עש הבגדים בונה הנרתיק - מזיק לאריגים
עמוס וילמובסקי, מעבדה לאנטומולוגיה משרד הבריאות
טל ויינברג, קוטיקולה
זחלי עש הבגדים בונה הנרתיק ניזונים מצמר ואריגים טבעיים מן החי ועלולים לגרום להם נזק רב. הכרת מחזור החיים של החרק חשובה להבנת דרכי מניעתו והטיפול בו. חורים בבדים סינטטיים מקורם איננו בפעילות חרקים. זחלים דומים על קירות הבית שייכים למין אחר אשר איננו מזיק.
עש הבגדים – עוד מתקופת התנ"ך
עש הבגדים בונה הנרתיק (Tinea pellionella) הוא העש המזיק לאריגים בארץ. העשים שייכים לסדרת הפרפראים (Lepidoptera) ועש הבגדים שייך למשפחת העשיים (Tineidae). במעט מאד שנכתב בספרות בארץ על עשי הבגדים מצוין מין נוסף המצוי בארץ, עש הבגדים המצוי (Tineola bisselliella). בכל האזכורים, פרט לאחד, נכתב שזהו המין הדומיננטי לאורך השנים. מין זה לא זוהה במעבדה במשך למעלה מ-42 שנים ולכן הוא כנראה נדיר מאד בארץ, או שאינו קיים כלל בתוך בתים כמזיק לאריגים. הכותבים הסתמכו על שנכתב בארצות אחרות ולא על סמך בדיקות בארץ. ד"ר דונהאי (1975) דיווח שבמעבדות מכון וולקני נמצא שהמין הנפוץ יותר בארץ הוא עש הבגדים בונה הנרתיק. מענין לציין, שכבר בתקופת התנ"ך הכירו את עש הבגדים, ככתוב בספר ישעיהו, פרק נא פסוק ח' "כבגד יאכלם עש וכצמר יאכלם סס" (סס שם נוסף לעש).
מקיני הציפורים לארונות הבגדים
אין בארץ כל הערכה למידת הנזק הנגרם ע"י מזיקי האריגים, כמו גם להוצאות הנלוות למניעת הנזק או להוצאות ההדברה. השימוש הנרחב מאד בבדים סינטטיים, הוריד מאד את רמת הנגיעות. חלק גדול מאד מתלונות אזרחים על ביגוד או אביזרי בדים אחרים שניזוקו, אינם באופן ברור מחרקים, בהיותם סינטטיים. חשוב מאד למנוע נזק למוצגי אריגים שערכם לא נמדד בממון, אלא בערכם הסמלי, הלאומי וההיסטורי, אישי או אחר, המוצגים בד"כ במוזאונים ואוספים חשובים.
בוגרי עש הבגדים בוני הנרתיק אינם ניזונים. לזחלים יכולת לעכל את החומר קרטין שהוא המרכיב העיקרי של צמר, שערות ונוצות שמהם ניזון עש הבגדים. זהו חלבון סיבי בלתי מסיס ובלתי ניתן לעיכול ע"י בעלי חיים אחרים, פרט לחיפושיות ממשפחת העוריות והקוססות ("כינים" לועסות). בית הגידול הטבעי של עשי הבגדים הם קיני ציפורים או קיני מכרסמים שבהם מקורות מזון נוצות, שערות או פגרים . מהמוקדים הללו התפשטו עשי הבגדים למשכנות האדם ועברו בסחר הבינלאומי לכל רחבי העולם.
מחזור החיים
הבוגר של עש הבגדים בונה הנרתיק אורכו 6-8 מ"מ, מוטת כנפיו 10-15 מ"מ, צבעו צהבהב וכתמים שחורים על כנפיו. זהו עש קטן שאינו מרשים כלל בהופעתו. הבוגרים פעילים רק באפלה, בתוך ארונות הבגדים, במחסנים חשוכים. במחסנים מוארים יסתתרו ביום בסביבה הקרובה למוקדי הנגיעות, פעילותם בלילה החל משעות הדמדומים. העשים הבוגרים אינם מעופפים מצטיינים כלל ואין הם סובלים את אור היום, לכן פעולת ההדברה הראשונית הנדרשת היא פתיחת ארונות נגועים לרווחה. חשיפת העשים הבוגרים לאור תגרום למותם המהיר. הבוגרים חיים כשבועיים, אינם ניזונים, לכן הם אינם גורמי הנזק הישיר. כל תפקידם להזדווג מספר פעמים, להטיל ביצים ולדאוג לקיומו של הדור הבא. הזכרים מעופפים יותר בחופשיות בטווחים קצרים, הנקבות המופרות נעות בדילוגים כשהן מלאות ביצים.
