פרוקי רגליים מטרידים - צבתנים, צרצר הבתים, ערצב הגינה, כידן
עמוס וילמובסקי, גמלאי המעבדה לאנטומולוגיה משרד הבריאות
כתבה שלישית בסדרת הכתבות – 'פרוקי רגליים מטרידים'. 4 חרקים שונים לחלוטין בגודלם, מראם ובתי גידולם המזדמנים מפעם לפעם לאזורי מגורים ומטרידים במראם המאיים ובקולותיהם.
הצבתן הנקוד
בפי העם נקרא 'חיית המספריים'. אורכו 16-26 מ"מ בקצה גופו צבת בולטת המשמשת כמכשיר הגנה, כאמצעי סיוע לטריפה ופרישת כנפי התעופה, המקופלות תחת כנפי חפיה קצרות מאד. הצבתן חי במקומות לחים בטבע ומשתכן גם בבתים במקומות רטובים. ניזון מהחי וגם מהצומח. נמצא במספר מקרים על כביסה רטובה תלויה. אינו מזיק לאדם, הצבת נראית מפחידה, אבל אינה מכאיבה כלל לבן אנוש.
צרצר הבתים
הצרצר נפוץ בכל הארץ, מאכלס בתי גידול לחים תחת אבנים סדקי קרקע וכד'. ניזון בעיקר מחומר צמחי וגם מהחי. פעיל לילה. איבר הצרצור בכנפיים הקדמיות (כנפי החפיה). איבר השמע בשוק הרגלים הקדמיות. לנקבה צינור הטלה ארוך. בגלל נגינתו של הזכר, זיכה אותו ביאליק בתואר 'משורר הדלות'. השמעת הקול נועדה למשוך את הנקבה לליל אהבה. אבל "הנגינה" עלולה לטמטם את דרי הבית.
הצרצרים חודרים לבתים לעתים נדירות בלבד, אך מטרידים מאד גם כאשר מתמקמים בגינות. כבר שנים רבות לא נרשמו במעבדה לאנטומולוגיה של משרד הבריאות מקרים של צרצרים מטרידים. ההתרשמות היא שהם נעלמו מאזורים מיושבים בגלל השינויים הסביבתיים הנגרמים מהבניה, סלילת כבישים וכד' שמונעים אתרי מחיה מתאימים. זיהוי משוער של מיקום הצרצר לפי הצרצור מאפשר טיפול הדברתי בסביבה הזו, בתקוה שאכן זהו מיקומו של המטריד.
ערצב הגינה (Gryllotalpa gryllotalpa)
חרק גדול שאורכו 40-65 מ"מ בעל רגלים קדמיות לחפירה. חופר וחי בקרקע, ניזון משורשי צמחים, פקעות וכד'. גורם נזק לחקלאות וגינות הנוי. נגינת הזכרים משמשת למשיכת הנקבות. מיטיב ללכת על הקרקע וגם לעוף ולשחות, לכן נקרא בערבית כלב מים ומוכר כך גם בין הגננים.
הבוגר מופיע בחודשים יוני – אוגוסט. פעיל בלילה בחוץ ונמשך גם לאור הבתים. מטריד כאשר מתמקם בגינות וגורם נזק לצמחים. 4-5 חודשים נמשכת התפתחותו מהטלת ביצים בקינים שבקרקע עד הופעת הבוגרים. ההדברה היא תפקידם של הגננים. פרטים שנלכדו הגיעו למעבדה האנטומולוגית של משרד הבריאות לזיהוי וקבלת מידע.
כידן צהוב (Dorylus fulvus)
הנמלה הגדולה ביותר בארץ. אורך הזכרים מגיע לגודל של 30-35 מ"מ. הם גדולים פי 2-3 מהפועלות שאורכן 2.5-11 מ"מ. המלכה גדולה מאד ואורכה כ-50 מ"מ, חיה בקן עמוק שבקרקע, אבל אינה יוצאת ממנו למסע כלולות. אין מידע על דרך ההזדווגות.
כנראה שייסוד קינים חדשים נעשה ע"י קבוצת פועלות העוזבות את הקן יחד עם המלכה ובונות קן חדש. בקן הישן עולה לשלטון מלכה צעירה. הזכרים מעופפים בלילות הקיץ, נמשכים לאור המנורות בדירות או במבנים המוארים בלילה, כמו מאפיות או מפעלים אחרים.
מופע המוני של זכרי כידן צהוב דווח במשך השנים ממספר ישובים והטריד מאד את התושבים. הפועלות יוצאות אל פני האדמה בשעות הלילה לחפש טרף להזנת הקן.