מזיקי גינה תברואיים
גינות הן הריאות הירוקות שלנו, מקום לפעילות פנאי ומפגשים חברתיים, אך הן עלולות להוות גם קרקע פורייה (הלכה למעשה) לשלל מזיקים. העיקריים שבהם כוללים את הפרעושים, קרציות, נמלים, יתושים, זבובים והחולד. בכתבה זו נדבר על שניים מהם.
בתאריך 14.12.2017 התקיים ערב העשרה בנושא מזיקי גינה תברואיים במשכן למוזיקה ומחול באור יהודה. לקראת ערב חשוב זה, דברנו עם טל ויינברג ועם אסף ארז, שהרצו בערב זה, על שני מזיקים משמעותיים, היתוש והחולד.
מזיקי גינה תברואיים
המזיקים הנכנסים להגדרה זו הם אלו שפוגעים בבני אדם ו/או ברכוש. בישראל מדובר בנזקים של עשרות מיליוני שקלים בשנה הנגרמים בעקבות מזיקים אלו. רשויות מקומיות, משרדים ממשלתיים והציבור הפרטי משקיעים בכל שנה משאבים משמעותיים ביותר בניסיון לצמצם ולטפל במזיקים אלה, בין אם על ידי הסברה וניטור או באמצעות הדברה, הכל בניסיון למזער את הנזקים לרכוש ולבריאות של בני האדם.
גינות מהוות קרקע פורייה לשלל מזיקי גינה תברואיים. העיקריים שבהם כוללים פרעושים, קרציות, נמלים, יתושים וזבובים. החולד הארצישראלי הוא יוצא דופן ומוגדר בדרך כלל כמזיק חקלאי, אך בשל זיקתו לגינות בתים הוא סופח לרשימה זו.
היתוש
טל ויינברג – "יתושים מאז ומתמיד היו חלק מהנוף הארצישראלי. אם בעבר הם הפיצו את מחלת המלריה הקטלנית, כיום הם בעיקר מטרידים, אך בהחלט עלולים לסכן חיים, בין אם על ידי קדחת מערב הנילוס המועברת באמצעות יתוש הקולקס או על ידי יתוש הטיגריס האסייני העלול להעביר רשימה מכובדת של מחלות.
יתוש הטיגריס האסייני (קישור) הוא ללא ספק "מזיק הגינה התברואי" הנפוץ והאלים מכולם בישראל וזאת "בזכות" תעופתו החרישית, אהבתו הרבה לגינות ועקיצותיו המציקות. משנה לשנה הולכות וגדלות מספר הגינות והחצרות המוגדרות מחוץ לתחום הפעילות של תינוקות (וגם ילדים ומבוגרים) בשל נוכחות יתוש זה. דוחי יתושים ואמצעים שונים להרחקה בד"כ לא נותנים את המענה הראוי.
טיפול קבוע ויסודי של הרשויות בתעלות המים, הדברת עשבייה, הדברה של זחלי יתושים באמצעים ביולוגיים, פיסיקליים, או כימיים הם חלק אינטגרלי ושגרתי בפעילות למיגור היתושים. אך לצערנו, הפעילות השגרתית איננה פותרות את בעיית יתוש הטיגריס האסייני שבתי גידוליו רבים, קטנים ונסתרים. רוב העבודה המושקעת בטיפול במזיק זה היא באיתור מקורות הדגירה, בסיורים ובדיקות בחצרות פרטיות, מעונות ילדים, גנים ציבוריים ופארקים. לעיתים קרובות אין מנוס מטיפול באמצעות הדברה, במיוחד כאשר המטרד קשה והבעיה ממושכת. הדברת יתושים בוגרים מתבצעת באמצעות חומרים כימיים, אשר למרות רעילותם הנמוכה לאדם הם אינם רצויים בסביבה ועלולים לפגוע במגוון פרוקי רגליים שאינם יעד ההדברה."
החולד
אסף ארז – "להבדיל מהיתוש הקטן והמטריד, החולד הוא בין מזיקי הגינה הגדולים שיש לנו בישראל. מדובר במכרסם בעל גוף מוארך, שכל מאפייניו הפיזיולוגיים מותאמים לסגנון החיים שלו בתוך מחילות תת קרקעיות. החולד חופר וחי במערכת סגורה של מחילות, שמטרתה להגן עליו מפני טורפים ואקלים. מערכת המחילות בנויה חדרים חדרים, כאשר לכל "חדר" ייעוד משלו – אחד לאחסון מזון, שני להטלת צרכים, שלישי ללינה וכו'.
הסיבה שהחולד מהווה את אחד הגורמים הבעייתיים לגינות ושטחים חקלאיים היא לא המחילות שחופר, כי אם תלוליות העפר המשמעותיות שנוצרות כתוצאה מעבודת החפירה של מחילות אלו. תלוליות העפר נערמות על צמחים ומשטחי אדמה, מונעות מהם לצמוח ולגדול כראוי. בנוסף, החולד ניזון מכמויות גדולות של ירקות וגידולים שונים, אותם הוא אוגר לעצמו ובכך פוגע בגידולים כמובן.
הקושי להרחיק או לטפל בחולד נובע מכך שהוא נמצא מרבית הזמן במחילות התת קרקעיות שבונה, הרגישות הגבוהה שלו לתנודות ותנועות בקרקע, העובדה שהוא לא נופל במלכודת של מזון מורעל שמונח לו, ופועל במהירות לסתום חלקים של המחילה שנחשפו. לכן הוא מהווה את אחד הבעיות המשמעותיות מבחינת מזיקי גינה."