חרקים ומזון - ממטרד למשאב. כתבה ראשונה: "חרקי המחסן"
עמוס וילמובסקי, גמלאי המעבדה לאנטומולוגיה משרד הבריאות
מאז שהחל האדם לעסוק בחקלאות (לפני כעשרת אלפים שנה) מתחרים חרקים מסוימים על מזונותיו, ניזונים מהם, פוגעים באיכותם ופוסלים אותם משימוש. כתבה זו היא הראשונה מבין שתיים ובה נכיר לעומק את "חרקי המחסן" הזללנים שהמאחד ביניהם הוא התאמתם הביולוגית וחיבתם האינסופית למזון המאוחסן.
מזון נגוע בחרקים נחשב כמזוהם, אך אינו מהווה סיכון בריאותי
חרקי המחסן הם קבוצת חרקים ספציפית שהסתגלה לחיות במקומות אחסון של מזון יבש, ניזונים ומתפתחים על או בתוך מזון ותוצרת חקלאית יבשה שרטיבותה פחות מ-15%. המזון כולל את כל סוגי הגרעינים והקמחים, פירות מיובשים, דברי מאפה, תבלינים וצמחי מרפא. כל סוגי המזון היבש חשופים לפגיעת חרקי המחסן בכל רמות האחסון, מאיסום הגרעינים בשדה ועד המזווה הביתי. מינים מסוימים תוקפים כבר בשלבי ההבשלה של היבול בשדה. הסתגלות חרקי המחסן לחיות במזון יבש, ללא מקורות מים, מחייבת התפתחות של מערכת חילוף חומרים בגופם שתייצר את המים הדרושים למחייתם.
חרקי המחסן עלולים להשמיד כמות גדולה עד מאוד של מזון. בעצם נוכחתם הם מזהמים את המזון, מזיקים לאיכותו ומשנים טעמו וריחו. תוצרת הלוואי של פעילותם, חרקים מתים, נשלים, הפרשות וקורים, מגדילים את הזיהום. 10% עד 30% מהמזון שהאדם מייצר נאכלים או נפגעים כתוצאה מפעילות חרקים. מסיבות אלה מיליוני טונות של גרעינים מושלכים מדי שנה לפסולת והנזקים הכלכליים מוערכים במיליארדי דולרים. אילולי הנזק שנגרם, ניתן היה לספק את הצרכים הבסיסיים לתזונה של מיליוני בני אדם ברחבי העולם מדי שנה.
מזון נגוע בחרקים, חלקי חרקים או תוצרת לוואי לפעילותם, נחשב כמזון מזוהם, פסול לחלוטין למאכל אדם ברבות מארצות העולם. מזון נגוע אינו כשר ואסור לצריכה ביהדות, באיסור חמור ומוחלט. לכן הדרישה הציבורית למזון נקי מחרקים ותוצרת הלוואי לפעילותם, היא בלתי מתפשרת. רצוי לציין כי מזון נגוע בחרקים אינו מהוה סיכון בריאותי.
בקרת המזיקים במפעלי מזון ברשתות השיווק למיניהן ובמזווה הביתי כוללת את פעולות הניטור, האיתור, זיהוי המזיק, ומגוון פעולות המניעה וההדברה. הבסיס ההכרחי לטיפול יעיל בחרקי המחסן הוא ידע בזיהוי והגדרת מין המזיק, הכרת הביולוגיה של המינים וזיהוי מוקדי נגיעות. חרקי המחסן השכיחים שנמצאו בבדיקות מוצרי מזון במעבדה לאנטומולוגיה, משך כ-45 שנים משתייכים לשתי סדרות, החיפושיות (Coleoptera) והעשים השייכים לסדרת הפרפראים (Lepidoptera) בת סדרת Microlepidoptera.
חיפושיות המחסן
חיפושיות המחסן קטנות, גודלן 2-4 מ"מ, צבען חום כהה. מתפתחות דרך הגלגול המלא, הזחלים לבנים והראש חום. כ-10 מינים של חיפושיות מחסן שכיחות בארץ. המאפיינים הביולוגים של חיפושית הקמח מייצגים באופן כללי את כל חיפושיות המחסן. הפרטים הבולטים המייחדים כל אחד מהמינים יוצגו לכל חיפושית.