מיד לאחר ההזדווגות מתחילה ההטלה. מוטלות 100-200ביצים שגודלן 0.3-0.6 מ"מ בקיפולי האריגים או בתחתיתם. אין הביצים דבוקות למצע, לכן נעור של האריגים, הברשה או שאיבה, יסלקו את הביצים. תוך 5-7 ימים יבקעו הביצים. הזחל חי על האריג, בונה לעצמו נרתיק עשוי מסיבי האריג הנגוע. הוא מושך את הסיבים מהאריג, גוזר אותם ויחד עם קורי משי דביקים שהוא מפריש, יוצר את הנרתיק. צבע הנרתיק כצבע האריג הנגוע, לכן אינו בולט לעין, מקנה הגנה מסוימת לזחל ומקשה על איתור הנגיעות. הנרתיק צמוד לזחל והולך איתו כל חייו. הנרתיק גדול מהזחל, מאפשר לו להסתובב, להוציא את ראשו משתי הקצוות, למשוך את סיבי האריג לגזור אותם ולהיזון מהם, כך הוא פורם את האריג. צורת הנזק האופיינית הזו באריגים שמקורם מהחי מעידה על נגיעות בעש. עם גידולו הזחל מגדיל את הנרתיק, או מחליפו בנרתיק גדול יותר. מספר ההתנשלויות מ-5 עד רבים יותר, תלוי בטמפ'. הנשלים מוצאים ע"י הזחל מהנרתיק החוצה.
תגובת הזחל לאור היא שלילית, בעת החשיפה הזחלים מתכנסים אל תוך הנרתיק. הציבור וגם רוב המדבירים אינם יודעים לזהות את הנרתיקים במצב הזה כזחלים המזיקים, אלא מניחים שאלה הם גושי סיבים האופיניים לצמר המאוחסן בארון. לכן, הטיפול אינו מידי והנזק גדל בהתמדה. בטמפ' שאינה נמוכה הזחלים ניזונים באינטנסיביות רבה וגורמים נזק רב. עלולים להגדיל את משקל גופם עד פי 400. המזון הנאגר בתקופת הזחלים משמש גם את הבוגרים שאינם ניזונים. משך התפתחות הזחלים תלוי בעיקר בטמפ', אבל גם בטיב המזון שהוא בעיקר צמר ומוצריו. בטמפ' של 25 מ.צ ההתפתחות נמשכת כ-35 יום. לקראת ההתגלמות הזחל יורד מהאריג הנגוע לפינה שבמקום האחסון, הוא סוגר את הנרתיק כליל ומתגלם בתוכו. בטמפ' של 25 מ.צ ההתגלמות נמשכת כ-10 ימים. התפתחות מביצה לבוגר כאשר המזון זמין ומתאים כ-50-55 ימים, כנראה מקימים בתנאי האחסון 3-4 דורות בשנה. לעש הבגדים בונה הנרתיק יכולת להגדיל מאד את האוכלוסייה בפרק זמן קצר יחסית ולגרום לנזק ניכר. למעבדה הובאו מוצגים כמו סוודרים, שמיכות, שטיחים, עבודות אריגה אומנותיות נגועות והרוסות כליל. חישבו ומצאו שבאופן תיאורטי צאצאי זוג מבוגרים היוצרים כארבעה דורות בשנה מסוגלים לגרום נזק ל-20-40 ק"ג של צמר גולמי.
