האם אנו יודעים באמת איך להדביר מכרסמים?
ספרו של ד"ר שמואל מורן 'חולייתנים מזיקים והדברתם' מתאר את הביולוגיה ואת השיטות למניעת הנזקים של חולייתנים סמוכנים – מכרסמים, עופות ועטלפים. מדבירים, חוקרים ומקבלי החלטות ימצאו בספר ידע מדעי ומעשי בתחום ההדברה והמניעה.
אחד הנושאים המרכזיים בעבודת ההדברה הוא מניעת נזקי המכרסמים. המכרסמים הסמוכנים (שהם החולדות והעכברים הסמוכים על שולחננו) וטפיליהם מעבירים מחלות וגורמים לנזקים כלכליים. יש מאבק בלתי-פוסק למניעת זיהום מזון על-ידי חולדות ועכברים בכל שלבי ייצור המזון ושיווקו, ולמניעת נזקים בחומרי הגלם ובתוצר. למאמץ זה יש עלות כלכלית גבוהה של ביצוע הדברה שוטפת והשקעה במבנים למניעת חדירת עכברים וחולדות. ביצוע כושל של הדברה ושל מניעת חדירת מכרסמים מחייב השמדת חומרי גלם או תוצרת מוכנה, ולעתים עצירת ייצור או שיווק על-ידי הרשויות. במרחב הציבורי – שכונות מגורים, אזורי מסחר ותעשייה, מוסדות חינוך ובתי-חולים, מאיימים המכרסמים על שגרת החיים בהעברת מחלות, פגיעה בתושבים, זיהום והטרדה. באזורי מגורים ומוסדות חינוך היכולת להילחם מוגבלת בגלל השימוש ברעלים המסוכנים לאדם ובעלי-החיים שברשותו. מניעה והדברה יעילה של מכרסמים חיונית במשק בעלי-החיים, החל ממשקים חקלאיים ועד גני-חיות ופינות חי. העופות, ובעיקר יונים, מזהמים בלשלשת ומפיצים מחלות, אך אין להם פתרון הדברתי אלא רק מניעת קינון ושהייה במבנים.
עד עתה לא היו בנמצא ספרי עיון מקצועיים בעברית, היכולים לרענן ולהרחיב את הידע המקצועי של המדבירים. הספר "חולייתנים מזיקים והדברתם" שיצא לאור לאחרונה בא למלא את החסר. הוא נועד להיות ספר עזר למדבירים, חוקרים ומקבלי ההחלטות בהיותו מעודכן ומבוסס על הידע המדעי והמעשי בתחום ההדברה והמניעה. המחבר, ד"ר שמואל מורן, כתב את הספר בהסתמך על ניסיונו רב השנים בהוראה בקורסים להדברה ובאוניברסיטה העברית, ובמחקרים שעשה בפיתוח שיטות הדברה. בכתיבת הספר הקפיד המחבר להסתמך על ראיות מדעיות ולא חשש מלדחות דעות שאין להן בסיס. נושא נוסף שנכלל בספר הוא בעיית המינים הפולשים. בעיית הפלישה למרחב העירוני הופכת בהדרגה לנושא חשוב ורגיש בתחום ההדברה, וחשוב להכירו.