- חיפושית הקמח (Tribolium confusem), כל הדרגות- הבוגרים, הזחלים והגלמים, חיים ומתפתחים אך ורק בתוך הקמחים. לעיתים נדירות גם במוצרים קמחיים אחרים. הבוגרים בגודל 3-4 מ"מ, לזחל שני זיזים חדים בקצה הבטן. כאשר הבוגרים או הזחלים נחשפים הם ממהרים "וצוללים" אל תוך הקמח. מין חסר כושר תעופה, קוסמופוליטי (בעל תפוצה עולמית), כמו רוב מיני חרקי המחסן המועברים בסחר הבינלאומי לכל העולם.
הנגיעות בתוך הקמחים סמויה, יוצרת בעיה בניטור. רק ע"י ניפוי בנפה של 40 מש (מש-מספר החורים באינטש מרובע) ניתן לזהות את הנגיעות. קצב ההתפתחות של אוכלוסיות חרקי המחסן ומידת הנזק הנגרם תלויים בטמפ', לחות הסביבה, כמות וטיב המזון ומידת רטיבות המוצר הנגוע. לחרקי המחסן פוטנציאל רביה עצום, כמות הביצים המוטלת היא גדולה מאוד. גידול האוכלוסייה הוא מהיר מאוד וגם הנזק וזיהום המזון בתוצרת הלוואי של פעילות הבוגרים ובעיקר הזחלים גדלים בהתאם.
המחסנים מספקים לחרקי המחסן שפע מזון טרי ותנאים של מיקרו-אקלים יציב, המאפשר התפתחות כל השנה. טמפ' ולחות סביבה נמוכים, מגבילים פעילות החרקים וקצב ההתפתחות. טמפ' הסף התחתונה, המגבילה או מפסיקה התפתחות חרקי המחסן ומונעת בקיעת זחלים, 15-16מ.צ. לכן, אחסנה נאותה של תוצרת חקלאית יבשה, או מזון יבש בטמפ' ולחות נמוכים ככל האפשר תמנע התפתחות של נגיעות. סף עליון להתפתחות הוא כ-40 מעלות צלסיוס (מ.צ.), טמפ' לֵטַלִּית (ממיתה) 45-50 מ.צ. קמח שבו אוכלוסייה גדולה מאוד ונוצל עד תום, מקבל גוון חום והוא מריח רע. החיפושיות יחלו לנדוד למאגר קמחי אחר טרי. לכן, אוכלוסיות הגדלות לממדים גדולים, עלולות לגרום לנזקים כבדים מאוד, עד השמדת כמות גדולה מאוד של המוצרים המאוחסנים, אם לא ינקטו אמצעי הבקרה המתאימים (מניעה, ניטור וחיסול מהיר של מוקדי דגירה).
- החיפושית הערמונית (Tribolium castaneum) מזיקה לשורה ארוכה של מוצרי מזון פרט לקמח. בספרות נקראת חיפושית הקמח הערמונית (Red flour beetle), שם שאינו מתאים לאופי המוצרים הנגועים. השם המתאים "חיפושית הערמונית" (שצבעה חום כהה) .
החיפושית דומה מאוד בצורתה ובמחזור חייה לחיפושית הקמח, השוני הוא במבנה המחוש. בחיפושית הקמח פרקי המחוש מתעבים בהדרגה כלפי מעלה ואילו בחיפושית הערמונית רק שלושת פרקי המחוש שבקצה מעובים, הפרקים האחרים דקים יותר.
חיפושית הערמונית היא בעלת כושר תעופה המאפשר לה מעבר מהיר למוקדי נגיעות חדשים. מוצרים רבים נמצאו נגועים, מגרעינים למיניהם, תבלינים, פירות מיובשים, דברי מאפה ועוד.
חדקונית האורז (Sitophilus oryzae). צבע הבוגר חום כהה, אורכו 3-4 מ"מ, הראש מאורך כחדק שבקצהו גפי הפה. כנפי התעופה מפותחים, משמשים לתעופה לטווחים ארוכים. חדקונית האורז תוקפת גרעיני דגנים מאוחסנים ומוצרי דגנים, בעיקר פסטות למיניהן. הנקבה חיה 4-6 חודשים, מטילה 300-400 ביצים. לצורך ההטלה, נוקבת הנקבה באמצעות גפי הפה, חור זעיר בגרעין. היא מטילה לתוך הגרעין ביצה וסותמת בג'ל המתקשה במגע עם האויר. בגרעין נגיעות סמויה שאינה ניתנת לזיהוי.