מניעה וטיפול בעש הבגדים
צמר נקי לבד אינו מהווה מקור תזונתי מספיק הדרוש לזחלים לגידול תקין. ההתפתחות תהיה איטית, רק דור אחד בשנה. לעומת זאת, צמר מלוכלך מזיעה, כתמי אוכל וכד', מספק את מרכיבי התזונה הנוספים כמו ויטמין B, הדרושים להתפתחות תקינה. חלק ניכר מהנזק נגרם לבגדי צמר מלוכלכים מתחת לבית השחי שם מצטברת הזיעה. חשוב מאד לאחסן בגדי צמר ומוצריו נקיים, כדי למנוע נגיעות של העש. באחסנה לזמן ארוך רצוי לארוז באריזות ואקום או שקיות פלסטיק למניעת הטלה על האריגים. את המוצרים המועדים לפורענות יש לאחסן במקומות שבהם הטמפ' נמוכה והם יבשים ונקיים, בעיקר משרידי צמר או חומר אורגני אחר. רצוי מאד שימוש בשואב אבק המבטיח איסוף של ביצים, זחלים או גלמים שיתכן ונותרו מאחסון קודם בחריצים או סדקים אחרים. עש הבגדים בונה הנרתיק עובר עם מוצרים באמצעות הסחר המקומי והבינלאומי, חשוב מאד לוודא שכל מוצר חדש המגיע למוזיאונים, ארכיונים, אוספים וגם לבתים פרטיים אינו נגוע. בכל מקרה, מומלץ למוזאונים ואוספים לאייד בתאי איוד מתאימים את המוצרים החדשים שהגיעו טרם אחסון.
כחלק מפעולות המניעה, קיימת חשיבות לניטור באתרי האחסון במטרה לזהות נגיעות אפשרית באיבה, טרם נזק בלתי הפיך. הניטור מתבצע בעיקר במקומות בהם מאוחסנים מוצרי מצמר, שטיחים או לעיתים גם עבודות אומנות שנעשו מצמר. את הנגיעות יש לחפש במקומות בהם מסתתרים הזחלים מאור, בין קפלי המוצר, בצד התחתון של שטיחים. סימני הנגיעות: חורים במוצר שצורתם מעידה שנפרמו ע"י הזחלים המושכים חוטים להזנתם והורסים את מבנה האופיני של האריגה או הסריגה. זיהוי עשים בוגרים המעופפים בחלל המחסן או ארון הבגדים. הנסיון מלמד כי בארונות או מקומות אחסון אחרים עלולים לבלות גם עשים בוגרים שאינם עשי הבגדים והם אינם מזיקי בגדים. כיוון שקשה מאד, גם לבעלי הידע בחרקים (האנטומולוגים), לזהות בוודאות את מיני העשים המעופפים באתרי האחסון, ההמלצה היא לנהוג כאילו יש חשד לנגיעות בעש בגדים, להמשיך בבדיקת המוצרים כדי להבטיח את הזיהוי הנכון, המאשר או השולל נגיעות עש בגדים. זיהוי הזחלים דורש מיומנות של המנטר, היודע להבחין בוודאות בין הנרתיקים בהם מסתתרים הזחלים בחשיפה לאור ולשיירים הרבים של סיבי צמר המצטברים באתרי האחסון.
קימות מלכודות פרומון ללכידת עש הבגדים, מלכודות אלה אמורות ללכוד רק את עשי הבגדים הבוגרים, הן מיועדות בעיקר לניטור באתרים שבהם מאוחסנת כמות גדולה של צמר ומוצריו. הן חשובות מאד באותם אתרים בהם מוצגים יקרי ערך. המוצגים הללו מאוחסנים בד"כ במוזיאונים ואוספים חשובים אחרים. המלכודות, בניגוד למוצהר על אריזתן, לא נועדו לקטול את אוכלוסיית עש הבגדים. חיסול המפגע מתבצע, כאמור, בטיפול בדרגות הצעירות ביצים זחלים וגלמים. רצוי להדגיש, למלכודות נטור בכלל יתרונות אבל גם חסרונות בולטים, יש לבדוק את המקומות הנכונים להצבתן, את מרחק המשיכה שלהן, פרק זמן הפעילות שלהן מוגבל. אבק וגורמי סביבה דומים נוספים, ישבשו או יגרמו להפסקת פעילותן, לכן אין לסמוך רק על ניטור באמצעות מלכודות ויש לבצע ניטור אנושי נוסף וקבוע באתרי האחסון. יש לתחזק תמידית את מערכת המלכודות, לבדוק אם הן עדין שמישות ולהחליפן מדי פרק זמן. השימוש במלכודות פרומון בארונות בבתים אינו מקובל או רצוי במיוחד, רק כאשר יש חשד להימצאות עשים בארון יכול המדביר להציבן. במלכודות הללו ילכדו רק עשי בגדים כהוכחה לנגיעות בהם.
