מיתוסים על יתושים שחשוב לנפץ – חלק א'
טל ויינברג
יתושים הם מבין החרקים המוכרים יותר לציבור. רבות נכתב עליהם, על המטרדים והמחלות אותם הם מעבירים, על הטיפול בהם ועל השיטות השונות להרחקתם. במהלך שנות עבודותיי אני חוזר ונתקל פעם אחר פעם בטעויות שהפכו ברבות השנים למיתוסים, שרבים מאמינים בהם ובנכונותם. בכתבה זו בחרתי להתמקד ולהפריך ארבעה מיתוסים על יתושים וזבובי חול.
"היתושים הענקיים הם הזכרים"
בעונות המעבר ובעיקר באביב נפוצים מאוד יתושים גדולים מאוד בעלי רגליים ארוכות. הם מרצדים על קירות חדרי המדרגות, נמשכים לאור, לעיתים גם נכנסים אלינו לתוך הבתים. רבים חושבים משום מה שאלו הם זכרי היתושים העוקצים וממהרים לחסלם בטרם יזדווגו ויפרו את הנקבות, אך זו כמובן טעות. חרקים אלה משתייכים אמנם לתת סדרת היתושים, אך לא למשפחת הכולכיתיים העוקצים. יתושים ענק אלה הנם הטיפולתיים – יתושים גדולים ומסורבלים, בעלי רגליים ארוכות ומראה שעלול להבהיל, אך אין להם (לא לזכרים ולא לנקבות שבהם) שום חיבה לדם אדם. למעשה הם אינם מסוגלים כלל לעקוץ. לקריאה נוספת על הטיפולתיים לחצו כאן.
"יתושים עלולים להעביר איידס מאדם חולה לאדם בריא"
יתושים הם החיה המסוכנת בעולם. מחלות המועברות ע"י יתושים מסכנות כמחצית מאוכלוסיית כדור הארץ ומחסלות מדי שנה מאות אלפי בני אדם, בעיקר ביבשת אפריקה. במהלך תהליך מציצת הדם עלולה נקבת היתוש להחדיר למחזור הדם שלנו גורמי מחלה שונים ולהדביק אותנו במגוון מחלות כגון קדחת מערב הנילוס, דנגה, מלריה ועוד. על אף המגוון הגדול של המחלות המועברות לאדם ע"י יתושים, למחוללי המחלה (חיידקים, נגיפים, חד תאיים) מאפיינים אבולוציוניים ייחודיים המאפשרים להם מחזור חיים מורכב וייחודי בחיית המאגר (בעל חיים הנושא בגופו, מאפשר התרבות והעברה של מחולל מחלה), ביתוש ובפונדקאי. מחלות "רגילות" של בני אדם אינן ניתנות להעברה באמצעות עקיצת יתוש. בבדיקות מעבדתיות שנערכו מצאו שנגיף האיידס, גם אם הועבר לגוף נקבת היתוש בזמן העקיצה, איננו שורד, איננו מתרבה ובטח שלא מועבר הלאה לאדם בריא בעקיצה הבאה.
"זבובי חול פוגעים בעיקר בילדים בגנים"
הנתונים מצביעים על כך שילדים נדבקים יותר ממבוגרים ב"לישמניאזיס של העור", המוכרת בשם "שושנת יריחו" והמועברת באמצעות זבוב החול. השם "זבוב חול" מעיד על מקום ההתרבות של בעל חיים זה – חול/קרקע. האם ניתן להסיק מכך שזבובי חול מתפתחים בארגזי חול בגני ילדים? האם ילדי הגנים נמצאים בסיכון גבוה להדבקות במחלה? התשובה לכך היא – לא!
הסיבה הראשונה לכך היא, שמלבד מצע החול עצמו, סביבת בית הגידול צריכה לספק תנאי לחות, טמפ' ותנאים נוספים, כמו קיום חומר אורגני, על מנת שתתאים להטלה ולהתפתחות זחלי זבובי חול. ארגז החול עצמו יכול לשמש כמצע פורה להתפתחות פרעושים ומזיקים אחרים, אך הוא פחות מתאים לגידול זבובי חול.
הסיבה השנייה קשורה לכך שזבובי החול מתחילים את פעילותם בשעות הערב ומפסיקים פעילות בשעות הבוקר המוקדמות. הסיכוי שיעקצו בשעות פעילות הגן נמוך ביותר.
"זחלי יתוש הטיגריס האסייני יכולים להתפתח בתנאי לחות בלבד"
יתוש הטיגריס האסייני הוא יצור בעל תכונות מדהימות ההופכות אותו לאחד המינים הפולשים הקשים בעולם. אחת מהתכונות הללו היא היכולת של נקבות היתושים לייצר ביצי קיימא. ביצים אלו יכולות לעבור תקופות יובש ארוכות ולשמור על פוריותן עד אשר תבקענה בסביבה מימית. זחלי היתושים ישרדו ואף יעברו גלגול גם במקווי מים קטנטנים, אך בניגוד לביצים, הם לא ישרדו ללא מים חופשיים. לחות בלבד איננה מספיקה להתפתחות זחלי היתושים.