הזחל בוקע לאחר כ-6 ימים, הוא שמנמן חסר רגלים, ניזון מתכולת הגרעין עד השמדתו. התגלמות בתוך קליפת הגרעין לאחר כ-18 יום. משך התפתחות הגולם 4-6 ימים. דור (מביצה ועד בוגר) נמשך 26 יום בטמפ' של 30 מ.צ. 34 יום בטמפ' של 26 מ.צ. חדקונית האורז מתרבה לאוכלוסיות מרשימות מאוד בתנאי אחסון מיטיבים להתפתחותה.
ללא טיפולי מניעה והדברה מתאימים, חדקונית האורז מסוגלת לגרום נזק גדול מאוד לגרעינים המאוחסנים או למוצריהם. הגרעינים הנגועים נהרסים כליל. דווח על נזקים בשיעור של 50% ויותר בתנאי אחסון וטיפול שאינם הולמים. בגרעינים לחים ההתפתחות של החדקונית טובה יותר. מתחת ל-10% רטיבות ההתפתחות מזערית. לכן, אחסון במחסנים יבשים ובטמפ' נמוכה ככל האפשר, הם תנאים בסיסים למניעת נגיעות בחדקונית.
לחדקונית יכולת תעופה לטווח של כ-2 ק"מ. היא עלולה לתקוף ולהטיל בגרעינים כבר בשלבי ההבשלה בשדה. הנגיעות, כאמור, סמויה. המשך ההתפתחות במחסנים. איתור הנגיעות אפשרי רק בשלבים מאוחרים, כשהגרעין כבר אכול ובעד הקליפה נראים גלמים או הבוגרים שהגיחו מהם וטרם עזבו את שנותר מהגרעין. הנגיעות הסמויה בגרעינים, עד שלבי ההתפתחות המאוחרים, מקשה על איתור נגיעות מוקדם וטיפול מהיר.
השימוש בחומרי הדברה בטיפול בגרעינים ובכל מזון יבש הוא מוגבל ביותר, בד"כ אסור. הדרך העיקרית בטיפול בנגיעות של החדקונית היא במניעה.
נובר התבואה (Rhyzopertha dominica) שייך למשפחת הענפניתיים (Bostrichidae). חיפושית המזיקה מאוד לגרעיני דגניים למיניהם ונפוצה מאוד בארץ. הבוגר צבעו אדום חום כהה, אורכו 2-3 מ"מ. לאורך כנפי החפיה שורות של נקבים. הראש מופנה כלפי מטה, מכוסה מלמעלה ע"י פרק החזה הראשון הניכר בבליטות הבולטות שעליו.
הבוגרים חיים כ- 5 חודשים. מספר הביצים המוטלות 300-500. ההטלה על הגרעינים. הזחלים הבוקעים ניזונים בתחילה רק בחלקיקי ושברי גרעינים. הזחלים הבוגרים יותר חודרים אל תוך הגרעינים, מכרסמים את הגרעינים עד תום, מותירים את הקליפה בלבד. הזחלים מתפתחים במשך 17 יום בטמפ' של 34 מ.צ ולחות של 70%. התגלמות בקליפות נמשכת כ-3 ימים בטמפ' של 34 מ.צ ולחות של 70%. התפתחות דור קצרה כ-24 יום בתנאים הללו.
בתנאים מיטיבים מקיימות חיפושיות נובר התבואה אוכלוסיות גדולות במיוחד והנגיעות קשה ביותר. עוצמת ההרס הטמון במין זה רבה, גם הבוגרים ניזונים מהגרעינים ומגבירים את הנזק. לבוגרים כושר תעופה, הם מעופפים בימים חמים ועלולים לתקוף כבר בשדה. במקרה כזה, היבולים מגיעים נגועים לאסמים. לנובר התבואה יכולת חדירה לאריזות מזון ויכולת לתקוף את המוצר הארוז. מותקפים בעיקר מיני דגנים, חיטה, שיפון, תירס, אורז ומיני קטניות. נגיעות נמצאה גם במוצרים כמו קווקר, מצות, קורנפלקס ואפילו באבקת שום.
