פרעושים, קרציות וחיות המחמד שלכם - פינתה של הוטרינרית ד"ר ברקו
חשוב להדגיש לפני הכל, שימים חמים בהם בעלי החיים ואנחנו עדיין לא מאוקלמים לטמפרטורות עשויים לגרום לקשיי נשימה ואף מכות חום בפעילות גופנית מאומצת. אנא בצעו פעילות באיזורים מוצלים בלבד שתו הרבה מים וכמובן תנו גם לחברים על ארבע והימנעו מהליכה על אספלט רותח.
הטבע סביב כבר מלבלב ומוריק ומקרים ראשונים של קדחות קרצית והכשות נחש כבר הספיקו להגיע למרפאה. החורף השנה היה מאד קיצוני ואפילו מזה של שנה שעברה. הוא אופיין בימים קרים מאד וימים חמים מאד ורבים. הגורם הזה בשילוב עם העובדה שסביב ובתוך ישובים רבים נבנות הרחבות והקרקע נהפכת עשויים להביא לעלייה משמעותית בכמות החרקים בכלל ובכמותם של הפרעושים והקרציות בפרט. התחלת הקיץ עם מושבות מצומצמות יכולה לסייע מאד לקיץ שקט ובטוח ולכן אני ממליצה מאד בימים אלה של סוף הגשמים לבצע ריסוס של הסביבה והבתים. עדיף כמובן להביא מדביר מקצועי לשם כך. יש ליידע את המדביר מראש על נוכחותם של מיני בעלי החיים הקיימים בביתכם.
בנושא הטיפול האישי לבעלי החיים ניתן להשיג במרפאה "ברבקטו" – כדור יעיל כנגד פרעושים וקרציות לשלושה חודשים לכלבים ואמפולה לטפטוף על העורף לחתולים בגדלים שונים. בנוסף קיים מגוון איכותי ויעיל של חומרים ותיקים, כל משפחה בהתאם לצרכיה אשמח לייעץ ולעזור.
קרצית הכלב– (Rhipicephalus Sanguineus)
נמצאת על כלבים, בקר, צאן חתולים ואף עופות.
גורם מעביר של מחלת קדחת הקרצית (ארליכיה קאניס) המחלה השכיחה בכלבי בית בישראל. במחלה מועבר טפיל הדומה לחיידק אשר גורם לפגיעה בטסיות הדם של הכלב ועל ידי כן מביא לפגיעה חמורה בקרישת הדם. המחלה היא פרוגרסיבית, כלומר מתקדמת ומביאה לפגיעה עד הרס מוחלט של מוח העצם של הכלב. מספיקה עקיצה של קרצית אחת, גם ללא הישארותה על גוף הכלב על מנת להדביק במחלה. הטיפול במחלה ממושך, הוא אורך 3 שבועות של טיפול אנטיביוטי בדוקסילין. עדיף למנוע על ידי טיפול קבוע ויעיל נגד קרציות. בבעלי חיים קטנים/צעירים/עם בעיה חיסונית יכולות קרציות לגרום לאנמיה קשה גם ללא קדחת קרצית עקב מציצת כמות דם גדולה מבעל החיים.
פרעוש החתול – (Ctenocephalides Felis)
קיים בכלבים, חתולים ובאופן כללי בבעלי חיים בעלי שיער צפוף. גורם מעביר של מחלת המברטונלה לחתולים, טפיל אשר פוגע בכדוריות הדם האדומות וגורם לאנמיה קשה. הטיפול הוא תרופתי על ידי אנטיביוטיקה. פרעושים הם הגורם הראשון בשכיחותו בארץ כגורם אלרגיה לכלבים, הדבר מתבטא בגירוד עז, הקרחה עד פגיעה מכנית בעור כולל פציעה ומוגלה בעיקר באזור שורש הזנב. הטיפול הוא על ידי מניעה בלבד.
בנוסף להיותם מטרד אשר גורם לגירוד עז ומציצת דמו של הכלב או החתול, פרעושים הם מעבירים של תולעים שטוחות לכלבים וחתולים. תתכן הדבקה של ילדים בעיקר ובעלי מערכת חיסון חלשה בתולעים שמקורם בכלבים או חתולים.
מניעת פרעושים מתבצעת על ידי טיפול מניעתי קבוע ויעיל. בשל האמור, במקביל להימצאותם של פרעושים, יש להקפיד על טיפול נגד תולעים מסודר לכלבים ולחתולים גם מעבר למועדי הטיפול התקופתי.
טוואי התהלוכה/ תהלוכן האורן
זחל יפה למראה שמגע בו גורם לשערותיו לשחרר חומר היוצר תגובה אלרגית חריפה באדם ובבע"ח. יש להמנע מכל מגע עם זחלים אלה. הדברה מניעתית מתבצעת בעצי האורן בחודשי הסתיו. הימצאות זחלים בחודשי האביב מחייבת התייחסות באמצעות גידום וסילוק תטולות מענפי העץ, הרטבת הקרקע תחת העץ והרחקת אנשים ובע"ח מהסביבה. ילדים וכלבים בעיקר נמשכים לגעת בזחלים אלה ההולכים בטור ארוך וצבעוני. בכלבים נצפה בעיקר לבעיות סביב הפה והלשון. במידה ונוצר מגע אין לגעת ביד, יש לבצע שטיפה מהירה של חלל הפה עם מים נקיים ולהגיע בהקדם למרפאה ,כיוון שהתגובה מיידית, ועשויה להביא להתנפחות מהירה של הלשון ובעקבותיה בעיות בנשימה. במקרים קשים נוצר נמק של האיזור בו נגע הזחל היכול להביא לקטיעה חלקית של הלשון.
