטומולוגיה המשפטית ככלי עזר קבוע. גם לא נערכו כלל מחקרים בנושא ולא פורסם כל מאמר. עבודה לתואר שני על "האנטומופאונה של פגרים בישראל", נעשתה בשנת 2012 ולא פורסמה כמאמר. המחקר נערך בעיקר על פגרים של בעלי חיים קטנים ויכול לסייע רק במעט מאד, אם בכלל, לאנטומולוגיה המשפטית. מחקרים הראו שפרוק גופות אדם, שונה מאלה של פגרים. גם הרכב מיני החרקים המתפתחים בגופות אינו זהה.
בשני מקרים בודדים בעבר, סייעה המעבדה לאנטומולוגיה של משרד הבריאות, למז"פ של המשטרה או לפרקליטות בידע אנטומולוגי, כדי לפתור בעיות שהתעוררו. על גופה (או לידה) שנמצאה בנגב נאספה חיפושית מהמין חדקונית האספסת. חוקרי הרצח חשדו כי הרצח בוצע בצפון והגופה הועברה לאזור המדברי, לכן נמסרה החיפושית לזיהוי והוגדרה במעבדה. החיפושית שנמצאה איננה נפוצה ולא יכולה להתקיים באזור מדברי, אלא רק בצפון. הגדרת מין החיפושית, אשרה את חשדם של החוקרים וסייעה בפענוח המקרה הזה. המעבדה הדריכה, יעצה ועזרה, לתובעת במשפט רצח, בנושא של קביעת מועד המוות, בהתאם לגודל הרימות על גופת הנרצח. הסיבה המכרעת בהרשעה ברצח היו הנתונים האנטומולוגיים שנאספו בזירת האירוע. ידוע משפט נוסף בארץ וערעור בבית המשפט העליון שבו שאלת מועד המוות, לפי ממצאים אנטומולוגיים קבעה זיכוי של נאשם.
שלשת המקרים שהוצגו, מוכיחים כי האנטומולוגיה המשפטית היא ישימה, במקרים רבים מסייעת לחוקרים ובעלת משקל אמין בבתי המשפט. ביזמת המכון לרפואה משפטית באבו כביר, המחלקה לזיהוי פלילי (מז"פ) במשטרת ישראל, בשיתוף עם המעבדה לאנטומולגיה משרד הבריאות, הוחלט לנסות ולפתח את האנטומולוגיה המשפטית (הפורנזית) בארץ, ככלי עזר נוסף לשיטות האחרות הקיימות.
פיתוח הנושא אפשרי רק ע"י אנטומולוגים מהמעבדה לאנטומולוגיה רפואית, שלהם ידע באותם קבוצות של חרקים החיים ומפתחים בגופות בעלי חיים. ידע בסיסי כזה, נרכש במעבדה לאנטומולוגיה, בעיקר ע"י עיסוקה בקבוצת זבובי הבשר, המתפתחים בחומרים רטובים מן החי ובתופעת הריממת (myiasis). תופעה שבה רימות של זבובי בשר, חיות ומפתחות ברקמות חיות של בע"ח ובני אדם. הקבוצה הנוספת הן החיפושיות החיות ומתפתחות בכל חומר אורגני יבש וגם מזיקות למוצרי מזון יבש ורכוש.
כדי שאפשר יהיה לנצל את הידע האנטומולוגי לצרכים משפטיים, יש לבצע סקר בסיס רחב, של זיהוי והגדרת מיני החרקים, החיים ומתפתחים בגופות בני אדם בארץ, איסוף מידע על הביולוגיה של המינים הללו, ממקורות ספרותיים ואחרים, או באמצעות ביצוע ניסויים מתאימים.
זבובי בשר, חיפושיות וגופות אדם
בסקר ראשון שבוצע בארץ, הוגדרו חרקים שנאספו מ-60 גוויות נגועות, של מקרי מוות לא טבעי שהובאו למכון לרפואה משפטית. קשיים טכניים מנעו איסוף חרקים ישירות מהגופות בזירות המוות. לכל מדגם חרקים שנאסף מגופה צורף טופס המכיל פרטים רלוונטיים. מהטופס הזה ניתן ללמוד על מצב הגופה, האזור הגיאוגרפי והתאריך בו נמצאה, מיקום הימצאותה במבנה או בחוץ ונסיבות המוות במידה והיו ידועות. פרט לשתי גופות שבהן לא החל תהליך ריקבון, כל שאר הגופות היו בשלבי ריקבון, חלקן בשלבים מתקדמים או במצב שלדי. החרקים שנמצאו, פרט לשני מקרים, שייכים לשתי סדרות של חרקים, זבובאים (Diptera) וחיפושיות (Coleoptera). מתוך 23 מינים שהוגדרו במעבדה לאנטומולוגיה, רק לשבעה מינים של זבובים וחיפושיות המתפתחים בגופות, חשיבות מעשית לאנטומולוגיה המשפטית. שאר המינים הם מבקרים מזדמנים על הגופות, המגיעים באקראי לגופה השוכבת בשדה. למעלה מ-80% מהגופות, היו נגועות בזבובי הבשר ממשפחת הבוהקניים (Calliphoridae) הבולטים בצבעים המתכתיים העזים של הבוגרים, ירוק או כחול. הזבובים הבוגרים הללו, נמשכים לריח הדם של הגוויות ומטילים עליהן. הרימות של זבובים אלה מתפתחות ברקמות חיות של בע"ח, בפגרים, גופות והפרשות בע"ח. התפתחות אפשרית רק בחומר שרטיבותו מעל כ-40%. הרימות הבוקעות חודרות אל הגופה ומתפתחות בה. בתום התפתחותה, הרימה נודדת אל הקרקע ומתגלמת. הבוהקן לבן השער Chrysomya albiceps, הידוע כמין המתפתח בעיקר על פגרים, הוא המין הדומיננטי שנמצא ביותר מ 66% מהגופות בסקר. נמצאו על גוויות גם המינים בוהקן כחול ,Calliphora vicina בוהקן ירוק Lucilia sericata ומין נוסף ממשפחת השחמטניים Sarcophagidae ה- Thomsonea argyrostoma.