חיפושיות ממשפחת הזרעיות (Bruchidae) שלושה מינים ממשפחת הזרעיות מזיקים בעיתיים מאוד באחסון של זרעי הקטניות. החיפושיות בגודל של 3-4 מ"מ, צורתם סגלגלה, כנפי החפיה אינם מכסים את קצה הבטן, מכוסים בקשקשים ומקנים לכל אחד מהמינים דגם צבע אופייני. בזרעית הסינית מחושים משוננים. על כנפי החפיה של הזרעית המכותמת ארבעה כתמים שחורים בולטים. אורח החיים של שלושת המינים דומה.
בתנאי מחיה מיטיבים מוטלות 100 -200 ביצים במחסנים ישירות על הזרעים, צבען הלבן ניתן להבחנה ומאפשר זיהוי של הנגיעות. הזחלים חסרי הגפים הבוקעים מהביצים חודרים אל הגרעינים, ניזונים ומתפתחים בתוכם. בקיץ התפתחות הזחל נמשכת 17-22 ימים, בחורף עד מספר חודשים. לזרעיות כושר תעופה המאפשר הטלה על התרמילים ותקיפה של הקטניות עוד בשלבי ההבשלה. הזחל הבוקע חודר קודם לתרמיל ומשם לגרעין. הבוגרים של זרעית השעועית חיים בטמפ' של 28 מ.צ 2-3 שבועות ואינם ניזונים. הזרעית המכותמת והסינית חיים 4-5 ימים.
לקראת ההתגלמות הזחל נע אל קליפת הזרע ומכין בה "חלון" עגול ושקוף. דרגת הגולם נמשכת 7-10 ימים. הבוגר המגיח שובר את "החלון" ויוצא מהזרע. ריבוי חורי הגיחה מעידים כי תתכן נגיעות של מספר זחלים בגרעין בעיקר בשעועית. משך התפתחות דור בקיץ כחודש. הזרעיות מסוגלות להקים 6-8 דורות בשנה ואוכלוסיות גדולות העלולות לגרום לנזק גדול מאוד.
חיפושית הטבק (Lasioderma serricorne) ו-נובר הלחם (Stegobium paniceum ). חיפושיות ממשפחת הנקושיות (Anobiidae), שני המינים ידועים כמזיקי מחסן המסוגלים לגרום נזק רב מאוד לשורה ארוכה של מוצרי מזון יבשים. שני המינים דומים מאוד בצורתם ואורח חייהם. נפוצים מאוד בארץ וקוסמופוליטים (נפוצים בכל העולם).
לבוגרים יכולת תעופה מעולה, נמשכים לאור, עוברים במהירות ממוקד נגיעות אחד לשני.
אורך הבוגרים 2-3 מ"מ צבעם חום אדום. לחיפושית הטבק מחוש בצורת מסור. בחיפושית נובר הלחם שלושת פרקי המחוש בקצה מאורכים ועבים יותר. בכנפי החפיה של החיפושית נובר הלחם שורות אורך של נקבים.
משך חיי הבוגרים 2-6 שבועות. התנאים המיטיבים להתפתחות 30-35 מ.צ. הנקבות מטילות כ-100 ביצים על מוצרי המזון, הזחלים הבוקעים נסוגים מאור, חודרים אל תוך המזון, חיים ומתפתחים בו. זיהוי הנגיעות בשלביה הראשונים בעיתית. זחלי חיפושית הטבק מתפתחים במשך כ-15 יום בטמפ' של 30 מ.צ. התפתחתם של זחלי נובר הלחם איטית קצת יותר.
תהליך ההתגלמות הוא מענין במיוחד. הזחלים לאחר 4-6 התנשלויות בונים במזון גרגרי כמו תבלינים, אבקות מרק וכד', פקעות התגלמות מחלקיקי המזון הנגוע וריר. גושי הפקעות מגדילים את הנזק והמזון אינו ניתן יותר לשימוש. הבוגר המגיח מתוך הפקעות הללו משאיר מבנים אופייניים המאפשרים זיהוי ברור של המזיק. במזון מוצק ההתגלמות בתוך המזון. חדירת הזחלים למזון וגיחת הבוגרים ממנו גורמים לנזק משמעותי. בתנאי הארץ מקימים 4-5 דורות בשנה. תוקפים מגוון רחב מאוד של מוצרי מזון יבש מהחי והצומח, מזיקים גם לתבלינים, לאוספי חרקים ועשביות, בדי ריפוד ומשי, עשבי מרפא מיובשים או תרופות צמחיות אחרות וגם לעורות.