הכשות נחש
ההכשות באזורינו נגרמות כמעט באופן בלעדי על ידי נחש הצפע – נחש השכיח בארץ כולה. מקומות המסתור המועדפים על נחשים הם מקומות מוצלים וקרירים בהם הם יכולים לנוח במהלך שעות היום החמות ולאסוף כוחות לקראת היציאה לחיפוש טרף משעות הצהריים המאוחרות ועד הלילה. לפיכך, כדי לנסות להימנע מנוכחות של נחשים יש להקפיד לפנות מהחצרות גרוטאות ופסולת אשר יכולים לשמש כמסתור. יש לקחת בחשבון כי רוב ההכשות מתבצעות בשעות חיפוש הטרף של הנחשים – שעות אחה"צ המוקדמות ולא בשעות הבוקר. הכשות נחש בכלבים יכולות לגרום לתמותה גבוהה במידה והן אינן מטופלות. 30% מהכלבים עשויים לשרוד את ההכשה כתלות במיקומה, כמות הארס שהוזרקה, מצבו הבריאותי של הכלב ועוד. יש להדגיש כי ההכשות בתחילת העונה הן הקשות ביותר גם כאשר מדובר בהכשה בודדת אחת, כיוון שבתקופה זו כמות הארס המוזרקת בכל הכשה היא גדולה יותר ומביאה עמה נזק גדול יותר לכלי הדם ולמצבו הכללי של הכלב.
סימנים להכשות
- נפיחות ההולכת וגדלה בעיקר באזור הפנים והרגליים הקדמיות. כלבים הם סקרנים מטיבעם ובאים לחקור את בע"ח העומד מולם ולכן לרוב ההכשות יתבצעו באזורים אלה.
- נקודה או מספר נקודות אדומות מדממות או מפרישות שיסמנו את מיקום כניסת השיניים של הנחש. מראה דומה יכול להתקבל כתוצאה מעקיצה של חרק, אולם במקרים אלה ההתנפחות תהיה פחות דרמתית והסימנים הנלווים עשויים להיות פחות משמעותיים.
- ההתנפחות הגדולה יכולה להביא לבעיות משניות במערכת הנשימה עקב לחץ הבצקת על קנה הנשימה.
- נזקים משניים מאוחרים יותר ייגרמו לאחר ההכשה עקב כניסת הארס לדמו של בעל החיים. תוך 24 שעות תתכנה תופעות של אבדן קרישת דם עקב תכולה גבוהה של חומרים נוגדי קרישת דם – חומרים הפוגעים במבנה כלי הדם וחומרים רבים נוספים הגורמים לפגיעה כללית ומתמשכת בלב וכלי הדם.
מה עושים אם בעל החיים הוכש?
- בכל מקרה בחשד להכשה יש לנסות כמה שפחות לטלטל את בעל החיים.
- יש ליצור קשר מיידי עם המרפאה.
- סימני ההכשה והפגיעה במרכיבי הדם הולכים ומחמירים עם הזמן ולכן עדיף לתת טיפול ראשוני מהיר ככל הניתן גם אם הכלב נראה ומתנהג כרגיל למעט הנפיחות בשעות הראשונות מיד לאחר ההכשה.
- הטיפול בהכשות במרפאה כולל מתן נוזלים לווריד, הזרקת חומרים נוגדי אלרגיה, מתן אנטיביוטיקה מניעתית, הזרקת נוגדנים כנגד הארס הספציפי (אנטי ונום) ובמקרים קשים מתן מנות פלסמה וטיפול בבעיות אי קרישת דם.
אמאל'ה נחש!
במקרה של זיהוי נחש החשוד כארסי בקרבת מגורים, יש להתרחק מהמקום תוך כדי שמירת קשר עם עין איתו. במקביל יש להזמין לוכד נחשים מורשה.
הפגיעה בנחשים, גם הארסיים, אסורה על פי חוק! לוכד הנחשים מחוייב לשחרר את הנחש בטבע באזור בטוח המרוחק ממגורים.
חשוב להדגיש – בארץ נפוץ מין של נחש הנקרא "זעמן המטבעות" הדומה מאד לצפע. מין זה אינו ארסי או מזיק, להיפך, יש לו חשיבות רבה בהדברה ביולוגית ובשמירה על המאזן האקולוגי בשדות ובבר. יש להמנע מפגיעה בנחשים אלה עקב הבלבול בינם לבין הצפע.
בזעמן השרטוט על הגב הוא של מטבעות נפרדים בעוד שבצפע המטבעות מחוברים למעיין קו זיגזג רציף.
בברכת אביב שמח !
הרבה טיולים וטבע עם החברים על ארבע, שימרו עליהם ועל עצמכם ושנפגש רק לטיפולים שגרתיים.
ד"ר ורד ברקו מרפאה וטרינרית אשרת