רישיון להדביק
הצעת החוק מלכודות דבק שעברה בקריאה שניה בפרלמנט הבריטי מגבילה את השימוש במלכודות.
רק מדבירים בעלי רישיון שימוש מיוחד יורשו להשתמש במלכודת למטרת שמירה על בריאות הציבור ובטיחותו. בישראל לא סופרים את המדבירים המקצועיים שמסתכלים לחולדות יום יום בעיניים ולא מנצלים את כישוריהם וניסיונם לטובת שמירה על בריאות הציבור ובטיחותו.
'על אף נחיצותה של בקרת המזיקים, באחריותנו להשתמש בשיטה ההומנית ביותר על מנת למנוע סבל מיותר של בעלי חיים. חולדה שנתפסה במלכודת דבק תסבול מגסיסה איטית וכואבת, דבר לא מקובל, כאשר שיטות הדברה אחרות זמינות לשימוש. מלכודות דבק אינן לוכדות רק מכרסמים. בעלי חיים אחרים נפגעים או מתים על ידן – חתולים, ינשופים, עטלפים, גורי שועלים וקיפודים. זהו לבטח הזמן לשים סוף לשימוש במלכודות הבלתי הומניות והבלתי מדויקות האלה.'
את הדברים האלה אמרה ג'יין סטיבנסון חברת הפרלמנט הבריטי בחודש יוני האחרון בדיון שנערך במסגרת הצעת חוק לאיסור שימוש במלכודות דבק באנגליה.
כבר בינואר 2017 פרסם ארגון המדבירים הבריטי ה BPCA קוד שימוש במלכודות הדבק למכרסמים במסגרת האמנה לניהול בקרת מזיקים. הקוד מפרט רשימה של כללים והנחיות שמטרתם מצד אחד לאפשר שימוש מקצועי במלכודות הללו, במקומות רגישים ובמקרים בהם שיטות אחרות אינן מתאימות ומצד שני לצמצם למינימום את הפגיעה ברווחת בעלי חיים. מבין הכללים השונים קיימת דרישה למינוי כונן אשר במקרה הצורך יוזעק בזמן אמת לצורך בדיקה וטיפול במלכודת או במכרסם שנלכד; דרישה לתיעוד ורישום קפדני של מיקומי המלכודות; ביצוע בדיקה אחת ל-12 שעות. המתה של מכרסמם על-פי הקוד הבריטי תתבצע רק ע"י מדביר שעבר הכשרה מתאימה.
בעקבות הצעת החוק קיים הארגון הבריטי דיאלוג פנים ארגוני, גיבש דעה בנושא וקבע שאיסור השימוש במלכודות הדבק לקהל הרחב יכול לעשות רק טוב לענף במידה ויינתן רישיון שימוש מיוחד למדבירים. מתוקף כך פעל הארגון מול הפרלמנט הבריטי וגופים אחרים על מנת להחריג את חוק איסור השימוש במלכודות למדבירים בלבד וכל זאת לטובת שמירה על בריאות הציבור.
בנובמבר האחרון עברה הצעת 'חוק מלכודות הדבק' בקריאה שניה בפרלמנט הבריטי. ההצעה מכילה פרק מיוחד המוקדש לרישוי שימוש במלכודות ע"י מדבירים למטרת שמירה על בריאות הציבור ובטיחותו.
בישראל הקטנה שלנו כמו במדינות רבות בעולם, מתנהל מאבק מתמשך של ארגוני זכויות בעלי חיים כנגד מלכודות הדבק. הארגונים טוענים כי יש לאסור כליל את השימוש במלכודות הדבק הגורמות לצער בעלי חיים. לאחרונה יצא המשרד להגנת הסביבה בפעילות הסברה לציבור הרחב שמטרתה צמצום הצריכה והשימוש במלכודות דבק והחלפתן במלכודות קופסה רב-פעמיות, שלטענתם אינן גורמות סבל לבעל החיים. במשרד אמרו כי מלכודת הקופסה המוצעת היא חלופה יעילה, חסכונית ומעשית, היא נגישה לציבור ומאפשרת שחרור של המכרסם הלכוד מבלי להזיק לו.
בואו נשים רגע בצד את אמות המידה לפיהן מודד המשרד להגנת הסביבה את סבל המזיק שהביא למותם של מיליוני אנשים ברחבי העולם, הלא הוא החולדה, ומוגדר על ידו בחוק כמזיק תברואי. בואו נצא מתוך נקודת הנחה שקיים צדק כלשהו ברצון הפרלמנט הבריטי לרישוי מלכודות הדבק לשימוש מדבירים בתנאים מסוימים. במדינה דמוקרטית, נאורה הדוגלת בשיח וריבוי דעות, הייתי מצפה מהמשרד האמון על חוק הסדרת העיסוק בהדברה תברואית ועל חוק צער בעלי חיים לפנות לנציגי ארגון המדבירים הישראלי, לשמוע מאלה שמסתכלים יום יום לחולדות בעיניים מה דעתם על מלכודות הדבק, מה דעתם על האבקות האנטיקואגולנטיות המוצאות משימוש ומה דעתם על קיבוע תחנות ההאכלה למכרסמים.
התאכזבתי מאוד בשבוע שעבר לשמוע את נציגת אגף הגנת בעלי חיים במשרד להגנת הסביבה בהשתלמות למדבירים בנושא מכרסמים בתל אביב. קיוויתי שהנציגה הנכבדת שהתבקשה לדבר על קמפיין מלכודות הדבק תחדש משהו למאות המדבירים שישבו מולה, שתביע איזשהו רצון לקיים דיון מקצועי, לשמוע ולהשמיע. אבל היא העדיפה לדקלם את הקמפיין 'הבלתי נתפס' שכולם שמעו כבר עשרות פעמים ברשתות.
אני מאחל לוועד ארגון המדבירים הישראלי המייצג מאות אנשי מקצוע שאמות המידה שלהם אינן נופלות מאלו של היושבים במשרדים וכותבים קמפיינים, שיצליח להשמיע את קולו בפני מקבלי ההחלטות וייצג בכבוד, בנאמנות ובמקצועיות את העוסקים בבריאות הציבור ובטיחותו.
טל ויינברג
עורך, קוטיקולה מגזין ההדברה הישראלי
מקורות: