פריצת דרך בריאותית: הנחיות להדברה במוסדות חינוך לילדים
אנו שמחים לבשר שלאחר מאמצים רבים, הושגה הסכמה בין המשרד להגנת הסביבה לבין משרד החינוך, משרד הבריאות, משרד החקלאות ומשרד העבודה – על הנחיות להדברה של מזיקים ועשביה במוסדות חינוך, לשמירה מרבית על בריאותם של הילדים השוהים בסביבה זו וכן של אנשי הסגל במקום.
לאחר מספר אירועים בהם הדברה שבוצעה באופן לא מקצועי או לא חוקי במוסדות חינוך לילדים גרמה לנזקים שונים, ביניהם צורך בניקוי למניעת סיכון בריאותי של תלמידי המוסד החינוכי וחברי הסגל במקום, יוצא המשרד להגנת הסביבה בהצהרה כי חומרי הדברה הינם מסוכנים לאנשים ולסביבה ולכן חובה לעשות שימוש בתכשירי הדברה מאושרים בלבד ובהתאם להנחיות הרשומות על גבי תוויות החומרים.
בנוסף, ההצהרה כוללת הנחייה לביצוע פעולות הדברה במוסדות חינוך לילדים תוך הקפדה מיוחדת על זהירות בשל אוכלוסיית הילדים הפוקדת מוסדות חינוך ברמה יומיומית. ילדים מהווים קבוצת סיכון מיוחדת בעלת רגישות גבוהה לרעלים, בעקבות משקלם, הימצאותם בתהליך התפתחות וגדילה, מאפיינים פיזיולוגיים ונשימתיים המאפיינים אותם, והתנהגותם, במיוחד בגיל הרך, הכוללת מגע נרחב עם משטחים הבאים במגע עם חומרי ההדברה, כמו רצפות, ארגזי חול ועוד.
פריצת הדרך הבריאותית של הסכמה זו נובעת, בין השאר, מהאיסור הנכלל בהנחיות מביצוע כל ריסוס של עשביה בקרבת תלמידים, ולא רק הימנעות מריסוס של ראונדאפ או תכשירים דומים, זאת לאחר שחלק מהמדבירים התברואיים המודעים לנושא לא יישמו הנחייה זו.
יישום הנחיות אלו יביאו להפחתה משמעותית של חשיפת תלמידים בגילאים השונים לחומרי הדברה ויהווה מענה להורים כה רבים הפונים בדאגה וחוסר אונים למחוזות השונים בקריאה להפחית, לפקח או לעצור את השימוש בחומרים להדברת עשביה בקרבת ילדיהם בגני ילדים ולא רק.
ההנחיות נכתבו בהתייעצות גם עם מנהל אגף הבטיחות הארצי במשרד החינוך ומפקח החקלאות הארצי במשרד העבודה.
ההנחיות החדשות להדברה במוסדות לימוד לילדים
ניטור מקדים – לפני כל ביצוע של פעולת הדברה יבוצע ניטור מקדים, כשלב הכרחי הנועד לוודא את קיומם של מזיקים במקום, זיהוי של סוג המזיק והרכבת תכנית הדברה המותאמת למקום, למזיק ולרמת הנגיעות. בחינה מקדימה – לפני ביצוע הדברה יבדוק המדביר האם נסיבות המקרה מאפשרות לנקוט בפעולות מניעה או באמצעים שאינם דורשים שימוש בחומרי הדברה, לסילוק המזיק. במידה וכן, מזמין ההדברה יעודכן בכך ולא תבוצע הדברה במקום. רק במידה ונשללו אפשרויות אלו, ימשיך המדביר לביצוע ההדברה.
תכנית הדברה – לפני ביצוע ההדברה תורכב תכנית הדברה, אשר תקבע מהם המקומות בשטח מוסד החינוך הדורשים שימוש בחומרי הדברה. בכל מקרה, לא ייעשה שימוש בחומרי הדברה במקומות אליהם יש לילדים גישה. עוד תקבע התכנית את התכשיר המתאים להדברה, בהתאם לסוג המזיק הספציפי ולהיקף הנגיעות. התכנית תיקח בחשבון גורמים כמו קרבה של מקורות מזון לאזור ההדברה, למניעה של הרעלת מזון, חשיפה של ילדים ובעלי חיים רגישים לחומרי ההדברה ועוד.
סדר וניקיון – לפני כל ביצוע של פעולת הדברה, יבוצעו פעולות ניקיון וסדר בתוך המבנה ומחוצה לו. לא יבוצע ריסוס של חפצים ומשחקים, כגון אופניים, ספרים, עגלות ועוד.
פיתיונות לפני ריסוס – במידת האפשר, תבוצע הדברה בצורת שימוש בפיתיונות, כמו ג'לים לתיקנים או נמלים בתוך המבנה, תיבות האכלה למכרסמים, גרגירים לנמלים מחוץ המבנה ועוד. רק כאשר לא ניתן לבצע הדברה באמצעות פיתיונות, תבוצע הדברה באמצעות ריסוס.
ריסוס בהתאם לתוצאות הניטור – במקרה של הדברה באמצעות ריסוס, הוא יבוצע רק במוקדי הנגיעות שאותרו בניטור המוקדם ולפי שיקול הדעת המקצועי של המדביר. לא יבוצע ריסוס כולל בשטח, אלא אם כן נמצא לכך הכרח בניטור המוקדם. בנוסף, ההדברה תבוצע תוך שאיפה לצמצום השטחים המרוססים בחומרי הדברה.