חיפושית הטבק מתפתחת גם מחוץ למחסנים על חומרים יבשים מהצומח. במחסנים מותקפים גם מוצרי טבק, סיגריות, סיגרים וכד'. לשני המינים יכולת לחדור לאריזות מזון, כולל דפי אלומיניום, קרטון עבה ואפילו קופסת פלסטיק שעוביה כ-1 מ"מ. אם השוליים של החור כלפי פנים זהו חור חדירה, כלפי חוץ יציאה.
אורזית משוננת החזה Oryzaephilus surinamensis. חיפושית השייכת למשפחת חיפושיות הגרגרים השטוחות (Silvanidae). חיפושית קטנה, אורכה 2.5-3.5 מ"מ, צבעה חום והיא פחוסה גב-גחון. הגוף השטוח מאפשר לה להסתתר בסדקים ובחריצים זעירים מאוד, לכן איתור הנגיעות וההדברה היא בעיתית. הסימן הבולט ביותר של המין הוא שש "שינים" בכל צד של החזה. האורזית שכיחה מאוד בישראל, מזיקה במחסן למגוון רחב מאוד של מוצרים יבשים. הנקבה חיה 6-10 חודשים, מטילה על מוצרי המזון עד כ-350 ביצים בקצב של 6-10 ביום.
הזחלים לבנים, שטוחים ומגיעים לגודל של 4-5 מ"מ. לאחר הבקיעה ניזונים משברי גרעינים, אבל גם מכרסמים בגרעינים שלמים ופוגעים ביכולת הנביטה שלהם. הזחלים מתפתחים בטמפ' של 30-35 מ.צ במשך 20 יום, מתנשלים 2-4 פעמים. בטמפ' הללו התפתחות הגולם נמשכת מספר ימים בלבד. התפתחות דור נמשכת כ-4 שבועות. ההתפתחות לאוכלוסיות גדולות מהירה והנזק בהתאם.
נדיר שהבוגרים מעופפים, אבל הם נודדים בהליכה עד למרחקים גדולים יחסית. בדירות מגורים נמצאו לעיתים פרטים בחדרים הרחוקים מהמזווה שבמטבח בו היה מקור הנגיעות. הבוגרים נוטים לעזוב את המזון הנגוע, לנדוד למקומות מסתור באסמים או במחסנים. בזכות מבנה גופם השטוח של הבוגרים והזחלים, הם מסוגלים לחדור למקומות המסתור הזעירים ביותר, בהם קשה עד בלתי אפשרי לאתרם ולטפל בהם. הגוף הפחוס מאפשר חדירה למזון ארוז בין קיפולי האריזה, כמו בשוקולד, מבלי לכרסם בה חור חדירה.
עשים, מזיקי מזון מאוחסן, שייכים לסדרת הפרפראים (Lepidoptera). שלושה מיני עשים ידועים כמזיקי המזון השכיחים בארץ ושייכים למשפחת עשי המחסן (Phycitidae). הביולוגיה של שלושת המינים מאוד דומה.
הבוגרים אינם ניזונים, תפקידם רק בהפריה והטלת הביצים לצורך העמדת הדורות הבאים. הנקבות מפרישות לחלל פרומון מין המושך את הזכרים למפגש ההזדווגות. הבוגרים חיים כשבוע בלבד, מסתתרים במשך היום, מעופפים ופעילים החל משעות הדמדומים ועד טרם זריחה. הם יורדים אל המזון ומטילים עליו. הזחלים הבוקעים הם גורמי הנזק הישירים, ניזונים ומתפתחים על ובתוך המזון.
לזחלים, כמו גם לרוב מיני הפרפראים, חמש "רגלים מדומות", שהן בליטות בפרקי הבטן 3-6 ובפרק האחרון. בבסיס הגפיים הללו קרסים מסודרים בעיגול. הראש וגב פרק החזה הראשון חומים.
נזק למזון נגרם מהכרסום המסיבי של הזחלים, מההפרשות, נשלי הזחלים המתנשלים מספר פעמים וקורי המשי הלחים והרבים, המופרשים מגופם. לקורים הללו נדבקים חלקיקי המזון, יוצרים גושים המגבירים מאד את זיהום המזון שאינו ראוי יותר למאכל. בתום הגידול הזחל בונה לעצמו פקעת ממשי, בה יתנשל בפעם האחרונה ויתגלם.
שלושת מיני העשים מסוגלים ליצור אוכלוסיות גדולות המזיקות למגוון רחב מאוד של כמעט כל מוצרי המזון היבש.