פעולות ההדברה בארונות הביתיים מחייבות שיתוף פעולה בין בעלי הבית והמדביר, במידה ויש צורך בשימוש בתכשירי הדברה כימים. עם זיהוי ודאי של הנגיעות יש לפתוח לרווחה את הארונות כדי לחשוף את העשים הבוגרים לאור שיגרום למותם, את התאים הנגועים יש לרוקן מתכולתם. את המוצרים הנגועים יש לנער, להבריש ולחשוף לשמש. המהדרים גם יכבסו את המוצרים. הפעולות הללו מספיקות בדרך כלל לחסל את הדרגות הצעירות – ביצים, זחלים וגלמים. מכל הארון הריק יש לנקות ולשאוב היטב מכל חריץ. ריסוס באירוסול ביתי יספיק. בארונות או מחסנים גדולים מומלץ לבצע ריסוס בתכשיר מאושר ע"י מדביר מוסמך. במחסנים שבהם מאוכסנים כמויות גדולות מאד של צמר ומוצריו (במוסדות, בצבא וכד') והטיפול הפרטני אינו מעשי, ניתן לבצע הדברה של עישון או ערפול שיחדור אל בין הקפלים ככל האפשר. באתרים הניתנים לאטימה אפשר לאייד. איוד בתאי איוד או בבועיות אפשרי, אבל יש כמובן להשקיע מאמץ בהעברה של המוצרים. שימוש בטכנולוגיות חדישות של חימום מחסן נגוע אולי אפשרי, יש לודא שאין החום גורם נזק למוצרים. שיטה חדשה נוספת היא טיפול באמצעות אנוקסיה, יצירה של חוסר חמצן בתאי הטיפול. החזרת המוצרים לארון רק לאחר פרק הזמן הנדרש לאחר ריסוס, בהתאם לרשום בתווית התכשיר. טרם האחסנה רצוי לבדוק שוב שהמוצרים אכן לא נגועים.
מינים מאד דומים, אבל שונים, שכדאי להכיר
בבית על הקירות, מופיע לעיתים זחל דומה מאד לעש בונה הנרתיק הפעיל ביום. ניתן להבחין שהנרתיק בנוי מחלקיקי טיח או חלקיקים אחרים דומים. על כל אחד משלשת פרקי החזה לוח חום (ראה תמונה). מין זה השייך לאותה משפחה של העש בונה נרתיק ( Tineidaeהסוג Phereoeca sp.) אינו מזיק. השם העברי שניתן למין הזה, באתר חרקים באינטרנט הנו "עש הבית". במעבדה לאנטומולוגיה זכה לכינוי "עש הטיח".
יופי של מאמר. כתוב היטב, בהיר, מאיר עיניים ומועיל.
כמו כל המגזין עם השם הנפלא "קוטיקולה" (כן, אני יודעת מה זה קוטיקולה…)
תענוג להיות מנויה שלכם. כל הזמן אני לומדת.
היי , איך נפטרים מעש הבית?
תודה לך עמוס וילמובסקי. שותה בצמא את כל מה שיש לך ללמד.
ברהיטות, בפשטות וביעילות.
תודה על המאמר המעניין והמקיף.
רציתי לשאול: אני חוששת שבחדר הארונות שלי יש עש.
אם אני מוציאה את כל הבגדים, ומכבסת ב -30 מעלות. מרססת את המדפים והמגירות ב- k600 ומחזירה את הבגדים. זה יכול לפתור את הבעיה? או שנדרשת כביסה בחום יותר גבוה
רצוי לכבס בטמפ' של 40 מעלות ולבצע שאיבה יסודית בארון.
אני מחפשת המון זמן מידע על זה, והמאמר נתן לי מידע רב, אך עדיין משאיר אותי עם השאלה- איך הם "נולדים" מלכתחילה? אותם יצורים נמצאים משום מה אצלי בשרותים, כל ערב אני מוצאת על הרצפה בין שניים לשלושה ואני מוציאה אותם.. אבל איפה הם מגיעים? כי פרפר כפי שאני רואה בתמונות אני לא רואה בבית… זה משגע אותי… מאיפה הם צצים?? מה שכן יש לי מין פרפרים קטנטנים שחורים שמדי פעם אני רואה והורגת אותם עם "מחבט" חשמלי…. מפחדת לעשות ריסוס כי יש לי כלב בבית…. יש מה לעשות?
יש לי בדיוק את אותה הבעיה כמו של ענת. מה עושים?
ענת ואורית
לפי התיאור, לא נראה שהנכן סובלות מעש הבגדים.
נשמח לקבל פרטים נוספים על החרקים בהם אתן נתקלות.