מועד ההדברה – ריסוס של חומרי הדברה לא יבוצע בזמן שהילדים נוכחים במוסד החינוכי, אלא בסופי שבוע או בימי חופשה בלבד. במקרה של הדברה באמצעות פיתיונות, אין מניעה מביצוע ההדברה באמצע השבוע ובשעות הפעילות של הגן, במידה והפעולה מתבצעת בהתאם להנחיות המופיעות על תווית מוצר ההדברה.
במקרים חריגים בהם אין ברירה מביצוע הדברה באמצעות ריסוס באמצע השבוע, מנהל המוסד החינוכי יגדיר את זמן כניסת תלמידים למוסד בהתאם להנחיות המקצועיות של המדביר ולהנחיות הרשומות על גבי תווית תכשיר ההדברה תחת הכותרת "זמן כניסה מחדש".
תכשירים מאושרים – הדברה תברואית תבוצע אך ורק באמצעות תכשירים רשומים המאושרים על ידי המשרד להגנת הסביבה.
הדברה של נגעים בצמחיה – תבוצע אך ורק באמצעות תכשירים רשומים המאושרים על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר. רצוי להשתמש ככל האפשר בתכשירים מוכנים לשימוש, אשר לא דורשים מיהול.
אין להשתמש בקוטלי עשבים להדברת עשבייה – טיפול בעשבייה יבוצע באמצעים מכאניים בלבד, כמו עקירה, כיסוח ועוד.
הדברת מכרסמים באמצעות פיתיונות רעילים – תבוצע בשטח המוסד החינוכי בתכשירים תברואיים בלבד. תכשירים אלו ייושמו בתיבות האכלה בלבד, תוך מיפוי מיקום התיבות.
לא תבוצע הדברה של חומרים הפעילים הבאים – בשטח המוסד החינוכי: זרחנים אורגנים, קרבמטים. לא ייעשה שימוש בחומרים פעילים אלו – לא בריסוס ולא בכל שיטת יישום אחרת.
יישום חומרי הדברה – יבוצע באישור הגורם אחראי ברשות המקומית בלבד ובתיאום עם מנהל המוסד החינוכי. מומלץ לצרף העתק של התווית לטופס אישור ביצוע עבודת ההדברה.
המדביר יכוון את עיקר פעולות ההדברה כנגד מקור המפגע – כך, לדוגמא, להדברה של תיקן אמריקאי יש לבדוק ראשית את מערכת הביוב ובמידת הצורך, להדביר את התיקנים המתרבים בה; להדברה של נמלים יתמקד המדביר בפגיעה בקיני הנמלים, בין אם באמצעות פיתיונות או ריסוס ישיר לתוך הקן; להדברה של מכרסמים יתמקד המדביר בקשר בין המבנה למזיק ויכלול מניעה של מקורות מים, מזון ומחסה מהמזיק.
יומן ביצוע – מזמין ההדברה ידרוש ויקבל מהמדביר – לפני ביצוע ההדברה – מידע לגבי טיב ההדברה, כולל שם התכשיר אשר ייעשה בו שימוש, הסיכונים הכרוכים בהדברה, היעילות הצפויה שלה והפעולות שיש לבצע לפני תחילתה, במהלכה ולאחר השלמתה, כולל בהתאם להנחיות הרשומות על גבי תווית התכשיר. לאחר ביצוע ההדברה, יקבל מזמין ההדברה מהמדביר העתק מפנקס רישום פעולות ההדברה, הנקרא "יומן ביצוע פעולות הדברה", ובו כל המידע שפורט כאן.
תסמינים רפואיים – בכל מקרה של הופעת תסמינים רפואיים או חשד לתסמינים אלו בעקבות ההדברה בקרב אנשים הנמצאים בשטח המוסד החינוכי, כולל בחילות, סחרחורות, כאבי ראש, חולשה ועוד, יש לפנות מיד לטיפול רפואי. בנוסף, יש לפנות מיד לרשות הארצית לכבאות והצלה, לעדכן את מוקד הסביבה במשרד להגנת הסביבה בטלפון 6911* ואת המרכז הארצי למידע בהרעלות בבית החולים רמב"ם בטלפון 04-8541911.
טופס אישור ביצוע עבודת הדברה תברואית במוסד חינוכי – על כל מדביר המוזמן לבצע עבודת הדברה במוסד חינוכי למלא טופס ייעודי בנושא במלואו ולהעביר אותו לאישור האחראי ברשות המקומית. רק לאחר קבלת אישור האחראי ברשות המקומית, רשאי המדביר לבצע את עבודת ההדברה.
שתהיה לכולנו שנת לימודים בריאה ומהנה.
במוסדות חינוך יש למסד מתן שירותי ניטור ובקרת מזיקים קבועים בתדירות של אחת לחודש בחודשי החורף ופעמיים בחודש בחודשי האביב והקיץ.קריאות חריגות למתן שירות מקצועי אינן יעילות בעיקר לאור העובדה שבמוסדות חינוך רבים מצוי מזון המהווה מקור משיכה למזיקים וזאת בנוסף שבימי פגרה מזיקים מתנחלים בחצרות ובאולמות הפנימעים.חייב להיות ניטור רציף ולא מזדמן לכיבוי שריפות