- עש הקמח (Ephestia kuhniella) חי ומתפתח בתוך קמח, לעיתים רחוקות נמצא גם במוצרים קמחיים אחרים. מזיק בעייתי מאוד בטחנות קמח ומאפיות. הבוגרים אורכם למעלה מ-10 מ"מ, מפרש הכנף 22-28 מ"מ, פעילים בשעות החשכה. הבוגרים שוהים במשך היום על החלקים הגבוהים של הקירות או התקרות המאובקות בקמח במקומות אחסון של הקמחים, הם חיים מספר ימים, מטילים כ- 300 ביצים על או בקרבת הקמחים. כיסוי של מכלים למיניהם ימנע את אפשרות ההטלה על הקמח המאוחסן בהם.
הזחלים הבוקעים חודרים מיד אל תוך הקמח, בד"כ אין אפשרות זיהוי של הנגיעות מבחוץ, אלא לאחר ניפוי. הזחלים מפרישים כמות גדולה מאוד של קורי משי אליהם נדבקים הפרשות וחלקיקי קמח היוצרים גושים. בגלל הגושים הללו הקמח אינו שמיש יותר. הגושים הללו גם סתמו צנרות בטחנות קמח עד להשבתתן. אל פקעות ההתגלמות העשויות מקורי המשי שמפריש הזחל נדבקים חלקיקי הקמח, לכן היא לבנה וקשה לאיתור וזיהוי.
עש הקמח מתפתח מביצה ועד בוגר במשך כחודש בטמפ' גבוהה ועד כ-6 חודשים בטמפ' נמוכות יותר. זהו מזיק בעייתי מאוד לאיתור ולטיפול הדברתי טרם נזק מירבי. כאמור, כיסוי כל המכלים המכילים קמח ימנע הטלה וניקיון המחסנים מכל שאריות קמח יעזרו מאוד במניעת נגיעות.
- עש המחסן הטרופי (Ephestia cautella) אורך הבוגרים 10מ"מ, מפרש הכנפים 15-20 מ"מ. עש המחסן הטרופי נחשב למזיק קשה ביותר למוצרים דגניים, פוגע גם ברשימה ארוכה מאוד של מוצרים יבשים מכל הסוגים ונפוץ מאוד בארץ. הנקבה חיה כ-9 ימים. 3-4 ימים אחרי ההזדווגות מטילה כ-300 ביצים. בטמפ' של 30 מ.צ. הביצים בוקעות לאחר 3 ימים. הזחל מגיע לגודל של 12-14 מ"מ, מתנשל חמש פעמים, משלים התפתחות תוך 22 יום בטמפ' של 32 מ.צ ולחות של 70%. הזחל מתגלם בפקעת התגלמות שהוא טווה. יש והזחל עוזב את המזון הנגוע ומחפש אתר אחר מתאים להתגלמות. משך התפתחות הגולם כשבוע ימים. התפתחות דור בתנאים מיטיבים נמשכת כחודש.
- עש הקמח ההודי (interpunctella Plodia) מין מזיק מאוד למגוון רחב מאוד של מוצרי מזון יבשים, מגרענים מאוחסנים למיניהם ועד שוקולד, פירות מיובשים ועוד ועוד. מפרש הכנפיים 15-20 מ"מ, חציים האחורי של כנפי החפיה בולט בצבע חום כהה. הנקבה מטילה עד 400 ביצים הנדבקות למזון. זמן התפתחות הביצים כ-4 ימים בטמפ' של 30 מ.צ ולחות של 70%.
בתנאים הללו התפתחות הזחלים כ-16 ימים. הם חסרי נקודות שחורות בבסיס הזיפים ובפתחי הנשימה הקיימים במינים האחרים במשפחה הזו. הזחלים עוזבים את המזון הנגוע ומתגלמים בתוך פקעת משי דקה שהם טווים בפינה מתאימה. הגולם מתפתח במשך כ-7-8 ימים. התפתחות דור בתנאי מיטיבים כחודש ימים.
