הפלא שנקרא דבורים ואיך למנוע את ההיעלמות שלהן מהעולם?
יוסי אוד, מורה ומחנך, יזם סביבתי, אך בעיקר דבוראי ביו-דינאמי, מתמחה בדבוראות עירונית ומייסד "מגן דבורים אדום". יוסי מספר לנו על הפלא שהן הדבורים, מדוע אנחנו כבני אדם עלולים להעלים אותן מן העולם ואיך אפשר וצריך למנוע תופעה מדאיגה זו.
הפלא שנקרא דבורה
הדבורה חיה בכוורת עם אלפי דבורים אחרות. בחשכה מוחלטת הן מתקשרות ומתפקדות ביעילות יוצאת דופן.
דבורת הדבש היא פרט בתוך נחיל עצום שמונה בין 50-80 אלף דבורים. הנחיל מכונה דבורית והכוורת היא המבנה הפיזי בו חיה הדבורית. בטבע היא יכולה להיות חלל בתוך מערה או גזע עץ.
הדבורית היא חברה שלמה שמתנהלת ביעילות כשכל מרכיב בה מבצעת את תפקידו ביעילות ובחריצות מדהימים. בכל דבורית יש אלפי דבורים עמלות, מאות זכרים ורק מלכה אחת שהיא לב הדבורית: המלכה היא הדבורה היחידה בדבורית שמסוגלת להתרבות ולהטיל ביצים ולכן כל קיומה של הדבורית תלויה בה. חלק מתפקידן של הדבורים העמלות הוא לשמור על המלכה יומם וליל.
בשבועות הבודדים בהם היא חיה, הדבורה מספיקה לעוף מרחק של כ- 1000 קילומטרים, ובכל גיחה מגיעה למרחק של כ- 7 קילומטרים. בכל יום היא פוקדת כ- 300 פרחים, מהם היא אוספת צוף.
הדבורים מופלאות בכל כך הרבה מובנים ויכולות. אחת מהן היא היכולת של הדבורים להעביר את המידע שצברו במהלן חייהן הקצרים באמצעות ריקוד, בחושך מוחלט. יכולת מופלאה נוספת היא הבנייה האדריכלית המדהימה של חלת הדונג המורכבת ממשושים משושים הכי מדויקים וזהים בכל העולם. הן עושות זאת בצורה הנדסית מושלמת ובתיאום מרהיב בין אלפי הדבורים הפועלות יחד לטובת המשימה.
הדבורה אחראית לייצור כשליש מהמזון שאנחנו אוכלים. תחשבו על זה, כל ביס שלישי מהמזון שאנחנו אוכלים מגיע בזכות הדבורים. המשמעות היא, שאם הן ייעלמו מהחיים שלנו, לא רק ששליש מהמזון שלנו ייעלם איתן, אלא שצמחים רבים בטבע – חלקם אחראי גם הוא על ייצור המזון שלנו – תלויים בדבורה ולכן אין לדעת את ההשלכות ההרסניות של תוצאה אפשרית זו על כלל המערכות האקולוגיות בעולם.
התרומה הכלכלית של הדבורה נאמדת בישראל על מעל מיליארד שקל בשנה, והדרישה לשירותי ההאבקה של הדבורים רק גדלה משנה לשנה.
איך אנחנו גורמים לדבורים להיעלם מן העולם?
מאז המאה ה- 18, החל האדם לגדל דבורים בצורה מודרנית במטרה להפיק כמות דבש מרבית בהשקעה כספית נמוכה ככל האפשר.
כדי להשיג מטרה זו, מבצע המגדל פעולות שמיועדות להגדיל את הייצור על ידי פגיעה בהתנהלות הטבעית של הדבורית:
- המגדל הורג את המלכה הטבעית של הדבורית ומחליף אותה במלכה מלאכותית שהוא מייצר בעצמו.
- הוא מבצע הזרעה מלאכותית שפוגעת בתהליך הברירה הטבעית ומחלישה את הדבורית עוד יותר.