האנטומולוגיה המשפטית יכולה להפיק את התועלת הדרושה לחקירה ותהליך המשפטי, רק אם קיים מידע על הביולוגיה של המינים הללו, בעיקר נתונים על מחזור החיים. הנתונים הרלוונטיים לנושא המשפטי הם בעיקר משך התפתחות מהטלת הביצים ועד שלב של טרום גולם שבו עוזבת הרימה את הגופה להתגלם בקרקע. קצב ההתפתחות של הביצים והרימות מושפע בעיקר מטמפ' בזירת האירוע. בטמפ' גבוהה ההתפתחות מואצת, אבל פעילות של כמות גדולה של רימות, הניזונות והמתפתחות בגופה, מעלה את הטמפ' בתוכה. ההטלה מתבצעת ביום על גופות טריות, קרוב מאד לזמן המוות. גיל הרימה נקבע בהתאם לאורכה והטמפ' בזירה וקובע את זמן המוות בקירוב רב מאד. רק במקרים שהגופה מכוסה, קבורה, או בתוך מבנה סגור, ההטלה עלולה להיות מאוחרת יותר. לתיאור מדויק של מקום מציאת הגופה יש חשיבות רבה. ניטור אחר גלמים או נשלי גלמים, מתחת לגופה ובקרקע הכרחי, כדי לבדוק אם התפתח כבר דור קודם על הגופה ובהתאם ולקבוע את זמן המוות. במספר גופות נמצאו רימות של זבובים קטנים, ממשפחת Phoridae המין Megaselia scalaris שרימותיו ניזונות ומתפתחות בפגרים וגופות. רימות של המין Synthesiomyia nudiseta משפחת הזבובים (Muscidae) החי ומתפתח בפגרים וגופות, נמצאו על 6 גופות באביב ובקיץ. לדעתנו, מהניסיון שהצטבר במעבדה, לשני המינים הללו חשיבות מעשית מעטה מאד אם בכלל, לשימוש באנטומולוגיה המשפטית.
המינים עורית העור (Dermestes maculates) והעורית Dermestes frischi ממשפחת העוריות (Dermestidae) הן החיפושיות הדומיננטיות בגופות, החל משלבי ההתייבשות, כשרטיבותן פחות מ-30%. ההטלה תתחיל על הגופות היבשות לפחות חיצונית, לפי הספרות בדרך כלל 5-11 יום לאחר המוות. בסקר נמצאו זחלי עוריות על מספר גופות כבר לאחר 11 ימים לאחר המוות. ההתייבשות תלויה כמובן במספר גורמים ויכולה להמשך גם תקופה ארוכה הרבה יותר הניתנת להערכה. כיוון שמיני Dermestes ידועים כמזיקים למזון יבש, בעיקר מן החי ולמוצגי רכוש מאותו המקור, אורח חייהם נחקר והמידע קיים בספרות. גם במעבדה הצטבר מידע על מיני Dermestes תוך כדי העיסוק בנושאים הללו. בתנאים מיטיבים (טמפ' של קיץ) זמן האינקובציה של הביצים 1.5-2 ימים. התפתחות הזחלים המושפעת מהטמפ' והלחות נמשכת עד 35 יום. הזחלים טרם התגלמות עוזבים את הגופה ונודדים למקום סתר להתגלם, בד"כ בקרקע. לכן, הניטור באזור הגופה מחייב גם בדיקת קרקע, כדי לנסות לזהות גלמים או נשלי גלמים. משך התפתחות דור, מביצה לבוגר 50-70 יום, מקיימים כנראה שני דורות במשך הקיץ. הימצאותן של חיפושיות הדרמסטס, על הגופות היבשות היא שכיחה, מצביעה על כך, כי עבר זמן ממושך יחסית מאז המוות. הזמן של התייבשות הגופה והתפתחות הביצים והזחלים.