בקרת חרקי המחסן – מניעה ניטור והדברה
מזון נגוע בחרקים או תוצרת הלוואי לפעילותם נחשב כמזון מזוהם ופסול לחלוטין למאכל אדם. ביהדות מזון נגוע אינו כשר וחל איסור חמור ומוחלט לצרוך מזון כזה. חרקי המחסן חיים ומתפתחים בתוך המזון או עליו והנגיעות היא סמויה ברוב שלבי ההתפתחות. השימוש בתכשירי הדברה קונבנציונאליים במזון אסור לחלוטין, לכן בקרת המזיקים במפעלי מזון ואתרי האחסון הגדולים היא בעיה קשה ביותר. הסיסמא בטיפול בחרקי המחסן במקומות הללו היא "מניעה וניטור".
עם זאת, זיהוי חרקים במזון מאוחסן מצריך פעמים רבות התערבות לצורך קטילתם. אחת הדרכים הנהוגות לקטילת חרקים בגרעינים מאוחסנים היא החדרת גז קטלני לממגורות, מכולות אחסון, יריעות פלסטיק ומבנים ייעודיים. בעבר נעשה בעיקר שימוש בגז מתיל ברומיד, אך שימוש זה הוגבל מאוד בשנים האחרונות וכיום משתמשים בגז הקטלני פוספין או בחלופות אחרות כגון אווירה מבוקרת, מניפולציות תרמיות, קרינה ועוד.
העוצמה של חרקי המחסן היא ביכולתם להתפתח לאוכלוסיות גדולות מאוד בפרק זמן קצר ולגרום לנזק כבד. מבין פעולות המניעה שיש לנקוט כדי למנוע את הנזק, איטום אתרי האחסון והקפדה על ניקיונם. אחסון במחסנים רק לאחר טיפול ניקיון יסודי במחסן הריק, שאיבה מכל החריצים וחיסול כל מוקדי נגיעות שנשארו מאחסון קודם. אחסון של תוצרת חקלאית יבשה כמו גרעינים למיניהם וחומרי גלם אחרים תתבצע לאחר בדיקה מדגמית לנגיעות בחרקים. יש לאחסן בתנאים מתאימים של אוירה מבוקרת – טמפרטורה ולחות נמוכים למניעת התפתחות האוכלוסייה.
רצוי מאוד וחשוב להדגיש, בישראל נצבר ידע מקצועי רב מאוד ובר יישום בתחום תנאי האחסון, בזכות עבודות מחקר שנערכו לאורך שנים רבות מאוד, ע"י קבוצה קטנה בראשות פרופ' שלמה נברו ופרופ' יהונתן דונהאי ז"ל שפעלה במחלקה לאיסום במכון וולקני ובהמשך כחברה עצמאית.
ניטור מאסיבי וקפדני הוא הבסיס ההכרחי לאיתור מוקדי הנגיעות באיבם, לטפל בהם נקודתית, להשמידם ללא שימוש בתכשירי הדברה וטרם נזק בלתי הפיך. ההתפתחות המרשימה של מלכודות הניטור בשנים האחרונות מאפשרת הקמת מערכות ניטור משוכללות במפעלי המזון ואתרי האחסון הגדולים. רוב המלכודות מתבססות על משיכה לפרומון. למערכות הניטור יתרונות רבים אבל גם חסרונות בולטים. לכן שילוב שלהן עם ניטור אנושי של מפקחי המפעל בעלי הכשרה המתאימה של זיהוי והגדרת המזיקים הוא הכרחי להשגת המטרה. ברוב רובם של המפעלים פועלים גם מפקחי הכשרות בעלי ידע, שלהם מוטיבציה עזה מתוקף המצווה למנוע נגיעות והם משתלבים היטב במערכת הניטור המשולבת. כיוון שכל הבעיות הנגרמות ע"י מזיקים בכלל הם בעיות דינאמיות המשתנות כל הזמן, פעולות הבקרה חייבות להתבצע בהתאם, כל יום במשך כל השנה.
בנגיעות במזווה הביתי או אתרי אחסון קטנים, יש לפנות את המוצרים לזהות את הנגועים ולהשמידם מחוץ לאזור האחסון. יש לנקות היטב בסיוע שואב אבק את מקום האחסון על מנת לוודא שאין בהם שאריות מזון טרם אחסון מחדש.
לקריאה נוספת: "חרקים ואקריות מזיקי מוצרים חקלאים מאוחסנים"
0504081472
יש לנו חרקים שחורים קטנים באורז וכו
נשמח לעזרה בהקדם
והצעת מחיר
בתודה,
ברק
החרקים שבאורז כנראה מתפתחים בו. תיפתר מהאורז וממוצרי מזון נגועים אחרים והבעיה תבוא על פתרונה