ניתן גם לפנות דרך קבוצת "שאלות ותשובות על הדברה" בפייסבוק.
יש לי על הקירות במיוחד במקלחת ובשירותים.. הם יוצאים מהחריצים.. והיום הגיעו לחדרים!!! מטיילים על הקירות ממש יצורים דוחים משיגי גבול נועזים!!! מה עושים נגד???
מזומנת לשלוח צילומים של משיגי הגבול ל info@cuticula.co.il
האם עש הבגדים ועש הבית זה היינו הך
ואיך זה מראה
עש הבגדים הוא מין אחד מתוך מינים שונים ומגוונים של עשים. ישנם עשים בוני נרתיק המופיעים על קירות הבית, יתכן ואתה מתכוון אליהם. עשים אלה אינם מזיקים לטקסטיל או אריגים/בגדים
היי, ראיתי
בבית שני פרפרים קטנים שחורים. חשבתי שזה יתושים . הצלחתי להרוג אותם ולא יצא דם. זה עש הבגדים?הצלחתי להרוג אותם ולא יצא דם. זה עש הבגדים?
סביר להניח שלא
היי, האם עש הבית מזיק? ואיך נפתרים מעש הבית? מוצאת לפעמים באמבטיה או ע"ג קירות הבית.
שלום רחל
קיים סוג של עש בונה נרתיק בלתי מזיק המופיע על קירות באזורים לחים בבתים ומרתפים.
ניתן להסיר ידנית את הנרתיקים או לשאוב אותם. לדאוג לאוורור טוב של המקום. אם הבעיה נמשכת יתכן ונדרשת פעולת הדברה.
נשמח לייעץ ולנסות לספק פתרונות נוספים.
מוזמנת ליצור קשר 0765437473
יש לי לאחרונה בגדים שיוצאים מכביסה עם כתמים אפורים בהירים שלא יורדים אף פעם , שמעתי זה סוג של עש , זה נכון ??
יש לציין שלא נתקלתי בשום מעופף או זחל כפי המתואר פה ?
מה זה יכול להיות ואיך נפטרים מזה ?הם גם לא מחוררים הם רק מכתימים ,
שלום יהודית
לא נשמע כמו בעיית מזיקים או עשים
הבנתי שזה כן סוג של מזיק כלשהוא וההסבר שקבלתי מבעל נסיון , זה שהביצים של החרק נכנסים לבגדים (בעיקר כותנה ) ובכביסה נמסים ומכתימים , יכול להיות דבר כזה ? ,
הכתמים נעלמים לאחר טיפול ב K 600 בארונות וגם ע"י נפטלין .
ז"א שזה לכאורה חייב להיות מזיק כלשהוא , ידוע לכם על משהו כזה ?
אני רואה עש הולך על הרציפה ועל הקירות האם הם מזיקים לבגדים
שלום רותי. ישנם סוגים רבים של עשים. רובם אינם מזיקים לבגדים.
במאמר נכתב הרבה על אריגים מן החי ועל צמר. האם הוא פוגע גם באריגים מכותנה? ואם לא – אז מה כן יכול להיות ההסבר לתופעה של חורים בבגדים ממאה אחוז כותנה?
שלום הדר, עש הבגדים בהחלט עלול לפגוע באריגים עשויים מכותנה.
היי
שמתי לב שיש לי בבית עש עם נרתיק וראש שחור שמטייל על הקירות.
לאחר מספר ימים מצאתי גם בחדר ארנות
האם מדובר בעש הטייח או עש הבגדים?
ומה ניתן לעשות נגד?
הבדל מובהק בין עש הבית לעש הבגדים הוא קיום לוחות חומים על כל אחד משלושת פרקי החזה הראשונים בעש הבית. בקישור יש תמונות. https://bit.ly/2XtxpKY
הבדל מובהק בין עש הבית לעש הבגדים הוא קיום לוחות חומים על כל אחד משלשות פרקי החזה הראשונים בעש הבית. בקישור ניתן לצפות בתמונות של שני סוגי העשים https://bit.ly/2XtxpKY
יש לי עש שנראה כמו עש הטיח בתאור כאן שנמצא בשרותים ובאמבטיה האם יש קשר והאם יש לי צורך כעת לבדוק את ארונות הבגדים ובכל מקרה איך אני יכול להיפטר מהחרק הזה?
תודה רבה על הכתבה מאוד ברור ומסודר.