מספר גופות בשלבי התייבשות נמצאו נגועות בחיפושית מהמין Necrobia rufipes (משפחת Cleridae). מין זה ידוע כניזון מחומר מן החי בשלבי התייבשות, פגרים גופות וכד'. נחשב כמזיק הרסני למזון יבש מן החי, לכן אורח חייו נחקר. קיים בספרות מידע על הביולוגיה של המין הזה, המאפשר הערכת זמן מוות של גופות נגועות.
אנטומולוגיה משפטית – כלי חשוב בפענוח מקרי מוות לא טבעי
מספר מקרים הממחישים את היכולת של האנטומולוגיה המשפטית לסייע בפענוח של מקרי מוות לא טבעי וגם בנושאים אחרים: על גופה שנמצאה באזור הררי נמצאו רימות בגודל של 1.8 ס"מ בני 10-12 יום. כיוון שההטלה היתה סמוכה מאד לזמן המוות, נקבע זמן המוות (הרצח) בין 10-12 ימים טרם מציאת הגופה. הערכה הזו התאימה גם לנסיבות אחרות שקבעו את אותו זמן מוות. הסנגוריה ניסתה, באמצעות חוות דעת של אנטומולוג מקצועי וידוע, להוכיח שהרצח בוצע בתאריך מאוחר יותר שבו החשוד לא היה באזור הרצח, כלומר שהרימות היו צעירות מ-10-12 ימים. בית המשפט דחה את טענת הסנגוריה והרשיע את החשוד ברצח.
במקרה אחר, רימות בנות כ-30 יום שנמצאו על גופה בחורף, העידו שהרצח בוצע 30 יום טרם גילוי הגופה. החשוד ברצח, אסיר שיצא לחופשה בת 3 ימים והורשע ברצח בבית המשפט המחוזי, זוכה לאחר שבבית המשפט העליון, הוצגו הנתונים האנטומולוגיים הללו שהוכיחו שהרצח בוצע לאחר שהאסיר חזר לכלא.
מקרה נוסף, מהממצאים שנאספו בסקר המעבד -. בגופה במצב של כמעט שלד, נמצאו שתי חיפושיות ושלושה זחלים חיים מהמין D. maculatus וכמות גדולה של נשלי זחלים של המין הזה. בקרקע צמוד לגופה נאספו נשלי גלמים של שני מינים זבובים Lucilia sp. ו-C. albiceps. הסוגיה, הערכת פרק הזמן מאז המוות וזמן המוות. לפי נתונים הביולוגים המוכרים של המינים הללו, חלף פרק זמן שבו הגופה עדיין רטובה והיתה נגועה ברימות הזבובים. הנגיעות בזחלי החיפושית החלה עם התייבשות הגופה. לכן הערכת המעבדה היתה שמאז המוות חלפו 2.5-3 חודשים מינימום.
מקרה שתואר בספרות בארה"ב – סביב גופה שנמצאה בשעות הבוקר באוגוסט, נצפו על וסביב הפצעים זבובי בשר כחולים (ממשפ' Calliphoridae). מהגופה נאספו ביצים, עדין ללא התפתחות עוברית. המסקנה האנטומולוגית, הביצים הוטלו רק שעות ספורות קודם גילוי הגופה, בשעות הבוקר המוקדמות. הרצח בוצע בשעות החשכה בטרם שחר. חקירת הרצח אישרה את הממצא.
האנטומולוגיה המשפטית יכולה לסייע לא רק בקביעת זמן מוות אלא גם במקרים אחרים – דווח על מקרה רצח, אבל לא נמצאה הגופה. מעל בור שכוסה בגרוטאות, זוהתה ע"י החוקרים אוכלוסייה גדולה במיוחד של זבובי בשר. מהידע האנטומולוגי הבינו החוקרים כי הבור הוא מוקד המשיכה לזבובים הללו. בתחתיתו הוטמנה הגוויה אליה נמשכו כמובן הזבובים.
הסקר שבוצע בארץ, הוא הראשון והיחידי עד כה שעסק בזיהוי והגדרת המינים החיים, המתפתחים בגופות בני אדם בארץ. הרחבת המדגם לאיסוף חרקים מגוויות בזירות האירוע רצויה מאד. אבל להערכת המעבדה, הסיכוי שיימצאו מינים נוספים, הניזונים ומתפתחים בגופות בארץ ולהם חשיבות מעשית לאנטומולוגיה המשפטית הוא אפסי. לעומת זאת, נחוץ מאד הוספת מידע רב ככל האפשר, על הביולוגיה של המינים שנמצאו כחשובים לאנטומולוגיה המשפטית, מניסיונות ומהספרות, לגיבוש כלי עזר מחקרי ומשפטי מדויק ואמין יותר.
עמוס נחשב לאנטומולוג מקצועי מהמובילים במדינת ישראל שתרם ותורם כל העת לענף ההדברה בישראל.המאמר מקיף ויסודי ותורם להעשרה של כולנו.נאחל לעמוס היקר בריאות ואריכות ימים כך שיוכל להמשיך להנות מהעשיה המבורכת