שנה חדשה – הכנת תקציב שנתי
שנה חדשה היא הזדמנות לבצע חשבון נפש בעסק ולנצל את תקופת החגים להכנת תקציב שנתי. מעטים המדבירים אשר עובדים בכפוף לתקציב שנתי – וחבל, מכיוון שגם כשמדובר בעסקים קטנים, לתכנון התקציבי יש משמעות קריטית והוא יכול להוות את ההבדל בין הצלחה כלכלית לכישלון.
המושג תקציב שנתי זר למרבית בעלי העסקים הקטנים. מרבית המדבירים עסוקים בהתנהלות היום-יומית ולא טורחים לחשוב קדימה ולעסוק בתכנון ארוך-טווח. בעסק קטן מרבית התהליכים העסקיים קורים מהרגע-להרגע, הבעלים נושא לרוב במרבית תפקידי החברה ויש לו רמת שליטה גבוהה במיוחד על ההתנהלות התקציבית ממילא. חוץ מזה, למי יש זמן וכוח להכין תקציב ולעבוד מולו?
אבל דווקא הגישה הזו עלולה להסתבר כהרת אסון עבור עסקים קטנים. המומחים טוענים כי כל עסק, בכל גודל, זקוק לתקציב שנתי ויצא נשכר אם יפעל תחת אותו תקציב, אפילו אם מדובר בעסק של אדם אחד.
מה הוא תקציב שנתי?
מדובר בכלי המאפשר בקרה איכותית וסדורה על יעדים ומטרות, הוצאות והכנסות.
- הוא מסייע למזער סיכונים פיננסים בעסק.
- הוא מאפשר הצבת יעדים עסקיים.
- הוא מאתר מראש קשיים תקציביים ובעיות אפשריות.
- הוא מאפשר תכנון מראש של הפעילות העסקית לאורך כל השנה והתיכנות של מהלכים עסקיים.
התקציב השנתי מאפשר לעסק לזהות בצורה ברורה את כל ההוצאות ואת כל ההכנסות שלו. למרבה הפלא, מרבית העסקים הקטנים כלל לא מודעים לכל ההוצאות הקיימות. התקציב השנתי מאפשר להתכונן להוצאות האלה מראש, לצפות אותן ולהיערך אליהן מבחינת תזרים מזומנים.
בין היתר, מגלה התקציב השנתי את עלויות הייצור והתפעול האמיתיות של העסק. את עלויות החומרים, הציוד, הבלאי, התחזוקה, הנסיעות, ההשתלמויות ועוד ועוד. עוד משקלל התקציב את עלויות כח העבודה, בעסק שמעסיק עובדים, זכויות סוציאליות וכו' והכי חשוב – את רמת ההכנסות המינימלית הנדרשת לעסק בכדי שיהיה ריווחי.
עבודה בצמוד לתקציב השנתי מצמצמת הפתעות
כאשר אתה יודע מה הוצאות הצפויות שלך בכל חודש בשנה הקרובה, מה ההכנסות הצפויות ואת התאימות ביניהם, אתה יודע כמה עליך להרוויח בכל חודש על מנת לעמוד ביעדי התקציב, אתה יודע האם העסק יכול להרשות לעצמו להיכנס להוצאות בדמות רכישת ציוד חדיש או החלפת רכב, האם יש מספיק מקום תקציבי גם לבלת"מים שכל עסק חווה לפעמים ויש לך תמונה ברורה שמאפשרת תכנון ארוך טווח קדימה.
את התקציב השנתי רצוי כמובן לעדכן במשך השנה בכפוף לפעילות ולשינויים בעסק. יש לעבוד בצמוד אליו, אך לשמור על גמישות מתאימה על מנת לתת מקום גם לשינויים בשוק, להתפתחויות ולמציאות, אותה לא תמיד ניתן לחזות במדויק.
אז קבלו החלטה לשנה החדשה – הכינו תקציב שנתי ועבדו לפיו. שנה טובה!