הצילו! כנימות צמחים
כל מה שרציתם לדעת על כנימות הצמחים, מינים נפוצים בארץ, דרכי הזיהוי וכמובן כל דרכי הטיפול.
הכנימות הן חרקים מתת סדרת הפשפשאים המונה מעל 13,000 מינים בסה"כ. בישראל מזוהים כיום כ – 400 מינים שונים בתת הסדרה. הן ניזונות בעיקר מהצומח, ולכן ידועות כמזיקי צמחים וגידולים חקלאיים.
דיברנו עם דורון חי , אגרונום ומדביר מוסמך, שסיפר לנו לעומק על המזיק:
איך ניתן לזהות את הכנימות?
"קל מאוד לזהות את הצמחים הנגועים בכנימות, בהתבוננות קלה על הצמח וזיהוי של נקודות על גביו או צבע שחור על העלה (אשרר נפרט בהמשך מדוע זה קורה).
לכנימות מבנה פה ייחודי המכיל חדק המשמש בכדי למצוץ את מוהל הצמח (סוכרים). הכנימות מפרישות את חלקו החוצה, חלק זהה המופרש החוצה ידוע כטל דבש.
בזכות אותו טל דבש שהן מפרישות מהחלק האחורי של גופן קיימת סימביוזה של הכנימות עם נמלים הניזונות מאותו טל דבשש ובתמורה מספקות הגנה כנגד טורפים, לכן לרוב כשיש בעיה של כנימות בחצרות נוכל גם להבחין בשיירות נמלים סביב הצמח הנגוע, לפעמים עוד לפני שחזינו בכנימות עצמן או בהשחרת הצמח".
סוגי כנימות:
מבין סוגי הכנימות הידועות בחקלאות, כנימת עש הטבק נחשבת למזיק קשה (ווקטור של ווירוסים לצמח), היא נפוצה בסביבות יוני -ספטמבר, וניתן להבחין בנוכחותה ע"י ניעור הצמח שלאחריו נראה מופע של תעופה במסות גדולות.
קבוצה שניה של כנימות היא כנימות העלה הניזונות גם הם ממציצת לשד הצמח (קבוצה זו יושבת על העלים בעיקר לאחר שהן משילות את כנפיהן). הכנימות הללו מזילות טל דבש על הצמח ומושכות קהילות של נמלים המנהלים עמן סיביוזה.
קבוצה שלישית היא כנימות המגן, המתיישבת על הצמח והפירות ומוצצות את תוכנם.
(הידועות ביניהן: קמחית ההדר, איצריית ההדרים, כנימה אדומה, כנימת סאן חוזה ועד…)
הבעייתיות שבכנימות:
הבעיה העיקרית בכנימות היא בכך שרובן משמשות כווקטור של מחלות צמחים הפוגעות בצמח וגם גורמות להאטת צמיחה, מוות או עיוותי צימוח, החלשת הצמח, סלסול עלים, נשירת עלה ועוד… ע"י הדברתן לרוב נמנע את ההידבקות.
בעיה נוספת היא שטל הדבש המופרש מגוף הכנימה גורם להתפתחות של פטרייה שחורה המכסה את גוף הצמח ואת עליו, משחירה אותם ובכך יוצרת בעיה, מכערת את הצמח ופוגעת בתהליך הפוטוסינתזה. תהליך זה נקרא פייחת.
בעיה נוספת היא נוכחות של נמלים – כשיש כנימות יש גם נמלים, כפי שהזכרנו קודם לכן.
לרוב נבחין בטור נמלים המטפסות על הצמח או העץ כדי לצרוך את טל הדבש למזון ולהגן על הכנימות מטורפים שונים.
גם הטבע יודע לפתור את הבעיה:
עוד לפני שמדברים על הדברה לפתירת בעיית הכנימות, הטבע יודע לעשות את העבודה.
בין המזיקים לכנימות ידועות החיפושיות "פרת משה רבנו" (או בשמה היותר רשמי – מושית) הטורפות את הכנימות, וגם צרעות טפיליות מיקרוסקופיות הנלחמות בכנימות ע"י הטלת ביציהן בגוף הכנימה, דבר אשר משמיד אותה ביעילות רבה (צרעות אלו משווקות כשיטת הדברה ע"י שדה אליהו ויד מרדכי).
ואיך עוד אפשר לטפל?
דורון עונה: "כנימות רגישות ללא מעט קבוצות חומרי הדברה. הנפוץ ביניהם הוא Imidacloprid (אימידכלופוריד) אשר ניתן ליישמו ע"י ריסוס או בהגמעה. כאשר מיישמים את הפיתרון הנ"ל יש להיזהר ולתת זמן לפריחה מחודשת, מחשש לפגיעה גם בדבורים."
אצלי בחצר מתחת לעצים צומח מזה שנה צמח פלקטרנטוס ואיפה שהוא נמצה אין כנימות מסוגים שונים חוץ מכניחות צמר גפן שכן מצליחות איכשהוא להשתכל,העצים נקיים מנגו מפייחת והדרים ממעופפים וצמר גפן. דיוחתי על כך למכון להגנת הצומח,
פעילות מבורכת תודה על הפירסומים
יש לי במרפסת צמח פנדוראה יסמינית הוא מטפס יפה, כבר די סמיך אבל פרח רק בפרח אחד לפני שנה ומאז כלום לא. אתמול מצאתי עליו עשרות כנימות שנדבקו לגבעולים. ניתקתי את כולן וצימתי אחת. היות ואין לי אפשרות להעביר תמונה אתאר אותה: היא נראית כמו כיפה קטנה שנקודה שחורה בגבה. בחלק הנצמד לגבעולצבעה כעין אדום. היא לופטת את הגבעול. כשניתקתי הייתה הפרשה דביקה וכשהנחתי אותה על נייר לבן הפרישה חומר אדמדם. ברצוני לדעת איזו כנימה זו ומדוע הצמח לא פורח. תודה רבה ויום טוב.
דורון שלום
אני גנן כבר הרבה שנים ועדיין לא מבין בדיוק מה ומתי לעשות.
1) האם קונפידור הוא חומר טוב נגד כנימות?
2) האם הוא חומר מונע, או מועיל לאחר הופעת הכנימות?
3) איך אני יודע האם כנימה היא בשלב התפתחותה או בוגרת?
תודה חגי
מבהיל
ממש נלחצתי
גזמתי את כול העלים התזתי סבון כלים וכאשר צמחו עלים חדשים גם הכנימו. חזרו .כעת גזמתי שוב האם יש דרך למנוע חזרת הכנימות?האם יתכן שהן נמצאות באדמה?.