- ממית את המלכה המלאכותית כל שנה שנתיים ומחליף אותה במלכה מלאכותית אחרת.
כדי למנוע את התפצלות נחיל הדבורים שקורה באופן טבעי וכך לאבד דבורים – דבר שהמגדל לא מעוניין בו, הוא מחליף את המלכה בסתיו.
- הדבורים אוגרות את הדבש באביב ובקיץ כדי להתקיים ממנו בחורף. במקום זה, המגדל מאכיל אותן בתחליף מזון של סוכר לבן, שפוגע בהן.
- המגדל מנייד את הכוורת ממקום למקום בתדירות גבוהה, בין השאר בקרבת שטחים המרוססים בקוטלי חרקים. הדבורה היא חרק ולכן נפגעת מפעולה זו פעמיים – גם על ידי עקירה שלה מהסביבה הטבעית שלה וגם על ידי הכנסתה לסביבה המרוססת בחומרים הרעילים לה ומיועדים לקטילה שלה.
פעולות אלו ונוספות שפוגעות בהתנהלות הטבעית של הדבורים ומחלישות אותן משמעותית הביאו לכך שכבר לפני שנים נצפתה תופעה ברורה ביותר של דבורים שנעלמות מן העולם בקצב המעורר דאגה רבה.
רודולף שטיינר שצפה את התופעה לפני שנים טען שאם מגדלי הדבורים לא ישנו את אופן הגידול, הדבורים ייעלמו מן העולם כליל תוך 100 שנים בלבד.
למרות שהדבורים הן מהנושאים הנחקרים בעולם, תופעת ההיעלמות שלהן לא קטנה ולא פוחתת.
יש פתרון: הגישה הביו דינאמית לגידול דבורים
החדשות הטובות הן שיש דרך שיכולה לאפשר לדבורים להתאושש ולהמשיך להתקיים ובמקביל למגדלי הדבורים להמשיך להפיק מהן דבש. גישה זו מכונה הגישה הביו דינאמית.
בכוורות העושות שימוש בגישה הביו דינאמיות, נמצא שהדבורים לא נעלמות כמעט בכלל והסיבה היא שגישה זו שומרת ומקפידה על התנאים הטבעיים החיוניים לקיומן של הדבורים:
- גידול שמאפשר לדבורים להתרבות על בסיס מגוון גנטי רחב ולא על בסיס של ייצור המוני
- גידול שמאפשר להן להתנחל באופן טבעי ללא התערבות אדם
- גידול שמאפשר לדבורים את המרעה המגוון משלל פרחים לו הן זקוקות, במקום גידול אחיד בלבד
- גידול שלא מזיז את הדבורים ממקום למקום ומאפשר להן לחיות בבית הגידול הטבעי שלהן
- גידול שלא מחייב את הדבורים להיות בסביבה מרוססת בקוטלי חרקים
- גידול שלא פוגע במלכה: לא גוזר את כנפיה, לא הורג אותה ולא מחליף אותה במלכה שגודלה באופן מלאכותי
כאשר מגדלים דבורים בגישה ידידותית שאינה גורמת לדבורים לסטרס תמידי רואים שהן לא עוקצות כי האדם לא נתפס על ידם כאויב. במקומות רבים בארץ ובעולם הן הפכו למעין חיית מחמד שמגדלים בעיר על הגגות, במרפסת, בבתי ספר ובגני ילדים.
אם רק נאפשר לדבורה לשוב ולחיות חיים טבעיים המבוססים על מקורות מזון מגוונים, בלי סוכר, בלי לפגוע במחזוריות הטבעית של הדבורה ושל הכוורת כולה, היא תתחזק בעצמה ותוכל להתאושש כאוכלוסייה שלמה וחשובה.
ואיך האדם הפרטי עושה זאת?
היעלמות הדבורים לפי מחקרים רבים שנעשו קשורה יותר לקרינה מייננת המשודרת מאנטנות סלולריות, זה הרבה יותר הרסני מכל שיטת גידול.